用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大圍培僑而家咩banding?
樓主: 9284
go

大圍培僑而家咩banding?   [複製鏈接]

引用:去到1尾未?順便幫人問,+升中想插入去容易嗎

原帖由 9284 於 16-05-19 發表
去到1尾未?順便幫人問, 升中想插入去容易嗎?
借帖發問一下,朋友插入去讀六年級,說能直升中學部,是否真的?
咁咪不用同人爭佢中一位?

引用:咁總學生人數不變其實意味住學校只係唔傾向

原帖由 teambuilder 於 16-05-22 發表
咁總學生人數不變其實意味住學校只係唔傾向收高年級插班生,而一年級往往係會超收。咁在沒有收太多高年班插 ...
我好少聽到少一半人而是正常。有甚麼學校有類似情況呢?

利申:我仔學校未有 lB時,都算是多人走,都不多於25%!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

teambuilder 發表於 16-5-22 23:19
咁總學生人數不變其實意味住學校只係唔傾向收高年級插班生,而一年級往往係會超收。咁在沒有收太多高年班插 ...
高form少d人唔奇,少—半就誇左d. 阿女学校中—180人, 中五得番163人我正經覚得少在好多……

ANChan59 發表於 16-5-23 03:47
我好少聽到少一半人而是正常。有甚麼學校有類似情況呢?
陳sir, 如果你真係對呢間學校好有興趣,不妨將你既問題放去小一選校版,到時一定有好多覺得自己知道內情既護法同你分享佢地既高見。

王家爸爸  有護法出現?   發表於 16-5-23 10:10
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-5-23 08:17
陳sir, 如果你真係對呢間學校好有興趣,不妨將你既問題放去小一選校版,到時一定有好多覺得自己知道內情既 ...
世情都給你看透了

Yanamami 發表於 16-5-23 07:26
高form少d人唔奇,少—半就誇左d. 阿女学校中—180人, 中五得番163人我正經覚得少在好多…… ...
可能,其實係每年有人走+留班,所以金字塔效應會更加明顯。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Yanamami 發表於 16-5-23 07:26
高form少d人唔奇,少—半就誇左d. 阿女学校中—180人, 中五得番163人我正經覚得少在好多…… ...
Eventually, I know the situation of the school.
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

hkpapa852 發表於 16-5-23 08:17
陳sir, 如果你真係對呢間學校好有興趣,不妨將你既問題放去小一選校版,到時一定有好多覺得自己知道內情既 ...
I am not interested in this school, just like you, I like to drill in numbers.

When many parents talk about 33222, JUPAS rate, I also look at the declination of student numbers.

lovelyaudrey  講明護法, 梗係無處不在!  發表於 16-5-24 11:51
hkpapa852  原來升中版都可以見到護法  發表於 16-5-24 11:00

回覆 hkpapa852 的帖子

正常開post問學校既野應該係想聽d家長分享,好少人特登開post踩人地子女讀緊既學校而想你一齊踩埋一份。可能我諗野比較簡單,誤會左呢個post目的,或者大家唔係真心想知G12學生去向,只係想閒聊一番。難怪呢版越來越少用家分享。

teambuilder 發表於 16-5-23 11:19
回覆 hkpapa852 的帖子

正常開post問學校既野應該係想聽d家長分享,好少人特登開post踩人地子女讀緊既學校 ...
我又唔認為陳sir佢地想專登去踩某校, 見到有D嘢覺得奇怪問吓其實唔出奇吖?

人地問得一間中學, 我諗唔單只淨係想知佢地畢業生去咗邊囉!

事實上, 一間學校, 如果中途跳船率高, 或者留班率高, 都係家長要考慮既地方

回覆:大圍培僑而家咩banding?

其實培僑書院今年才開校十周年,如果睇番同期開校嘅直私校,都會有跳船率高嘅現象,我諗其中都與學生家庭背景有關,始終直資或私校家長,經濟能力較好,容易讓子女中途出國或轉去其他直私校就讀!相反讀官津學校嘅家長普遍經濟能力未必較好,想出國或轉校都無咁容易!

Joycemom 發表於 16-5-23 16:02
其實培僑書院今年才開校十周年,如果睇番同期開校嘅直私校,都會有跳船率高嘅現象,我諗其中都與學生家庭背 ...
相反讀官津學校嘅家長普遍經濟能力未必較好,想出國或轉校都無咁容易!

出國就話要講經濟能能啫! 轉校又點關錢事呢? 唔通係讀到半路無錢讀要轉番去讀津校?

轉校講求既, 係學生實力. 實力夠既, 名直資都會主動比埋隻船你叫你去佢到讀, 駛乜擔心學費?

引用:Quote:Joycemom+發表於+16-5-23+16:02+其實

原帖由 hkpapa852 於 16-05-23 發表
相反讀官津學校嘅家長普遍經濟能力未必較好,想出國或轉校都無咁容易!

出國就話要講經濟能能啫! 轉校又點 ...
咁跳船高即係有2種情況,一係學生能力夠,咁有時啲2線直私校都幾無奈,培養咗能力高嘅學生出嚟,又會俾一線學校誠邀轉校。如果係學校差,咁教出能力差嘅學生,照計呢班學生想轉校都唔係咁易,一係輟學,一係出國讀,如果唔出國讀,繼續留校又唔會影響跳船率喎!

Joycemom 發表於 16-5-23 17:19
咁跳船高即係有2種情況,一係學生能力夠,咁有時啲2線直私校都幾無奈,培養咗能力高嘅學生出嚟,又會俾一線 ...
力有不逮, 可能要留班

giveupaguy    發表於 18-2-5 13:03

引用:其實培僑書院今年才開校十周年,如果睇番同

原帖由 Joycemom 於 16-05-23 發表
其實培僑書院今年才開校十周年,如果睇番同期開校嘅直私校,都會有跳船率高嘅現象,我諗其中都與學生家庭背 ...
這種思想不是很對,我深圳有樓香港有樓湖南長沙有樓,年收入差不多上百萬港元,雖然不是富豪但給孩子讀私校是一定不吃力吧?而且我們公司還會補助讀直資的學生八成學費!但是我們讀的卻是離家最近的普通小學,中學我們也還是準備升津貼中學不選名牌的貴直資中學,不用錢的好學校那麼多為什麼要花錢讀直資,每個人的想法不一樣,不能以讀直資還是津中來區分他家經濟情況!不過課外活動我每月會花一萬多,呵呵!

引用:Quote:Joycemom+發表於+16-5-23+17:19+咁跳

原帖由 hkpapa852 於 16-05-23 發表
力有不逮, 可能要留班
咁睇返#7嘅學生人數表,始終轉校人數應該多過留班人數,因學生人數係持續減少,咁我相信能成功轉校嘅,能力高與能力低都會有,咁能力低冇得選擇,一係輟學,一係出外國讀!

引用:Quote:原帖由+Joycemom+於+16-05-23+發表其

原帖由 moon.ng 於 16-05-23 發表
這種思想不是很對,我深圳有樓香港有樓湖南長沙有樓,年收入差不多上百萬港元,雖然不是富豪但給孩子讀私校 ...
我當然明白家庭富裕的家長未必安排子女入讀直資或私校,而是早前有報導香港好多直資學校雖然設有助學金制度,但申請人不多,有餘額,即是就讀學生嘅家庭普遍較富裕,這點應該是事實。

回覆:大圍培僑而家咩banding

就以今年小6生計, 我朋友囝囝已决定轉校,也是中西區傳統名校收着。  以佢個班跳级的學生, 已知㑹插入男女拔,LS都已有好幾個, 重有一些Talent学生一早已有offer在手。 未計有D一早計畫着中學轉國際学校同出國的。 人往高處在所難免,小朋友吾愿意都好,家長都因為有很多因素有不同决定。
小學部好辛苦train up到一班好叻既小朋友, 尼班小朋友又被其它名校吸納,相信也是所有新校要面對的問題。

引用:就以今年小6生計,+我朋友囝囝已决定轉校,也

原帖由 beautyhar 於 16-05-24 發表
就以今年小6生計, 我朋友囝囝已决定轉校,也是中西區傳統名校收着。  以佢個班跳级的學生, 已知㑹插入男女拔 ...
我都知道有一個男生來年會轉校到中西區傳統名校,亦有女生轉去女拔,暫時未知有學生轉去LS,真是要去收下風先!

引用:Quote:原帖由+beautyhar+於+16-05-24+發表

原帖由 Joycemom 於 16-05-24 發表
我都知道有一個男生來年會轉校到中西區傳統名校,亦有女生轉去女拔,暫時未知有學生轉去LS,真是要去收下風 ...
我知個男仔LS,拔記都收着, 諗緊去邊間好。

‹ 上一主題|下一主題