用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 請問2歲開始讀oxford reading tree是否太早? ...
go

請問2歲開始讀oxford reading tree是否太早? [複製鏈接]

我見介紹話level 1試合4-5歲小朋友,我2歲買比女兒是否太早?

10    0    0    0

回覆:請問2歲開始讀oxford reading tree是否太早?

回覆:請問2歲開始讀oxford reading tree是否太早?

我覺得佢肯睇就可以開始,等佢愛上故事人物,將來就事半功倍
我小朋友3歲半開始睇,而家4歲睇到stage 7

引用:我見介紹話level+1試合4-5歲小朋友,我2歲

原帖由 dada911911 於 16-05-19 發表
我見介紹話level 1試合4-5歲小朋友,我2歲買比女兒是否太早?
Level 1 主要是圖畫,Level 2 都不會有太多生字,媽媽伴讀來培養讀書興趣是最好。我囡囡今年4歲,佢都係鍾意我講俾佢聽,所以都睇到Level 6。

dada911911 發表於 16-5-19 20:19
對我來說是太早, 我寧願買一些教育玩具訓練小朋友腦袋, 我自己比較喜歡這一家店的教育玩具:

Lakeshore Learning Materials

http://www.lakeshorelearning.com/

況且, 我不太喜歡這類故事書, 我比較喜歡有聲動畫故事書, 看一看以下網頁, 按TumbleBooks, 裡面有幾百本有聲動畫電子書, 我自己沒有在這階段買很多書給小朋友:

http://www.virginia.lib.mn.us/childrensroom.html

408littlepig  TumbleBooks, very good , thx  發表於 16-5-21 13:56

我想問你地指睇的意思是指自行朗讀,抑或純粹閱讀。我仔四歲多,才剛開始讀,暫時他可自行朗讀Stage 1。

引用:我想問你地指睇的意思是指自行朗讀,抑或純

原帖由 chingchingma89 於 16-05-21 發表
我想問你地指睇的意思是指自行朗讀,抑或純粹閱讀。我仔四歲多,才剛開始讀,暫時他可自行朗讀Stage 1。

...
我囡囡都係4歲,不會自行朗讀。我多數會當故事講給她聽。現階段只想培養閱讀興趣😊 我都有買其他故事書俾佢睇,不過囡囡特別鍾意睇呢套書。

我仔都鍾意呀,宜家正努力訓練佢認字,諗住從Oxford Reading Tree著手。

引用:我想問你地指睇的意思是指自行朗讀,抑或純

原帖由 chingchingma89 於 16-05-21 發表

...
我個個可以自行朗讀 stage 5-6 (讀到7-8成生字)好多生字都是重覆出現,睇到多就會認到

回覆:bbjanbb 的帖子

請問你哋d Oxford Reading Book係邊到買係最平?

如果在淘宝,可否给我淘宝資料?

Thanks

可以開始睇的, 我仔現時3歲9個月, 佢可以自行讀到 stage7, stage 8會有些深字要自己拼

可以睇呀。Stage 1有d冇字只有圖畫,我小朋友2歳半開始由stage1睇起,現在快5歳已經可以自己睇stage5。

引用:可以開始睇的,+我仔現時3歲9個月,+佢可以自

原帖由 mcqueen_shop 於 16-05-23 發表
可以開始睇的, 我仔現時3歲9個月, 佢可以自行讀到 stage7, stage 8會有些深字要自己拼 ...
四歲未夠,可以自己讀stage 7, 好勁喎

因為我每日都會同佢睇, 初時係我讀比佢聽, 讀左多次之後, 跟住比佢自己讀, 到佢可以自己讀到時, 我就會換下一本

From my personal experience, start reading as early as possible! They will fall in love with reading books

sarahdad    發表於 16-6-13 21:32

引用:我見介紹話level+1試合4-5歲小朋友,我2歲

原帖由 dada911911 於 16-05-19 發表
不會。我女18個月開始睇。宜家30個月,可以自己讀level 6

回覆:apple1990 的帖子

我有套stage 3-5 連點讀筆,九成新,睇你有冇興趣?

簽名被屏蔽

引用:Quote:wendyb1121+發表於+16-6-14+11:54+不

原帖由 puichingforsure 於 16-06-17 發表
Did you finally choose Tam Auyeung for your girl?
Yes :)

引用:Quote:原帖由+puichingforsure+於+16-06-17

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題