用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友學游水學到幾時
go

小朋友學游水學到幾時   [複製鏈接]

如果純粹想學識游水, 學到幾時會停 ? 學晒4 式就唔再學 ?
謝謝 !
   4    0    0    0

回覆 bopui0607 的帖子

我對我女就是至少學到小六,升中學就不一定。因為如果學會了四式就停的話,很快就忘記的。而且小學功課還不算忙的時候我覺得可以繼續游泳,有些運動對將來發育好。但因人而異吧,如果小朋友不喜歡的話,就不好逼他

bopui0607    發表於 16-5-19 18:19

回覆:bopui0607 的帖子

我諗可以喺深水既地方游到50米就叫識游水,不過好多學完四式會繼續改良泳術當keep住有運動,戓去操水上泳隊。

bopui0607    發表於 16-5-19 18:20

我仔因教練惡,上年12月停咗學,祇學咗 三式。不過,下個月考完試,我自己帶佢去泳池游。應該唔會再跟老師學,但希望keep 住每周一次或兩次,暑假會游多啲。佢停咗學游水,病多咗

babywoman 發表於 16-5-19 18:20
我仔因教練惡,上年12月停咗學,祇學咗 三式。不過,下個月考完試,我自己帶佢去泳池游。應該唔會再跟老師 ...
我自己就唔可以陪佢游, 所以學游水當係比錢教佢陪佢游囉 !

學識游至少50米,可以吾再跟教練學,小朋友自己keep住游就得。

講到操水、比賽,就係另一樣野,小朋友就算游得幾好,要去到游比賽攞獎的水平,都要付出好多。

abby0624  同意  發表於 16-5-25 16:37

回覆:小朋友學游水學到幾時

學海無限,永遠有得攺進

回覆 babywoman 的帖子

我大女都是啊,她從小就有游水,有游泳隊,一直到小六(之後因為女仔麻煩所以不肯再游),她以前很少病,而且每次都一兩天就好,但自從停了游泳病多了,每次都要至少四天才好

Keep住當运动係好,唔想操得劲咪每周游两三次~

Jane1983 發表於 16-5-19 18:57
學識游至少50米,可以吾再跟教練學,小朋友自己keep住游就得。

講到操水、比賽,就係另一樣野,小朋友就算 ...
自己帶仲可以一齊游,當比個藉口自己做下運動。

Jane1983    發表於 16-5-19 22:20

我女k2游到依家小四,年中無休,一年游足12個月,已識四式,依家操水,游學界,佢好鍾意游水,佢已定目標,13歲考拯溺章,16歲考教練牌,part time教小朋友游水

SawMo  勁!  發表於 16-6-23 16:54

引用:回覆+bopui0607+的帖子 我女k2游到依家小

原帖由 妹妹頭 於 16-05-19 發表

我女k2游到依家小四,年中無休,一年游足12個月,已識四式,依家操水,游學界,佢 ...
勁!

引用:Keep住當运动係好,唔想操得劲咪每周游两三

原帖由 Yanamami 於 16-05-19 發表
Keep住當运动係好,唔想操得劲咪每周游两三次~
都係一個禮拜游一次咋。

bopui0607 發表於 16-5-19 21:59
都係一個禮拜游一次咋。
广告都話要日日运动,做唔到都隔曰吖~

我個女冬天就一星期游一日,依家夏天,就晚晚晌屋苑游,佢話游完好好瞓

到高小壓力大時,你就会明白之前用三四年打好身体个底係幾禁值得,病痛少d, 抵抗力强易好番d. 錢用黎游水强健体魄好过用黎睇医生~

MrBeast  applies to 大人 too  發表於 16-5-20 08:10

回覆 Yanamami 的帖子

同意,上左高小,真係見醫生少左,連鼻敏感都冇埋

妹妹頭 發表於 16-5-19 22:25
回覆 Yanamami 的帖子

同意,上左高小,真係見醫生少左,連鼻敏感都冇埋
游水係好有益既 !!!

幾時停, 幾時學, ------->應該好睇個人目標和動機

有人以拿獎牌, 體育項目為入中學之籌碼, 咁當然要用多些時間精神去做。

反之, 有人只當運動, 作為強身健體之用, 呢D又唔同, 真是因人之時間,喜好而定, 好難一概而論

如樓主只為學識游水為目的, 當然學晒4式, 可以自行游泳, 根本無須教練, 自己有時間去泳池游下水, 又唔需要跟教練限時限制, 只當運動幾時想游都得。

bopui0607    發表於 16-5-20 10:20

Yanamami 發表於 16-5-19 22:00
广告都話要日日运动,做唔到都隔曰吖~
每日? 來回交通未計換衫都要一個鐘啊!

妹妹頭  好似我女咁, 出去學2日, 其他時間, 晚晚自己落樓下個屋苑泳池游, 又冇人阻(因為次次都只得佢一個人游, 2個   發表於 16-5-20 11:10
‹ 上一主題|下一主題