用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2017-18年度升中 - 互勉區
樓主: wongkaka
go

2017-18年度升中 - 互勉區   [複製鏈接]

回覆 rosewong 的帖子

hi 2005 mama

rosewong  hihi! Elaine_272 我都認得部份網名, 有D熟口熟面呀!  發表於 16-6-12 08:35

HI, 我都係2005MAMA 呀 !
我好緊張呀 ! 上學期唔知係咪其他同學發力, 突然跌左20名, 搞到我超DOWN
唯有今次幫佢溫, 希望可以追番啦
他對我說: 我的恩典夠你用的.因為我的能力、是在人的軟弱上顯得完全.
所以我更喜歡誇自己的軟弱、好叫基督的能力覆庇我.[林後12:9]

驚途邂浪之下終於考完4日呈一
MCS奮鬥中        

呈分試真係大傷完氣,我地已經派晒所有卷

引用:HI,+我都係2005MAMA+呀+!我好緊張呀+!+上學

原帖由 MrsCLee 於 16-06-10 發表
HI, 我都係2005MAMA 呀 !
我好緊張呀 ! 上學期唔知係咪其他同學發力, 突然跌左20名, 搞到我超DOWN
唯有今次 ...
我仔上學期由1-20名跌到60-80名, 更恐怖, 只因中文C 左
今學期今日出成績, 又係C

教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

回覆:2017-18年度升中 - 互勉區

我女學校唔比攞卷回家,只係喺堂上對卷,而家都未知分數,暫時知道數學錯左幾題,聽到我都暈暈地

我地都係上堂對卷,無派返黎,的確很多人都勁發力

唉…心情超差, 呀女衰晒主科3C欠1-2分B, 其他A常識未派希望好啦

回覆:BLouie 的帖子

唔好灰心,仲有兩次追

重有2次呈分,加油

利用這個暑假提升實力,迎戰呈二,三
MCS奮鬥中        

引用:利用這個暑假提升實力,迎戰呈二,三

原帖由 oldgamesman 於 16-06-11 發表
利用這個暑假提升實力,迎戰呈二,三
我都plan緊暑假要拔尖補底,想問下大家用咩方法?係咪都係買練習keep住做呢?

我幫仔仔揀咗一間進取,兩間以佢水準來講算係超有把握㗎中學,全部都仰校風唔錯。
咁樣係呈分試來講就唔覺有壓力,我教仔仔平常心去應試,如果在正常㗎能力下都可以入到進取嗰間中學,咁即係代表佢可以應付到呢間學校既學業要求,但如果唔得的話,另外兩間都係唔錯㗎學校,入到去成績仲有機會排得前些攞到好多自信,亦會有較多時間參加其他活動加強返社交(呢樣佢好弱),所以今次呈分和來緊的呈分都希望仔仔可以在唔大的壓力,用佢㗎能力搵到間適合佢㗎中學

歡迎進入維豬豬愛的小屋
http://www.babyhome.com.tw/bb/349338

不過嗰兩間中學,一間就近屋企啲,但學校舊派啲、保守啲、小朋友薯仔啲,著重讀書多啲。另一間唔太遠但要轉車,小朋友有朝氣啲、學校活動多啲、學生望埋開心啲。
所以甲部我都煩緊呢兩間選邊間放甲二

歡迎進入維豬豬愛的小屋
http://www.babyhome.com.tw/bb/349338

派晒卷,全班同學係英數都有好成績。聽阿仔講老師好開心。

最担心既中作亦有驚喜,不過都帶有幸運成分,因題目是他生活上遇過的,佢會寫得生動流暢啲,不過下兩次呈分唔知遇上咩題目,所以呢個暑假會多看書,散文,希望對佢寫作有用,常識則退步了。噚晚同佢食至愛壽司,慰勞佢既努力。

6,7月比佢休息同玩,8月開始努力追

HI, 咁大位, 我都係2005mama.
呀女一向唔肯溫書, 但成績唔算太差, 係英文好差, 今次搵咗私人補英文, 但太遲補, 都係唔合格D, 中數常A,
大家暑假會唔會都補, 係咪會8月開始?

引用:HI,+咁大位,+我都係2005mama.呀女一向唔肯

原帖由 oiyau2005 於 16-06-13 發表
HI, 咁大位, 我都係2005mama.
呀女一向唔肯溫書, 但成績唔算太差, 係英文好差, 今次搵咗私人補英文, 但太遲 ...
我無額外加補因平常星期六已補中,英,但會keep 住做下練習。

引用:Quote:原帖由+oiyau2005+於+16-06-13+發表H

原帖由 紫蘿蘭 於 16-06-13 發表
我無額外加補因平常星期六已補中,英,但會keep 住做下練習。
我意思係暑假會唔會照補?

‹ 上一主題|下一主題