用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 同學仔鍾意打機、玩YouTube, 唔鍾意睇書
樓主: broadband
go

同學仔鍾意打機、玩YouTube, 唔鍾意睇書 [複製鏈接]

回覆:同學仔鍾意打機、玩YouTube, 唔鍾意睇書

其實我留意到朋友啲生一個嗰响初小時係成日都會係屋企叫悶,如又少落街玩,自然好易形成世界是為他轉的感覺,易自我中心或活在自已世界,如父母怕佢悶日日平板加打機,簡直係送佢多一程。所以我一有時間就帶出街,盡量讓他參加群體活動,佢而家啱啱有班波友係會鬧人,會用傳統廣東粗口,可能我在場暫時無鬧我仔,重有傾有講,我覺得這班波友是我仔學習控制 EQ 的好地方,因我相信遲早一日佢波友會為踢波問題出口鬧我仔,我期望看看他有什麼反應,畢竟社會一定有班句句粗口鬧人或不斷揾著數要就晒佢(同自我中心差無幾)的人,到時大了先呆咗或深感屈辱而影響情緒不懂對應就死得了。

自己做左幾十年人都明白物以類聚的道理,你係咩人,你d 好朋友大概都係性格相似。
小學生比較單純,朋友圈不外是同學仔或興趣班的小朋友。
覺得邊個啱傾的,做家長咪主動出擊,先同該小朋友家長熟絡,繼而約下去公園玩,一齊去食下野,自然交到朋友。
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

我見打機既多數係男仔.  女仔圍埋好少講GAMES 架喎.  可能你個女太靜啦.
‹ 上一主題|下一主題