用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 優才,李國寶,顏寶鈴,你地會點揀?
樓主: 管家媽媽
go

優才,李國寶,顏寶鈴,你地會點揀?   [複製鏈接]

請問樓主囝囝有冇到過這三間學校??

回覆:aa123123 的帖子

只係在學校門口望過……因放學時間我又要去接仔!

aa123123    發表於 16-5-20 18:04
little_yolky  係問你囝囝有無去過,唔係你喎。  發表於 16-5-20 16:12

回覆:管家媽媽 的帖子

我個女今年先升中,我只可以將我收集到資料話你知

顏,我覺得學術上普遍學生係高過李,特別係英文,主動性兩間都好好,李比我印象d學生比較活潑

面試程序可以睇得出顏好注重學術成績,因為1st只要同學們用iPad 回答中英數問題,過唔到關,連見老師既機會都無,所以我覺得顏既學生應該有band 1B

顏中一最少要參加一種課外活動,放學時間可能會夜d,時間管理要好好,而且可能有好多陳守仁畢業生就讀,所以英文方面一開始已經習慣,學生要努力pick up

至於南亞生,兩間都唔少,但我親身接觸過亦在bk問過其他家長,開放日問過各學生,都唔覺得有咩問題,所以可以放心

匯我完全無資料,sorry!

以上只係我個人見,有錯請更正!

回覆:vincat 的帖子

Vincat
多謝你解答!!😊
而家了解多咗……又可以再考慮清楚D!

你有冇優才資料?
因呢間都係我心儀學校,都想了解多D!
謝謝!

回覆:chesswin 的帖子

如果係唔信直資學校的,何必作出選擇,學人話帶著茅盾去選擇,特別多聲音,無奈....

111276 發表於 16-5-19 22:53
如果係唔信直資學校的,何必作出選擇,學人話帶著茅盾去選擇,特別多聲音,無奈....

...
我覺得Chesswin嘅選擇好清晰,一d都冇“矛”盾,就係唔會揀NPL!!

管家媽媽 發表於 16-5-19 21:41
只係在學校門口望過……因放學時間我又要去接仔!
個人覺得,如果小朋友係B1生,而又無諗去外國讀大學,其實無必要去呢三間。如果目標係去外國讀大學,三間都值得深入了解。

王家爸爸 發表於 16-5-20 09:00
個人覺得,如果小朋友係B1生,而又無諗去外國讀大學,其實無必要去呢三間。如果目標係去外國讀大學,三間都 ...

如果諗住去外國讀大學, 我諗選顏寶玲(有IBDP)同李國寶會好過優才

王家爸爸  有道理   發表於 16-5-20 09:22
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 111276 的帖子

抱歉得罪左人。我只係作為家長的率直....
我認同直資在資源和國際化係有很大優勢, 否則都唔會去報李國寶啦!Banding唔好全部收B2就OK.

只係....學校管理層同學校風氣, 很容易影響小朋友, 所以選校時我特別注重呢樣,管理層做事態度對學校影響最大!

kachunpapa    發表於 16-5-20 10:28

chesswin 發表於 16-5-20 10:20

抱歉得罪左人。我只係作為家長的率直....
我一向都現實, 重視學校output多D, 唔理學校既Input水平. 如果一間主收B2學生既中學, 有能力令學生日後取得B1成績/入U率, 咁我絕對唔介意.

事實上, 係太多人盲目神化了直資學校, 尤其係有一條龍個D
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-5-20 10:50
我一向都現實, 重視學校output多D, 唔理學校既Input水平. 如果一間主收B2學生既中學, 有能力令學生日後取得 ...

當果一間主收B2學生既中學有能力令學生日後取得B1成績/入U率,即該中學公開試成績達B1,小學B1生的家長見到,便會覺得該中學已是B1及考慮報該中學,該中學的Input便會由多數B2變為多數B1
除非有預知能力,係概念價時入貨,否則當佢變成大藍籌時,未必夠$買!

hkpapa852 發表於 16-5-20 10:50
我一向都現實, 重視學校output多D, 唔理學校既Input水平. 如果一間主收B2學生既中學, 有能力令學生日後取得 ...
有類似睇法,個人覺得以港島區為例,值得讀既直資學校只有SPCC、聖保祿、SPC、港同、SSC;除咗呢幾間其實揀官津校會更好。

bobbob  港島區其他嗰直資頂盡band 2,有其他選擇梗係唔揀  發表於 16-5-20 11:47

ppmmbb 發表於 16-5-20 11:27
當果一間主收B2學生既中學有能力令學生日後取得B1成績/入U率,即該中學公開試成績達B1,小學B1生的家長見 ...
現實係, 大多數家長都唔多睇output, 或者只係信D人云亦云毫無根據既所謂output

hkpapa852 發表於 16-5-20 11:45
現實係, 大多數家長都唔多睇output, 或者只係信D人云亦云毫無根據既所謂output
...
現實係好多學校無公佈DSE成績,所以好多時只可以估。如果係我估,我既睇法係,無公佈即係唔得掂,講啲唔講啲即係有隱瞞。所以如果無公佈,我會低估佢哋。

王家爸爸 發表於 16-5-20 11:56
現實係好多學校無公佈DSE成績,所以好多時只可以估。如果係我估,我既睇法係,無公佈即係唔得掂,講啲唔講 ...
其實不少學校都有公佈資料, 但仍然有不少人唔睇, 繼續一廂情願睇高/低某D學校.

好似聖類斯, 德雅, 瑪神, 香島, 保祿六世..... 有被高估的, 亦有被低估的

bobbob  我讀書年代,聖類斯都幾勁下 x2   發表於 16-5-20 21:59
王家爸爸  我讀書年代,聖類斯都幾勁下。  發表於 16-5-20 13:33

ppmmbb 發表於 16-5-20 11:27
當果一間主收B2學生既中學有能力令學生日後取得B1成績/入U率,即該中學公開試成績達B1,小學B1生的家長見 ...

冇錯;特別係一些2010年9月才升呢/降呢中學,要今年和下年公開試成績和入U率才開始見真章

你沒有得罪我, 選擇邊間中學, 都係家長為自己子女挑選係自己的自由, 都相信為子女給最好; 只不過我覺如果係講到唔信直資有b1水平的,應該一心一意等派位, 另外 都要了解自己子女的banding, 不是你去選擇學校, 而係學校選擇你. 但係原來都係選擇直資

回覆:優才,李國寶,顏寶鈴,你地會點揀?

一定唔選NPL, 不論自己個係仔定女

我的確唔相信這幾間直資係『純B1』水平, 因為聽到有不少B2能入.但我都話, 我唔會很界意學校係咪『純B1』生才能入, 我傾向有B1生會入先係較重要,
同派位亦冇衝突, 直資和津貼校各有優點.

回覆:chesswin 的帖子

‹ 上一主題|下一主題