用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 又一年interview
go

又一年interview [複製鏈接]

又一年啦,請教各位過往成功人士

1。第一輪請問in什麼?
2。第二輪家長功課是要做什麼?
3。如果我有幸入到第三輪,請問會in什麼??

謝謝各位

8    0    0    0

回覆:yukisch 的帖子

第一輪考學術,+、- 數,中英文讀句,串字,例如比張"月餅"字卡你讀,然後問你英文係乜?點串。講出觀塘線港鐵站名,找不同等等……,如果連續3題唔識就停問,到下一個了。第二輪只要上網記熟使命等……,就算唔識都唔係太大問題,因為唔係佔太多分,我都唔識。第三輪net teacher講故事,問問題,舉手搶答。其實在第一輪in完,第二輪見家長,你見的時間是頭 2 round,有九成九收,祝好運。

回覆:又一年interview

第一輪串字都肯定過唔到

回覆:moneydog 的帖子

第一輪要串字咁難😱no hope la

我唔知學校點睇,但我可以講我個女唔識串字,唔識地鐵站名,最後係入到。所以喜歡優才嘅家長即管一試,優才一向唔係只看成績嘅學校,相信學校會從其他方面挑選岩嘅小朋友。

引用:第一輪要串字咁難😱no+hope+la +

原帖由 cherry1126 於 16-06-14 發表
第一輪要串字咁難😱no hope la
唔試又點知得唔得呢?

回覆:muimui2 的帖子

我女都唔識串字&地鐵站名。但係係interview時有無考過你女串字&地鐵名?考左唔識,都收?應該其他表現出色!定係無考過?謝謝

BB20111102 發表於 16-6-23 21:20
我女都唔識串字&地鐵站名。但係係interview時有無考過你女串字&地鐵名?考左唔識,都收?應該其他表現出色 ...
其實我唔清楚,因為我無問佢。
只係想講,無論你見到坊間嘅model questions 係咩,就算你覺得小朋友係唔識,只要你係喜歡間學校,都藉得一試,因為你唔知學校用咩標準,所以唔駛太快就擔心。

即係第ㄧ輪唔洗見家長?係唔係事旦ㄧ個帶小朋友去都 ok? 謝謝!

Yes,我上年都係

引用:第一輪考學術,+、-+數,中英文讀句,串字

原帖由 moneydog 於 16-05-19 發表
第一輪考學術,+、- 數,中英文讀句,串字,例如比張"月餅"字卡你讀,然後問你英文係乜?點串。講出觀塘線 ...
想問吓"in嘅時間係頭2round,9成9收",意思係越早in越大機會收?遲日子in嘅之前收夠就無機會?咁好灰喎……

回覆:justpiglet 的帖子

指第 2 round in父母時間。

引用:Quote:原帖由+moneydog+於+16-05-19+發表第

原帖由 justpiglet 於 16-06-28 發表
想問吓"in嘅時間係頭2round,9成9收",意思係越早in越大機會收?遲日子in嘅之前收夠就無機會?咁好灰喎……

...
第一次interview時間是沒有關係,但第二次interview的時間應該是按考生第一次interview的成績而排。而第三次interview的時間又好像同第二次interview的時間有關。

引用:指第+2+round+in父母時間。 +

原帖由 moneydog 於 16-06-28 發表
指第 2 round in父母時間。
Thx,咁都放心啲。

引用:Quote:原帖由+justpiglet+於+16-06-28+發表

原帖由 nostradamus 於 16-06-28 發表
第一次interview時間是沒有關係,但第二次interview的時間應該是按考生第一次interview的成績而排。而第三 ...
thx,唔該哂你呀~

Today we went to the interview too, the kids n the adults were separated, so he no idea what hv been interviewed.......my girl told me that 1.the teacher gave them some cards (picture with words) ......similar to test their memory, 2, round the chair in a circle, they hv to run when the music started n sit down when the music suddently stop n sing the Abc song together, 3, play the slide 4 玩彈床that'sall

回覆:winniecat~ 的帖子

我兒子面試后告訴我們沒有爭櫈仔。不過有一份Lego 幾個小孩一起玩。似乎考驗佢地與人相處。不過兒子告訴我有中、英、數問題、畫畫。大家又是否如此?

我女話首先玩音樂椅,玩左兩次,輸左會出來表演唱歌。之後有一小段中丶英文要讀,有圖片,她説不是字咭,有畫畫,砌Lego 。其他人係咪差不多?

優才往年幾時出1st round result?寄信還是電郵??

‹ 上一主題|下一主題