用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 分享個女情況
go

小女現在小二,一直覺得囡囡認字學野比人快D,是12月尾細女, 但唔覺得距好聰明果隻。小一開始就比老師投訴日日發夢、成舊飯、遊魂,但由於阿女回家完全跟到課程,我都無特別理會老師投訴。問題最近發生了,阿女上堂開始曵,唔聽書係甘同隔離位傾計,搞到隔離位聽唔到書成績差,後來比人調左去角落頭位,最近我仲收到投訴,話阿女經常係課堂、小息、轉堂時間大叫,上堂又發夢或訓覺(做卷做做下好快就趴係到訓,試過3頁空晒無做),一地文具、垃圾同書本,亂七八糟。老師話距嚴重影響課堂進度,叫我盡快帶距去做評估(我問評完學校有沒有支援,學校話無),唉!我真的希望阿女正正常常,唔好生事,講真,我只覺得距係記性好d唔覺距有咩突出,但問題一大堆,搞到我最近好唔開心,老公又話我帶距見醫生浪費時間同金錢,覺得距成績無問題就多此一舉,激死!

最近距日日同人講距識飛,每晚9點訓覺就叫我記得開窗,唔準關晒窗開冷氣,因距晚上10點正就起飛,早上5點會飛回來,唉!真的覺得距有點精神分裂,有時同距溝通唔到,好唔開心,相信距都覺得我唔信&唔了解距。
   0    0    0    0

小女也是小二生,她從幼稚園起已經覺得學校未能滿足心裡的學習慾望,我花了不少時間在心理上支援她,因香港沒有對初小以下的學生有資優生的學術課程,唯有自己留意小朋友的需要。
我沒有幫她做評估,評估後並不是完全解決到問題,最緊要了解小朋友多d,除了學業成績,其他方面也要成長,所以學校老師一開始找你時,不要怕麻煩,快點想辦法吧!正面些去面對,加油呀!

回覆 Rachelmummy2008 的帖子

多謝你!我都安排左阿女去見心理醫生以了解距既行為障礙,但就唔打算評估智力,我只希望距可以跟其他小朋友一樣,有一個平穩快樂的學習

醒目開學勳章

你之前同你女做過智力評估係資優?
建議你盡快帶你女見醫生.

angel_laam 發表於 16-5-15 22:27
小女現在小二,一直覺得囡囡認字學野比人快D,是12月尾細女, 但唔覺得距好聰明果隻。小一開始就比老師投訴 ...

資優太聰明,從來都是知憂。建議家長同小朋友多溝通,慢慢教。我果個也是張枱打風咁,好鬼亂,成日跌文具,上堂不會好留心,尤其數學(識曬早做曬課堂就發呆)。

回覆 CALVEN 的帖子

無做過IQ test, 只係老師一致認為距疑似,我已book心理醫生,只打算觀察同幫距解決行為缺陷,我無打算幫距做IQ test

聽你描述係有d異常,如果只係貪玩亂講就冇乜野,如果係認真咁講,小二冇理由分唔到幻想同現實,建議見醫生尋求專業意見
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆 MASAYA 的帖子

係,我都覺得唔合理我都殘忍D話距知係距imagine, 距好激動同我講係真。當距同其他人講會飛,人地笑距,距好唔開心。我覺得距感覺上係真,好想人認同距,唔想接受現實,唔想回到真實世界,當然唔會有人認同距啦。

回覆 angel_laam 的帖子

你呢個講識飛,有危險性,惊佢真系飛出窗,認真倾吓。

回覆 Jane1983 的帖子

多兩日見醫生喇,等醫生同距慢慢傾

回覆:分享個女情況

睇落似專注力不足....女仔上小一會遊雲...男同女特徽不同...去過動寶寶search下呀!

回覆 Yeahly_ly 的帖子

我都覺得距係專注力不足,但專注力不足會唔會可以在圖書館stay全日只係睇圖書?我女可以,距唔做功課,但就檯底收埋圖書睇,我都唔清楚距係過度活躍、自閉、專注力不足......

引用:回覆+Yeahly_ly+的帖子 我都覺得距係專注

原帖由 angel_laam 於 16-05-16 發表

我都覺得距係專注力不足,但專注力不足會唔會可以在圖書館stay全日只係睇圖書?我 ...
專注力不足女仔特徵係上堂會遊雲,心散,搞人,做自己野,所以可以自己係圖書館睇書睇全日架~ 都係睇自己鍾意既野~但你叫佢要坐定定聽書就難嘞!

Thx! 甘好可能係,等醫生去找出根源

窗花謹記鎖實,收埋鎖匙,去大型商場也要小心,
飛呢樣諗法太危險,快快睇左醫生先

回覆:分享個女情況

樓主,小朋友睇咗醫生未?見到佢話自己想飛真係心都離一離,替妳擔心😓

YY Mom :-D

回覆 yy0601 的帖子

琴日見左喇,初步估計係ADHD,IQ test無做,要比學校做問卷下個月覆診

angel_laam 發表於 16-5-21 00:29
回覆 yy0601 的帖子

琴日見左喇,初步估計係ADHD,IQ test無做,要比學校做問卷下個月覆診 ...
如果有更進一步情況,歡迎回來分享,這裡有很多有經驗父母,沒有人是孤單的

準媽咪    發表於 16-5-26 11:37
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

angel_laam 發表於 16-5-16 11:13
回覆 MASAYA 的帖子

係,我都覺得唔合理我都殘忍D話距知係距imagine, 距好激動同我講係真。當距同其他人講 ...
那妳有沒有問她飛到什麼地方,遇到什麼人,動物?

回覆 angel_laam 的帖子

心理學家指出- 看書/繪晝/打機/獨自跑步, 所有一個人單獨的興趣,就算專注數小時. 不等於'有專注力'.
因為這是'個人活動'  .沒有社交. 沒有和別人互動.

正常情序是. 看心理學家, 再到心理醫生.  (因為心理學家是從行為治療去幫小朋友, 心理醫生/精神科醫生是從藥物入手)
‹ 上一主題|下一主題