用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 叩門
go

叩門 [複製鏈接]

請問幾時同埋點樣知道那學校有叩門位呢?我上左幾間學校都睇唔到有寫

王家爸爸  通常係知結果之後立刻打電話去問,最好當日立刻申請。  發表於 16-5-16 09:02
王家爸爸  叩門位好少會講明   發表於 16-5-16 08:59
   8    0    0    0
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

回覆:kcpak 的帖子

放榜前一星期直接打電話去心儀中學問清楚,每間截止時間和要交的文件都會唔同。

BBKDWLAM 發表於 16-5-16 01:03
放榜前一星期直接打電話去心儀中學問清楚,每間截止時間和要交的文件都會唔同。

...
越早越好,因為有啲學校即時面試,收夠就停。

kcpak 發表於 16-5-15 20:53
請問幾時同埋點樣知道那學校有叩門位呢?我上左幾間學校都睇唔到有寫

放榜前幾日,甚至前一天才把叩門申請表放上中學校網,舊年就較多是前一天才放上網,差不多日子就要經常上校網芒住芒住吧!

不如,先行看看舊帖子,了解下一些中學的叩門要求,可特別留意樓主或jm們所提供某某中學資料的日子,可大約推算到該校當年把叩門申請表放上網的時間,作為今年的參考吧!也許可以先行看看該校舊申請表的大致內容,大約知道他們的要求嘛!

祝順利.

請各位報料: 可供叩門學校資料
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3070290

各區叩門資料
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2596626

kcpak    發表於 16-5-17 23:41
王家爸爸    發表於 16-5-17 13:20

引用:+本帖最後由+YmOra+於+16-5-17+11:35+編輯+

原帖由 YmOra 於 16-05-17 發表
同意,可以刨下上年叩門資料,起碼有初步了解。
放榜前幾日網上就會有叩門資料,也可以打去查詢;自己預備好叩門文件後,我會編排去心儀學校叩門的先後和路徑,老公負責去只接受交表再另行通知的中學,我和仔就負責去交表及即場面試的中學。
準備工功一定要預備,萬一派唔到心儀中學,都可以立即照第二個計劃去做(叩門)。
祝一切順利!心想事成!

YmOra  成功往往留俾有準備的人嘛!  發表於 16-5-17 17:09
liuliu
‹ 上一主題|下一主題