用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 30歲前出國讀MASTER 1-1.5年, 之後轉行real estate fina ...
樓主: HL7646
go

30歲前出國讀MASTER 1-1.5年, 之後轉行real estate finance? [複製鏈接]

如果你而家廿幾未結婚都唔敢去,老實講你以後都應該去唔到。

回覆 HL7646 的帖子

1. 讀書 問題 -  好容易解決。 MIT 的 Master of Science in Real Estate Development (一年讀完) 。 Ivy league 名牌大學,想入 i-bank / private real estate fund / developer / REIT / JLL / DTZ 等做post-graduate associate / analyst 絕對容易 provided ------- . 無 prior experience in the same field  全無問題。  比起你講個 幾個大學 save time, better name。 MIT 聼起上來 好 遙不可及, 但 其實 比 想像中易。 如果 你 first degree 起碼 係 polyU 畢業, 你可以 狂操 GMAT  數,入到不難。

不過 你又話最想做 equity research, 我相信你對呢行 不太清楚。

1A - 外資 I-bank /private real estate fund / REIT ==> 做  real estate M&A finance / investment associate
1B - JxL / DxZ  等 做 valuation professional
1C - JxL / DxZ  等 做 investment consultant
1D - developer

你似乎 把以上 4 類 混為一談。 但 這4 類 適合好唔同 的 人 和 skill sets。 你要念清楚, 你 【想】 做 邊種 和 你 【適合 】 做邊種。

1A - 係一般人眼中 好風光,賺多錢,high power meetings = 做real estate related transaction financial analysis
1B - JxL / DxZ valuation = 讀surveying 入 HKIS / RICS 做member 幫客做 property valuation
1C - JxL investment consultant = 買賣樓 sale agent / 幫客做 analysis, provide advice 但客唔會係 1A類的客
1D - 唔計投地 收樓先。 如只計 M&A, 雖然  projects 會 跟1A 類相似, 但 local developer 的 分工 跟 1A類好唔同, corp culture 更家 南園北撤 。

2 - 你讀完master, 入唔入到 以上 4 類 呢?  Academic-wise ==> yes.  The key point is Personality-wise, 你survive 到嗎?  

如果你 只是靠死讀書 拿分的,不是頭腦轉得快, smart ,英文 native, 那一類, 你不用想 1A 。 如果 你不是 醒目仔 street smart 那一種, 不用想 1C。 如果 你 都算有人緣,識得 唔做唔錯,識得低調的, 1D 勉强可以。 1B 跟 real estate finance 讀的 不同, 要讀 HKU/英國, 如 reading,surveying。 people skill 唔得的 也可以。  在第一段 我說 provided------  就是指這一點。

3 - 讀唔讀master 呢?  
我見過 無數人好似 以上幾位 先做野,儲錢再讀書 的。 有些 成功轉行向上流, 有的 反來找不到 理想工作,心灰意冷 做番以前工作, 好似無出過囯無讀過書一樣。 點解呢?  在于 【你醒目嗎?】 你 【想】 做 邊種 和 你 【適合 】 做邊種兩碼字的事。 我相信你知道 你【想】做什麽, 但 你【適合】你 【想】做 的嗎?  先想清楚吧。

不好意思, 以上 留言 似乎有點 涼薄, 我無心 開罪。 只是見過太多例子,懷著雄心壯志的去,回來后 浮浮沉沉几年 屈屈不得志 。  所以希望 做多一點 research 和 心理準備 ,找清楚自己 路綫才去。 希望你成功。

ABC-DAD  好欣賞,直接唔浪費時間。  發表於 17-4-2 20:43
dlam141231    發表於 17-4-2 09:17

LeeMama328 發表於 17-4-2 02:10

1. 讀書 問題 -  好容易解決。 MIT 的 Master of Science in Real Estate Development ...
MIT 呢個course 我有想過, 但好似太難入, 所以之前諗都無諗過, 不過學費貴不貴先?小弟本身HKU grad 的.
1. GMAT 可以操, 呢個我知, 不過小弟IELTS 只有6.5, 要入可能有難度.
2. 你呢個reply 好清楚講哂我想知道的野............(posts at 1A to 1D)
3. 小弟轉數不係快的人, 所以1A 應該不使諗, 因為小弟只係衰在計數叻, 同埋有少許street smart, 人緣就普通啦, 我個人好識得不做不錯, 同埋夠低調 (返工同做人都係), EQ 都好好(在地盤俾人駡慣都麻木了), 只係女朋友覺得我有輕度亞氏保加症, 所以不適合在real estate finance 呢行發展, 於是就想我平平凡凡咁做返工程佬就算。如果我去追夢, 最大的結果可能係要分手, 唉.......人生真係好多野好難幾全其美。
4. 至於smart ng smart, 我覺得自己不算smart, 至少在工程界黎講係, 但金融/股票/地產知識我好熟, 有時連公司D 同事都覺得我不如轉行算(講笑MODE)..........
5. 你所講的post from 1A - 1D, 其實我個人比較想做B and D先, 呢2個位, 在性格和工作性質上, 我覺得同做緊工程文職的野都差不多, 都係gather spec, requirement, 然後在一個complex environment 度砌一個solutions 出黎.....thats why 我咪話想入HKU 果個MSC Real estate surveying and finance. (小弟早2年報過, 但入不到), 所以而家part-time 讀緊economics.
6. 其實仲有一種post, 係在地產公司inhouse 度做investment analyst, 呢D post 不一定要real estate finance background, 小弟自己programme 有內地生入左去做. (但她係在福建office, 不係HK office, 所以競爭比較細), 她之前都沒有測量背景的。如果係in-house investment analyst, 你又認為小弟的性格算不算合適?
7. "想"和"適合"是不同的.....anyway, 做人最緊要有自知之明, 所以我而家清楚自己"想"要甚麼了。

LeeMama328 發表於 17-4-2 02:10

1. 讀書 問題 -  好容易解決。 MIT 的 Master of Science in Real Estate Development ...

.我之前講reading, columbia U 都係我的HKU 同學仔之後去進修入讀果幾間學校, 佢地話個口碑不錯, 所以我才有咁的打算. btw, 那位內地朋友, 在MTR 度做左4年civil engineer, 仲要chartered 埋, 囉緊3萬幾都辭工出去讀呢個master, 當時好多朋友都話佢ON99. (對於大部份港人黎講, 囉到呢個人工都寧願買樓上車, 靠炒樓賺錢好過囉去讀書).

1. HKU 入唔到 ,PolyU 都有surveying , 出來recognition 一樣
2. 如過有太多顧慮放不開,另一選擇喺HK part time.  出國跟讀master 不需要二合為一。 出國/讀master / 轉行 喺三樣嘢。邊樣對你重要d?
3. 如果你讀完surveying,入 J/D/S 做valuation 不難,亞士保家都得。
4. 做3年valuation, 攞埋牌,再轉去local developer 機會大很多。  
5. 如到developer 後,有人做一世去到盡都喺manager,亦有人步步高升,上埋board 。 憑甚麽? 一定 不是嗰Master.

回覆樓主:

點解唔爽性考返個surveyor牌,仲實際啦。入政府做,唔洗升職 max都接近十萬 仲未計housing allowance. 仲可以準時收工入DTZ呢d consultant好咩?
我自己讀building surveying 有半班同學入到政府,2公婆都BS 加埋搵20萬的多的是。

LeeMama328 發表於 17-4-4 00:42
1. HKU 入唔到 ,PolyU 都有surveying , 出來recognition 一樣
2. 如過有太多顧慮放不開,另一選擇喺HK par ...

1. PolyU 果個master 只係RICS 認可, HKIS 不認可的. HKU 2個學會都係認可的。考政府工係睇HKIS, 因為RICS 而家同HKIS 分左家, 無得互認。
2. PolyU part-time degree surveying, 我都有報過,但不收我, 降level 都不收真係有點奇怪 =(
因為呢個programme多數只會收IVE/HD 讀surveying/QS的人先。2年前我曾經e-mail問過professor 了, 佢地主要都係想收返D 現職做緊QS /GP 的人去讀。(但我有個朋友仔, 佢當年讀2nd degree就係surveying, 而佢又係在某間行度做緊valuer, 我都不知佢係有"雞"(degree offer) 先定"雞蛋"(相關工作). 再不係就佢有人事關係推薦。(我朋友佢本科在理大讀的, 可能親生仔的關係)

3. 做valuation,囉埋牌, 考政府工(lands, R&V, 市建局, 領展, MTR都得), 人工高福利好.........呢樣野其實好多人都覺得做engineer一樣可以爭取考牌,之後入政府做. (政府專業職系: surveyor 同engineer 人工係一樣的) (我亞氏保加的特徵其實只係中左一部份, 沒有確診,只係小弟女朋友佢成日睇心理書, 覺得我一發火果樣跟普通人好不同, 所以佢擔心我去到呢D 公司一定捱不住。老實講, 其實有不少地產公司請MT/GT 都不係一定要有surveying background 才請的, 但係MT/GT 位得好少, 如果爭不到的話, 就可以做住valuer 先。

4. 我沒有想過會爭取入board, 如果入到developer,能夠做到manager/senior manager grade就夠了(人工一定過40K) (通常呢D位叫PDS - Property development surveyor). 在工程界入面, 人工比較難突破40K, (始終我係E&M, 不係civil/building). 加上自己對工程野真係不太開"竅", 做落去會好難上位。而且不想年紀咁大都仲要落地盤咁沙塵滾滾。

5. 小弟女朋友經常覺得real estate/surveying又係同商界有關, 裡面D 人好多都係老狐狸, 我好難在果行生存, 她覺得工程界D 人比較純品D, 可能佢不理解,加上,而家返工的人係我自己, 不係佢, 所以都係想跟自己的步伐去做, 咁會好D 。其實工程界入面都好多是非同埋人事鬥爭。她又成日打擊我, 話我年紀咁大才重新開始, 一定無人肯請我.(因為FG 相對易教D)

6. 最近小弟又睇到其實Cambridge有個distance learning course係MSc Real estate, 學費大約23K 英磅(全期), 講真, 而家D 磅跌左咁多, 真心不係貴, 但係呢個master 不知道係不係RICS 認可(HKIS 一定不認可)., 但小弟見到讀得呢個course 的人,其實好多都係做緊bank/i-bank/PE real estate investment firm 的人才去讀, 相信應該幾難入到。

7. 我個人其實不算好有大志,只係想搵到40-50K 左右, 而又係自己興趣的, 咁就足夠了。
唉, 我當年都係俾我家姐老點, 佢話測量要落地盤, 行頭窄, 難搵工, 無用。當時的佢覺得我讀工程比較好, 一來比測量專業, 二來又可以打好LOGIC/數底, 將來轉做finance 都得。其實當年HKU/POLYU 測量我JUPAS 係夠分入, 而且做GP其實有一部份係同finance有關的(property/asset valuation), HKU 測量仲可以double major/minor 埋finance。我自己係2013年去過developer做INTERN (工程部), 才搵到自己的路向, 我當時都係摸着石頭過河的。

最近我在linkedin度見到有不少測量背景的人都可以做到i-bank/equity research (real estate), 所以我而家返中學同師弟分享career preference, 要避免揀錯科, 其實最好自己先去linkedin 到睇下人地讀甚麼科, 做甚麼工, 背景係點先。最好識多D 人, 不同行業的, 大學師兄/師姐, 問多D 問題, 同埋囉埋大學NOTES 去睇下, 等自己感受下"想象"與"現實"的分別, 咁就不使好似小弟咁"失敗"。

kooliestgirl 發表於 17-4-9 22:07
點解唔爽性考返個surveyor牌,仲實際啦。入政府做,唔洗升職 max都接近十萬 仲未計housing allowance. 仲可 ...

BS 其實即係樓宇醫生, 讀BS 最大出路就係入BD, 如果要同我背景比較相關系, 其實BS 我都應該易上手。
BS 人工高係因為責任都大, 係可以考埋做AP, 同RSE 係同grade 的

HL7646 發表於 17-4-13 12:21
BS 其實即係樓宇醫生, 讀BS 最大出路就係入BD, 如果要同我背景比較相關系, 其實BS 我都應該易上手。
BS 人 ...

其實BS長期唔夠人,政府BD, ASD, HD,都有請, starting 56k,同牙醫一樣, max point 44,接近10萬仲唔計升職,無咩複雜人事,我覺得抵讀 。現在hkis simplified了charte條route,唔洗讀surveying,有相關經驗都可以開簿。

BD今年會請返ABS, 畢業2年都有4萬一年,真係幾好。

如果想係REAL ESTATE 發展, 考個專業資格有用DD, 就算CB, 仲記都係咁話.

kooliestgirl 發表於 17-4-20 18:20
其實BS長期唔夠人,政府BD, ASD, HD,都有請, starting 56k,同牙醫一樣, max point 44,接近10萬仲唔計升 ...

但應該要由BS trainee 做起至得....................
POLYU 測量 part-time degree 不易入, 但入到就幾乎包入到行.......

我知有同行係讀D Long d的top up degree, 其實政府所有professional的max都一樣, 包括律師, 醫生, architect, engineer, surveyor, etc.本身個科可唔可以考牌?
professional唔會令你發達, 但叫stable餓你唔死, 睇下你想唔想出去駁

kooliestgirl 發表於 17-4-25 17:16

我知有同行係讀D Long d的top up degree, 其實政府所有professional的max都一樣, 包括 ...
可以考牌, 但好難考..........同埋我那個engineering discipline 考不考牌分別不會好大。
你講long D top up degree, 係咪CEM 果個?

回覆 LeeMama328 的帖子

pls check pm thx
‹ 上一主題|下一主題