用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 我的孩子在倒退⋯
樓主: lavender_baby
go

我的孩子在倒退⋯ [複製鏈接]

不要被〝自閉譜系〞影響你對小朋友的眼光,CAC評估前的囝囝同被評估後的囝囝都是同一個人。你應該多留意他進步的地方,不要常常凝住他的病徵。

你也不用自責,歲半做評估是不太準確的。記住7歲前也是黃金治療期,仲有時間。

你的囝囝現在兩歲半,應該是年紀太細,因為尚未入學,所以醫生安排排S位,佢知道你個囝9月讀k1 嗎?

小朋友學野好快,只要是智力正常,是可以彌補其他不足的,雖然要等到5歲左右精神科醫生才會做智能測試,但是你可以從日常生活中觀察到你的兒子是否有智力障礙。

個人認為語言治療也很重要,你有排嗎?

密集的話應該從個人開始,學會了坐定定聽指道、同人交流,才上小組。

我囝囝也準備上個人密集 (我個小朋友3歲3個月才被CAC評估為自閉譜系)

感同身受,我小朋友依家4歲都係有自閉症譜系,三歲就開始做training,某方面見到明顯有進步,但有啲方面幾乎係慢,有時真係好stressful+upset

回覆:我的孩子在倒退⋯

上星期六去左太子一間叫朗研社...感覺導師都好專業...我個囝歲半都等緊評估...但導師同佢玩話都ok...可以join住普通playgroup...如果情況差左先轉過去專業訓練果邊~你都可以上去了解下有冇課程啱呀....

‹ 上一主題|下一主題