用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 我的孩子在倒退⋯
go

我的孩子在倒退⋯ [複製鏈接]

我真係覺得好內疚好心痛,我個小朋友而家2歲半,其實自佢歲幾以來,我已經發覺佢同一般小朋友唔同,但當時我係唔肯定佢係發展遲緩定係自閉,一直無帶佢去做私人評估係因為見佢都肯同人玩又鐘意追小朋友,一心以為唔會嘅⋯加上我係自己湊,每日不論晴雨都帶佢去街去公園playroom,以為就夠⋯

結果到上個月尾見咗CAC評估後,醫生話佢真係属於自閉譜系,接受唔到是一定的,但都仍會安慰自己話就算係都應該只係輕度架啫,做下訓練就得

但唔知係咪天意弄人,做完評估後嘅呢半個月黎,我睇住個仔真係覺得佢一日比一日倒退緊,例如而家帶佢去playroom玩佢都完全唔會追其他小朋友,就算有小朋友追住佢玩,佢都好似完全睇唔到咁直行直過,以前見到朋友個女,佢會鐘意攬埋去,我仲成日笑佢輕薄人哋,但而家都無啦完全唔同果個女仔玩⋯情緒方面都好大轉變,一遇到唔順佢意嘅佢就趴喺地下,唔理佢佢會一直趴喺度⋯出街完全唔肯行,一係坐BB車一係要抱,以前佢點唔肯行都好,一同佢講去行樓梯佢都會肯落地,但而家連行樓梯都唔肯行啦⋯之前明明講嘢好咗,指住d圖畫佢會講係咩(雖然仲係單字)、幫佢刷完牙佢會講“唔該曬”,但而家又係變到唔肯講

其實評估完之後我有即刻帶佢去做感統訓練,果度嘅導師有講自閉症有一類係會咁,以前識嘅會慢慢倒退變返唔識,我睇住個仔咁真係覺得好難過,點解會咁突然,我好自責,如果佢歲幾果陣我唔係估估下,而係直接帶佢去搵方法治療,佢而家就唔會變成咁

3    0    0    0

你唔好咁快就判斷他係倒退,成長條路好長,有起有跌,有時我們過份緊張,會影響自己的睇法,導師講那種倒退是有的,但不常見,如果真係好擔心,帶他去見導師或其他專業人士拿意見, 最重要係不要自責,向前望才能幫到個仔!

回覆:我的孩子在倒退⋯

宜家做返training都唔遲...加油呀!

去呢度睇睇...我上左一堂覺得幾好...教父母教自閉症小朋友...www.lp.org.hk

回覆:lavender_baby 的帖子

cac已經評咗?係咪評咗輕微?咁你暫時唔好太擔心,半個月咁短時間,未必真係倒退掛,咁啱一評就倒退?可能你自己心情同睇佢眼光唔同咗,你而要做嘅係俾訓練佢,倒唔倒退都係要train ga la,.除咗感統有無密集?

引用:cac已經評咗?係咪評咗輕微?咁你暫時唔好

原帖由 peonybibi 於 16-05-15 發表
cac已經評咗?係咪評咗輕微?咁你暫時唔好太擔心,半個月咁短時間,未必真係倒退掛,咁啱一評就倒退?可能 ...
Cac報告淨係寫自閉譜系咋,無講係咩程度,我諗要之後見醫院精神科先知,不過有排排⋯我老公都同你一樣講法,話係我自己「凝」住,密集訓練有搵過阿,不過度度都話要排waitting,加上佢9月開始返幼稚園全日K1,所以而家搵私人一對一感統上住先

引用:宜家做返training都唔遲...加油呀! 去呢度

原帖由 Yeahly_ly 於 16-05-15 發表
宜家做返training都唔遲...加油呀!

去呢度睇睇...我上左一堂覺得幾好...教父母教自閉症小朋友...www.lp.or ...
好阿,唔該曬你

引用:你唔好咁快就判斷他係倒退,成長條路好長,

原帖由 pamam 於 16-05-15 發表
你唔好咁快就判斷他係倒退,成長條路好長,有起有跌,有時我們過份緊張,會影響自己的睇法,導師講那種倒退 ...
希望係啦

咁cac俾你排咩位?睇咩位都知係咩程度

引用:我真係覺得好內疚好心痛,我個小朋友而家2

原帖由 lavender_baby 於 16-05-15 發表
我真係覺得好內疚好心痛,我個小朋友而家2歲半,其實自佢歲幾以來,我已經發覺佢同一般小朋友唔同,但當時 ...
有本書"來自星星的孩子" The Spark,作者孩子年幼時有倒退情況,但經媽媽努力照料及幫助,發現佢係天才,真人真事。
自閉星星兒其實好可愛,只不過同大衆不同,加油!

回覆:我的孩子在倒退⋯

佢地學習模式有不同,好似波浪,有進步亦有退步!

引用:咁cac俾你排咩位?睇咩位都知係咩程度 +

原帖由 peonybibi 於 16-05-15 發表
咁cac俾你排咩位?睇咩位都知係咩程度
係排緊S位不過我而家做緊訓練嘅中心負責人話,政府排S位通常係兩個原因,一係就属於嚴重,一係就年紀細個嘅⋯我都好驚我仔唔知係咪属於嚴重果隻

引用:Quote:原帖由+lavender_baby+於+16-05-15+

原帖由 Monstereasy 於 16-05-15 發表
有本書"來自星星的孩子" The Spark,作者孩子年幼時有倒退情況,但經媽媽努力照料及幫助,發現佢係天才,真 ...
但唔係個個a仔都係天才,更多嘅係有智力障礙

自閉譜系好大既,遲緩又好自閉又好,每個小朋友唔同,你覺得佢倒退,可能係亦可能因為佢大左,有自己喜好。好似我囡遲緩我都唔覺,唔驚沙,花灑,咩都食,我以為感統無問題,點知其實係感統大遲鈍,無感覺。大大下,訓練做多左,反而樣樣驚,又要慢慢攪。

引用:Quote:原帖由+peonybibi+於+16-05-15+發表

原帖由 lavender_baby 於 16-05-16 發表
係排緊S位不過我而家做緊訓練嘅中心負責人話,政府排S位通常係兩個原因,一係就属於嚴重, ...
佢而家有無讀pn?遲啲k1間幼稚園有無到校服務俾到訓練佢?

引用:自閉譜系好大既,遲緩又好自閉又好,每個小

原帖由 DollyCC 於 16-05-16 發表
自閉譜系好大既,遲緩又好自閉又好,每個小朋友唔同,你覺得佢倒退,可能係亦可能因為佢大左,有自己喜好。 ...
請問感覺遲鈍係點ga?我知啲唔識痛,撞牆撞玻璃都唔痛啲算係,但如果唔咪去到唔識痛呢啲,會係點呢?如果出街好cool,好冷靜,算唔算遲鈍呢?

引用:自閉譜系好大既,遲緩又好自閉又好,每個小

原帖由 DollyCC 於 16-05-16 發表
自閉譜系好大既,遲緩又好自閉又好,每個小朋友唔同,你覺得佢倒退,可能係亦可能因為佢大左,有自己喜好。 ...
係,我仔又係,對聲音敏感,但係前庭又反應不足

引用:Quote:原帖由+lavender_baby+於+16-05-16+

原帖由 peonybibi 於 16-05-16 發表
佢而家有無讀pn?遲啲k1間幼稚園有無到校服務俾到訓練佢?
無讀N班,所以我都有啲擔心,佢間學有到校服務,我係咪一入學就同校方申請?

引用:Quote:原帖由+peonybibi+於+16-05-16+發表

原帖由 lavender_baby 於 16-05-16 發表
無讀N班,所以我都有啲擔心,佢間學有到校服務,我係咪一入學就同校方申請?

...
呢方面我都無咩經驗,你問下其他jm la,幼稚園有到校應該都適合佢讀嘅,如果返學前有得上下小組式密集,到時返學就易適應啲

引用:Quote:原帖由+lavender_baby+於+16-05-16+

原帖由 peonybibi 於 16-05-16 發表
呢方面我都無咩經驗,你問下其他jm la,幼稚園有到校應該都適合佢讀嘅,如果返學前有得上下小組式密集,到時 ...
係阿,啱啱問咗step,黎緊暑期都會有個為期個半月嘅密集式小組,希望對佢有幫助啦

‹ 上一主題|下一主題