用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 停課日-不吐不快
樓主: jujuliawong25
go

停課日-不吐不快   [複製鏈接]

回覆:jujuliawong25 的帖子

其實嗰日都算一個非常日子,如果有心繼續讀的話,除非太離譜(例如,唔跟指引,直情要趕走學生丶要提早關門收工),否則可諗過身敎一下,體諒和包容。自己嗰細路仲會讀,隨便開名唱衰,有咩好處?

(恕我孤陋寡聞,我之前無聽過黃耀南。)

其實學校點做都死!所謂"順得哥情失嫂意"。那邊箱卻有學校因為照常上課,被沒有上學的家長打去教育局投訴。真是很無奈,上又死,吾上又死。同意有些家長話呢個真是很特殊的情況。其實,真是十九年一遇,何必太執著呢!
我O個晚已立刻同呀仔講無論學校今次點做,我都會尊重,因為有時真是連學校都吾知點做好......

hyto 發表於 16-5-16 15:51
其實學校點做都死!所謂"順得哥情失嫂意"。那邊箱卻有學校因為照常上課,被沒有上學的家長打去教育局投訴。 ...
我阿女個老師仲搞笑, 因為29人返咗25個, 好人齊, 佢就同班同學仔講, 今日係停課架, 所以唔可以教書, 唔係我犯法架。班同學仔即刻拍晒手掌:好呀, 老師你唔好教書啦。班嘢玩到顛晒。

回覆:停課日-不吐不快

我地間學校就播唔知咩戲、去圖書館、玩,勁開心。

引用:Quote:bobbob+發表於+16-5-16+12:51+我都覺

原帖由 little_yolky 於 16-05-16 發表
我哋學校就犀利, 因為有個手機apps, 校長7:13分, 已經發出第一個訊息, 話黃雨, 叫大家返學小心同埋帶多對鞋 ...
學校做得好好

little_yolky 發表於 16-5-16 17:00
我阿女個老師仲搞笑, 因為29人返咗25個, 好人齊, 佢就同班同學仔講, 今日係停課架, 所以唔可以教書, 唔係我 ...
其實我唔係好明;紅雨;教師又唔係假期;教師受薪係教授知識;唔係播碟;人在學校;學校又有學生;點解唔上堂?成日話小班教學點好點好;依家機會黎啦;一日咁多;首選唔係上堂而係睇DVD?至於紅雨上課對冇返學學生唔公平的logic更加難明。
好似尋日我個女請病假;冇返學;唔通又要全班都唔准上堂;等埋佢返學;先叫公平?

回覆 oooray 的帖子

教育處宣佈咗停課,老師係唔可以教書,
小朋友返咗學校係留响安全地方而已;

你自已小朋友病咗返唔到係另一件事,
當然你硬係要將病咗嘅小朋友送返學,
令到其他小朋友都病埋一份,
我都無你辦法。
(遇到咁情況學校其實係咪要報警送小朋友去勁多病菌嘅醫院等十幾個鐘排急証室?)

5kin 發表於 16-5-17 09:30
回覆 oooray 的帖子

教育處宣佈咗停課,老師係唔可以教書,
1. 教育處宣佈咗停課,老師係唔可以教書 - 我覺得係天才的決定。當然天才的決定需要庸才的配合才能成事;你唔認同;冇意見;但事實不少學校係正常上課。有承擔的學校管理層;會選擇對學生最有利的決定;按本子辦事的;就少做少錯;拿教育處指引;便無驚無險;又到3點。
2. 我係比喻個d話紅雨冇返到學;因為學習進度問題;覺得返左學都唔應該比人教書的一群。你支持紅雨係學校睇DVD;我極度專重你表達的意見權利。跟帶病堅持返學是兩碼子事;請不要替我扣帽子。

引用:Quote:little_yolky+發表於+16-5-16+17:00+

原帖由 oooray 於 16-05-17 發表
其實我唔係好明;紅雨;教師又唔係假期;教師受薪係教授知識;唔係播碟;人在學校;學校又有學生;點解唔上 ...
有時寫得多真係不代表有見識,只是裸露了自已的無常識。

引用:Quote:原帖由+oooray+於+16-05-17+發表其實

原帖由 beagoodman 於 16-05-17 發表
有時寫得多真係不代表有見識,只是裸露了自已的無常識。
我就是無知無常識才來見識一下,果然收獲豐富。

oooray 發表於 16-5-17 10:01
1. 教育處宣佈咗停課,老師係唔可以教書 - 我覺得係天才的決定。當然天才的決定需要庸才的配合才能成事;你 ...
我都唔知點解「按章辦事」好似永遠凌駕「睇情況做野」,只要有人定左指引,個指引好唔好冇乜所謂,總之跟足就得
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 16-5-17 11:48
我都唔知點解「按章辦事」好似永遠凌駕「睇情況做野」,只要有人定左指引,個指引好唔好冇乜所謂,總之跟足 ...
2個字:官僚。熱辣辣完美"官僚"示範: 你插佢停課停慢10分鐘;檢討完;結論係 : 下次跟紅雨同步停課。
問一句;答一句;踢一腳,,郁一郁;死未?不如搵AlphaGo做局長 or 叫天文台長兼任算做。

簽名被屏蔽

memedora 發表於 16-5-17 12:12
你本身果一日都係無打算俾佢學/練其他野ga la
而家有好輸蝕咩?
使唔使咁驚輸左一日呀?大人都想唞下啦紅雨 ...
我猜oooray的意思也不是介意上少一日半日課, 只是對這個紅雨安排邏輯上有些疑問吧了.

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

memedora 發表於 16-5-17 12:22
我照送小朋友返學,落雨咪落雨囉,我唔buy停課
唔係唔想俾佢唞,係想俾佢知落個雨有咩好怕?
細個我水浸都係咁 ...
教局唔係臨時臨急衝出黎嗌停課,係指引寫明紅雨就停課,佢跟足喎
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

little_yolky 發表於 16-5-16 17:00
我阿女個老師仲搞笑, 因為29人返咗25個, 好人齊, 佢就同班同學仔講, 今日係停課架, 所以唔可以教書, 唔係我 ...

好明顯是老師找籍口偷懶, 教局只是指引, 學校有權按個別情況做, 點會犯法, 只欠4個, 其實可以照教書, 明天再為4人補習.

引用:我照送小朋友返學,落雨咪落雨囉,我唔buy停

原帖由 memedora 於 16-05-17 發表
我照送小朋友返學,落雨咪落雨囉,我唔buy停課
唔係唔想俾佢唞,係想俾佢知落個雨有咩好怕?
細個我水浸都係咁 ...
就係因為九十年代有大雨引致港島區山泥傾瀉,導致一位駕車送小朋友返學的男子車毀人亡,之後才有暴雨警告旦生,記得當時電視新聞播出水浸情況,市民要抓住燈柱等待救援。依家又竟然有人振振有詞話落大雨唔應該停課

AgapePa 發表於 16-5-17 12:29
好明顯是老師找籍口偷懶, 教局只是指引, 學校有權按個別情況做, 點會犯法, 只欠4個, 其實可以照教書, 明天 ...
係佢哋班欠4個啫, 越高年班就越多人唔返學。低年級小朋友見雨細咗, 即刻lue爸媽返學了。高年班就個個想走。其實, 係咪教育既失敗呢?
‹ 上一主題|下一主題