用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 拔萃女小學校長:贏在終點綫才有用
樓主: elbar
go

拔萃女小學校長:贏在終點綫才有用   [複製鏈接]

回覆 skkeung 的帖子

俗務纏身,未能早覆,請諒。其它網友之後又講咗好多,唔知你清楚未?若果重未清楚,講多個古仔俾你聽:

你同幾個朋友打麻雀,頭四圈上家贏到開巷,意氣風發,係咁“膶”你。好彩你厚德載物,忍佢,再自强不息,埋頭苦幹,係咁追呀追,到咗最後四圈追番哂不凸止,埋單計數仲贏咗十幾底,最後講番句:頭四圈赢有鬼用咩,埋單計數赢先有用㗎嘛。點知呢個時候,有個塘邊鶴就喺度講:打麻雀唔係講輸贏嘅,打麻雀要睇好多嘢嘅。打麻雀可以聯絡感情,可以防止腦退化,可以打發時間,可以討好外母、上司,可以用嚟揀女婿.....(下刪三百字)仲有,易經話贏中有輸,輸中有赢,你點知你真係贏咗呢....仲有你下個禮拜唔嚟打咩,幾時先叫真係埋單計數呀......唉,碰到咁嘅雀友,你係咪好後悔講咗你個句“埋單計數赢先有用㗎嘛”嘅說話呢?

goodmama2003    發表於 16-5-20 21:55
梁太2010    發表於 16-5-20 10:46
sheffield  應該後悔ing....  發表於 16-5-20 09:00
A-Mum    發表於 16-5-20 08:51
MrBeast    發表於 16-5-20 08:31

20120808 發表於 16-5-19 11:48
教育理念是一種大義,是用價值觀貫穿的。孔子的知其不可為而為,即是超越成敗赢輸的想法,為應該做而做,是 ...

Icebreaker:
啱啱喺樓下lift口撞到樓上三嬸同佢嗰仔阿B,一排冇見,阿B仔高咗好多,就同三嬸講:咦,B仔高過阿媽囉喎!看更黄伯喺隔離聽到,就放低睇緊嗰本我借俾佢嘅蔡志忠版易經(尚未出版),懶有深意咁吐出真言:佢唔算高,姚明仲高啲。

大師你將嗰個校長同孔子比,我諗嗰校長知道就發夢都笑出聲。

大師,弟子有啲疑問:
唔知我本淘寶版易經有無印錯,但我未聽過易經話“得失悔咎”,“得失悔吝”就叫做聽過吓。個咎字喺易經乜唔係凈係孖住個無字,“無咎”兩個字一齊先出現嘅咩?
又幾時,人生的得失悔吝俾邊位大師“齊輯輯”咁切開四等份?

你又話 “孔子説的知其不可為而為之......意義在過程,不在結果。” 首先,孔子幾時有講過?乜唔係某個看更阿伯噏嘅咩?再者你呢個過程論相當有新意,我讀得書少,唔知道有邊位大師講過類似見解?請示之(真心問。)(嗱,你咪喺百度抄啲唔知邊個講嘅說話嚟敷衍我呀吓。)等我仲一直以為,孔子咁做,係咁撼頭埋牆,只不過係佢覺得要“應天命”,而“盡人事”㖭。

俾你講易挑起條筋,等我起個卦先。咦,係個艮卦,天意難違,收工。咦,個卦好似係幫大師起嗰喎......

ABC-DAD  解密至真,唔係解乜解物  發表於 16-5-20 12:48
ABC-DAD  早兩日在新*紀4/F間書局見到本蔡先生嘅“論語解物”  發表於 16-5-20 12:47
dlam141231    發表於 16-5-20 07:57
eviepa    發表於 16-5-20 01:30

引用:+本帖最後由+SorTo+於+16-5-20+01:37+編輯+

原帖由 SorTo 於 16-05-20 發表
凡人咁諗,無問題!正如議員反對群育搬到屯門,但校長身份可以?校長不正,學生受罪!

skkeung 發表於 16-5-20 08:41
凡人咁諗,無問題!正如議員反對群育搬到屯門,但校長身份可以?校長不正,學生受罪!

...
你都係唔明,冇計😓

skkeung 發表於 16-5-20 08:41

...

或者每當名津轉做直資之後, 就不應再以正常既對教育的心態去看待間學校既管理層

「有教無類」話者已經變咗呢一句既簡稱: 有選擇地去教, 無需理會非我族類

Yanamami  禁中学校長又係另—人……  發表於 16-5-20 08:56
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

孔子為實現理想周遊列國撞到頭崩額裂,累累若丧家之犬。孔子明知不可而為之,幾時說過意義在過程,不求結果?

孟子稱孔子為聖之時也。孔子幾時咁扮嘢過。

或者每當名津轉做直資之後, 就不應再以正常既對教育的心態去看待間學校既管理層
「有教無類」話者已經變咗呢一句既簡稱: 有選擇地去教, 無需理會非我族類

校長是DGJS校長,此校一向是私校,何時津過。

屯門校長、無良局副校,都是津校。

judy 發表於 16-5-20 09:39
校長是DGJS校長,此校一向是私校,何時津過。

屯門校長、無良局副校,都是津校。
我只係話名津, 無話係DGJS, 你可以話我文不對題.
之不過, DGS以前係名津, 依家係直資呢點係事實
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

有網友説及邏輯,也想抒發一下。從功利角度看,追求自己想要的成功,又稱做[赢], 是十分合理正常的,是合乎邏輯的。

再從功利角度看,孔子的知其不可為而為,是不合邏輯的,因為有功而無利,明知结果是失敗的,是[輸]的,他也要做。

在强調[赢] 的功利世界裡,知其不可為而為,是不合乎功利邏輯的,所以他曾被人恥笑,故事就在論語裡。
長遠及個別家庭文化及康樂策略督導關注組委員會召集人
Long-term and Individual Families Culture and Leisure Strategy Steering Concern Group Committee Convener

我只係話名津, 無話係DGJS, 你可以話我文不對題.
之不過, DGS以前係名津, 依家係直資呢點係事實

咁我又冇諗到啲人哟思維咁跳躍。

孔子自己没有著作,他著重過程是後世許多許多學者的分析。
Long-term and Individual Families Culture and Leisure Strategy Steering Concern Group Committee Convener

題外話:津校變直資,除了那些想通過大抽獎的不得其門而入受傷害外,對社會利大於害。

咁鍾意大窩飯,去北韓啦!

在功利世界中,有誰願意顧及孔子的教育理念?名是如何得来的,不就是榮嗎?

從來没有把任何人與孔子相比,我只是提出他的部份理念。

衣食足然後知榮。。。。。辱,每個地方都有各自的價值觀,重功利者做事當乎合功利邏輯,正常不过。

誰願意整天抱着孔子的不合乎功利邏輯的理念?

理智的人最講邏輯的,孔子理念是反邏輯的,有何價值?

妙趣橫生

(希望校長在忙碌中得到另一種調適

20120808 發表於 16-5-20 10:11
孔子自己没有著作,他著重過程是後世許多許多學者的分析。

孔子有冇講過,唔到你隨口亂講。有講冇講,問吓嗰個成日將“子曰”掛喺口邊嘅權威人士就知。“知其不可而為”喺個看更阿伯醒子路嘅,見《論語・憲問》。

支持你過程論嘅學者,噏個嚟聽吓,唔該。

ABC-DAD  晨門?  發表於 16-5-20 15:10

這篇文章有趣之處是各人read 到的重點不同,同一點亦會出現不同的interpretation.

MrBeast 發表於 16-5-20 14:20
這篇文章有趣之處是各人read 到的重點不同,同一點亦會出現不同的interpretation.  ...
我女学校揀英文LS就係話可以避開你講既呢个問題喎……都唔知係咪英文直接d.
‹ 上一主題|下一主題