用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 拔萃女小學校長:贏在終點綫才有用
樓主: elbar
go

拔萃女小學校長:贏在終點綫才有用   [複製鏈接]

引用:該校長只不過針對“很多家長覺得要贏在起跑

原帖由 SorTo 於 16-05-18 發表
該校長只不過針對“很多家長覺得要贏在起跑綫”才說“贏在終點才有用吧”,通篇報道除此句外再無一字講輸 ...
開學到現在,十多個大學生自殺,就係人生只有輸和赢,讀到就贏,讀不到就輸!身為校長,學生受他影響最大!學生的價值觀從何而來,校長自己去找答案!

梁太2010  未必只關讀書事呀  發表於 16-5-19 10:51
Yanamami  家長都有份,俾左压力而不自覚。好多時家長既期望係好有殺伤力。  發表於 16-5-19 08:49

引用:佢都揀過晒啲學生先收,已是“贏在起跑線上

原帖由 skmibb 於 16-05-19 發表
佢都揀過晒啲學生先收,已是“贏在起跑線上”。咁試下轉返做津校,冇得揀學生,收埋5音不全學生,試下能否仍能 ...
點解學生及家長願意俾佢㨂?

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Eviepa:
現在細心睇後,只覺其思路混亂,文字胡亂堆砌,對古書的賣弄錯誤百出,屬於唔識就嚇死,識就笑死一類。

skmibb 發表於 16-5-19 08:19
在這類學校眼中,已沒有“有教無類”了。

思想唔好咁單純啦,名校同有教無類根本係冰炭不相容嘅兩樣嘢,如果一間名校由今日起收生採取有教無類既原則,十年後呢間學校就唔會再係名校。拔萃係名校,根本我哋唔應該期望佢有教無類。

skkeung 發表於 16-5-19 08:28
開學到現在,十多個大學生自殺,就係人生只有輸和赢,讀到就贏,讀不到就輸!身為校長,學生受他影響最大! ...

很多人將人生比喻作長跑,不少家長着眼於起跑線,而該校長就針對而言,贏在终點才有用,意即於其睇起跑,不如睇衝線,呢嗰同你講嘅人生只有輸贏好大分別喎,你係咪犯咗危險斜坡謬誤呢?

引用:+本帖最後由+SorTo+於+16-5-19+08:54+編輯+

原帖由 SorTo 於 16-05-19 發表
首先何為赢,攪清楚先!第二,校長點出赢要在終點,即比別人叻!看結果!

回覆:拔萃女小學校長:贏在終點綫才有用

孔子年代的「有教無類」,又如何「化三千,七十士」?

為何以「前者」作幌子,又會有後者作「總結」?!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

點解大家反應咁大呀?assume大家都唔識校長,沒跟她談過教育理念,大家都只是看到文章而說出自己的意見…不論受訪文章的中心主題是什麼,但確實出現左一句"嬴在終點線才有用",這句確是頗惹火…
或許校長同大家對"終點"及"嬴"字可有不同含意和理解,但大家按自己的理解去發表意見都好平常啫…

引用:點解大家反應咁大呀?assume大家都唔識校長

原帖由 sheffield 於 16-05-19 發表
點解大家反應咁大呀?assume大家都唔識校長,沒跟她談過教育理念,大家都只是看到文章而說出自己的意見…不 ...
討論同發表意見冇問題,但抽出某一詞語或某一句,不理前文後理,定性批判式「討論」冇咩建設性。今日香港已充滿類似文化,在此又何必呢?

時代一直變遷,很多家長覺得要贏在起跑綫,我常常說:贏在終點才有用吧……我覺得新一代軟技能(Soft Skills)更重要,包括與人合作、溝通,有共同解決問題的能力,並且有毅力,一種不屈不撓精神,新一代像欠缺這種能力。

"贏"嘅定義定成咁,仲唔够政治正确?難道"贏"是禁字?

再講,如果有一所學校,學生讀完六年後,成績標青,或有所進步,這不是值得恭賀麼?(以前教局公佈增值指標,DGS都得高增值)。

引用:+本帖最後由+SorTo+於+16-5-19+08:54+編輯+

原帖由 SorTo 於 16-05-19 發表
所以我唔會俾佢地揀

回覆 LSKLTK 的帖子

贊同你所說的,我也討厭那氣氛…
但那一句在現今的社會確實較為敏感,也eye catching,很容易令焦點也落在那個位了…老實話,我個人覺得校長所說的的"嬴"不一定是跟別人比較下的"叻d"或"卓越d"或成為一個有什麼地位的人,但因文章內容並沒說明她的意思,但就確實有句這樣的東西,做了一個讓別人議論的話題…除非她真的沒說過又或者有解釋而筆者只抽了這句讓人誤會,否則我個人認為這句是引起誤會的失言。
不好意思,我不想生事,只是說了我心想的。不喜勿插。

教育理念是一種大義,是用價值觀貫穿的。孔子的知其不可為而為,即是超越成敗赢輸的想法,為應該做而做,是高一層次。
長遠及個別家庭文化及康樂策略督導關注組委員會召集人
Long-term and Individual Families Culture and Leisure Strategy Steering Concern Group Committee Convener

壓力困難總會遇到,能夠激勵學生跑到終點,再計算得失,是常理吧,終點之後總有另一個新起點,…

sheffield 發表於 16-5-19 09:41
點解大家反應咁大呀?assume大家都唔識校長,沒跟她談過教育理念,大家都只是看到文章而說出自己的意見…不 ...
agree 110%, 大師講嘅野通常都好高智慧,唔會好白,就好似kung fu panda 入面句:im going to change u into u 咁,況且出街就點都要化下妝。

回覆:拔萃女小學校長:贏在終點綫才有用

我看,校長講的是近乎感情舒發的意念,有人當邏輯思考辯論般討論,是誤會來的。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

揾合適對象釋放一下,係好事,討論又好、呻又好、閒聊、吵鬧以至無理取鬧,能夠從新取得平衡,調節調節、舒緩舒緩,未見得係大禁忌,能接受自己情緒以至表現有差異,或多或少可以體諒他人亦有難處

引用:+本帖最後由+eviepa+於+16-5-19+08:33+編輯

原帖由 eviepa 於 16-05-19 發表
不是天真,而是這翻說話由直資名校校長講出,根本是講左等於冇講,甚麼叫做不贏在起跑線上???佢有條件地收最好嘅學生,已比沒選擇的津校贏了成幾條街啦!

‹ 上一主題|下一主題