用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UCL Mpharm
go

UCL Mpharm [複製鏈接]

UCL 讀 pharmacy 好唔好 ? M pharm 係讀埋 master ?  讀完回港執業承認嗎?

1    0    0    0

ucl係英國排名好高,當然好啦,
mpharm = master of pharm.
返香港要重新考牌, PASSING rate 現時過往5年平均係48.9%以上

回覆:UCL Mpharm

仔今年都讀Mpharm,聽佢講話要讀4年,碩士畢業後打算再留UK做一年有關工作考埋牌先回港!其實我都不太清楚是否這樣情序,如有家長知道可否講多D

回覆:hungwc 的帖子

請問你子女是否已有UCL offer ? 我仔也是有UCL offer

回覆:skate 的帖子

請問你子女是否有UCL offer ? 我仔也是有UCL offer

大仔讀緊NOTTINGHAM,今年讀YEAR 2。
英國規定完成4年MASTER後,要實習一年才能考牌,所以要係英國搵一年工,再考執業試及格,才能獲藥劑執業資格,方可考本港執業試,但一些大學例如NOTTINGHAM則有5年學位課程其中已包括一年實習,方便同學不需為在英國尋找實習而煩惱。

引用:大仔讀緊NOTTINGHAM,今年讀YEAR+2。英國規

原帖由 hungwc 於 16-05-14 發表
英國規定完成4年MASTER後,要實習一年才能考牌,所以要係英國搵一年工 ...
明白!原來英國考完執業試回港還要再考,請問會唔會好難考牌pass ?會唔會好多人考唔到架?(英國及香港)

引用:大仔讀緊NOTTINGHAM,今年讀YEAR+2。英國規

英國規定完成4年MASTER後,要實習一年才能考牌,所以要係英國搵一年工 ...
UCL 讀七年?

回覆:UCL Mpharm

路過,香港医生最吃香,一定医科先,藥劑同上5成考到,但好工得医院做,可惜位有限,舊的冇退休難上位,最好能考臨床藥劑師

引用:路過,香港医生最吃香,一定医科先,藥劑同

原帖由 brother4 於 16-05-15 發表
路過,香港医生最吃香,一定医科先,藥劑同上5成考到,但好工得医院做,可惜位有限,舊的冇退休難上位,最 ...
臨床?係咩?

引用:路過,香港医生最吃香,一定医科先,藥劑同

路過,香港医生最吃香,一定医科先,藥劑同上5成考到,但好工得医院做,可惜位有限,舊的冇退休難上位,最 ...
仔話師兄都有講藥劑香港難揾食,但佢又有興趣,又諗唔到有咩科啱自己讀,所以唯有見步行步讀住先!

請問你大仔有無在暑假回港找醫院義工做?我仔最近叫我問下有無醫院可以在藥房做義工的,我問過好多醫院都需要6月親身面試後再揀人培訓,名額16-20,由有關部門安排工作範圍!我仔要7月中先回港時間都夾唔到無得報名!

回覆:小嵐子 的帖子

講開就吹水,香港不用考牌又有專業,估獸醫及物理冶療師,香港很多人養動物,冶療收費不平及貓貓狗狗絕育有需要,另人口老化,老人家行動不便,政府排期太耐,私人大把生意做

引用:講開就吹水,香港不用考牌又有專業,估獸醫

講開就吹水,香港不用考牌又有專業,估獸醫及物理冶療師,香港很多人養動物,冶療收費不平及貓貓狗狗絕育有 ...
係!不過宜家  d 人會飼養蜥蜴、蛇等,所以獸醫都係要諗……

回覆 skate 的帖子

UCL 是4年制的,另加一年實習,再在英國考試合格,才可以正式成為執業藥劑師。據知5年制課程是極少數大學提供,以NOTTINGHAM 為例,她的4年及5年制是申請入學前要選定,不是以大學成績決定,即入學選科前要決定選修4年制或5年制課程,以上年而論NOTTINGHAM藥劑系共有200名學生,180名是4年制,20名是5年制,頭3年一齊上堂,到第4年,會分為2部份,5年制的學生會實習半年,及修讀4年制其中一部份,當他們升讀第5年時會又實習半年及修讀未完成的餘課程。

回覆 小嵐子 的帖子

你所講的是醫院義工,大仔當年升F.6都有參加,當年4、5百人選20人,6月面試。不過,若你講藥劑暑期實習義工INTERSHIP則不需面試,只需要寫信到各大醫院申請。據知現時香港大學、中大是要求學生通過他們向醫院申請,而英國、澳洲等學生則自行寫信申請,當然係僧多粥少啦,通常一間醫院每只得4,5個位

熱血勳章

覺得5年制,將實習返工當返學,收人工變交學費,似揾人笨。

回覆 brother4 的帖子

臨牀藥劑師?我都不太清楚係乜?因英國藥劑全部都是臨牀,反而如想獲香港醫管局取錄,則必需考讀取醫管局舉辦的考試(本地藥劑師亦要應考),取錄後,在合約期內要有良好的工作表現及考取碩士學位,碩士課程分為臨牀藥劑及專科藥劑,不知閣下講的臨牀藥劑師是否指已獲得臨牀藥劑碩士學位的藥劑師。

brother4  yes  發表於 16-5-15 18:14

明白!謝謝你!

回覆 EASTCOAST 的帖子

係呀,自己實習係有人工,同事個仔而家出緊實習好似有接近2千磅一個月。不過,問題係你夠唔夠胆博,由於要在畢業後指定時間獲取1年實習才可有資格考藥劑師試,要視乎當時就業情況,最近英國政府要求實習工作要乎合當地最低工資要求,所以會担心英國經濟轉差,便難以搵到實習工作,否則4年白讀,只淪為普通學位畢業。到時你肯俾多一年學費求學校提供實習位,人地都唔理你啦。
‹ 上一主題|下一主題