用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 轉唔轉區好.................
樓主: cubixluk
go

轉唔轉區好................. [複製鏈接]

晴晴小B 發表於 16-5-17 21:11
除非寫明三大或八大學士課程比率,如果唔係得個本地大學率其實無咩意思,SM入U率計埋珠海樹仁呢啲 ...
我知呀!佢上年有講,所以知道台灣,海外都計埋

其實,善德,安柱都冇講明係8大

保祿在升中簡介單張寫:
2015畢業生符合升大學門檻...87%
獲學位課程取錄(Jupas)...67%
獲副學位課程取錄(Jupas)...8%
另外亦有列出各科獲4級或以上的成績百分率
資料中沒有說明是否8大。

ichome2002 發表於 16-5-17 23:28
保祿在升中簡介單張寫:
經J u p a s就是8大了!67%拍得住安柱
呢間係高增值學校,好多人走寶了

ichome2002 發表於 16-5-17 23:28
保祿在升中簡介單張寫:
点解你放乙3既?唔放高d?

chocolatebean 發表於 16-5-18 07:26
所以,真係唔好只靠人云亦云去評估學校既banding。如果,有更多B1頭或中既學生入PP, 可能葵青區龍頭學校,已經唔係林護
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:保祿在升中簡介單張寫:2015畢業生符合升大

原帖由 ichome2002 於 16-05-17 發表
保祿在升中簡介單張寫:
我比較有興趣知道四個主科L4以上數據

引用:Quote:chocolatebean+發表於+16-5-18+07:26

原帖由 hkpapa852 於 16-05-18 發表
所以,真係唔好只靠人云亦云去評估學校既banding。如果,有更多B1頭或中既學生入PP, 可能葵青區龍頭學校, ...
就算有高既Jupas比率,都要知多數入啲咩先可比較。同樣既比率,如果一間多數入三大,另一間多數入教院,純睇jupas比率根本分辯唔到邊間叻啲。所以睇四主科L4成績反而更能客觀比較。

晴晴小B 發表於 16-5-18 08:26
就算有高既Jupas比率,都要知多數入啲咩先可比較。同樣既比率,如果一間多數入三大,另一間多數入教院,純 ...
PP 4大主科成績比蕭明和善德差一點, 英文, 數學和通識3科都較遜色; 中文科最出色, 人均達4+既比例比蕭明和善德分別高咗10%和3%

考慮埋PP收生既水平, 可以話係唔錯了
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

chocolatebean 發表於 16-5-18 07:26
J u p a s Degrees = 8大 UGC-funded degrees + Self-financing Degrees (OUHK) + Study Subsidy Scheme for Designated Professions / Sectors (SSSDP) Degrees

bobbob  好多人誤解咗JUPAS淨係8大UGC funded嘅degree courses   發表於 16-5-18 10:57

hkpapa852 發表於 16-5-18 08:49
PP 4大主科成績比蕭明和善德差一點, 英文, 數學和通識3科都較遜色; 中文科最出色, 人均達4+既比例比蕭明和 ...
其實每間學校都有自己較強的科目,即使是林護也有弱科,很正常.保祿DSE4科或以上成績:
中文62%  英文62%  數學59%  通識53%
其他科目方面,理科的科目成績不錯,比蕭明好,
文科的科目就蕭明的學生成績比較好.
兩間葵青區女校我都參觀過,各有特色, 所以很難說那間比較好,
我個人認為要考慮是哪一間比較適合小朋友的性格
小女比較喜歡男女校,我們是考慮班主任的意見後選校.

elbar 發表於 16-5-18 09:19
J u p a s Degrees = 8大 UGC-funded degrees + Self-financing Degrees (OUHK) + Study Subsidy Scheme fo ...
是的, 所以除非中學列出每間大學有幾多名學生入讀,否則都只是數字遊戲

ichome2002 發表於 16-5-18 09:20
其實每間學校都有自己較強的科目,即使是林護也有弱科,很正常.保祿DSE4科或以上成績:
中文62%  英文62%  數 ...

中英文兩科成績, 同校務報告講既有出入
http://www.ppaulvi.edu.hk/file.php?_file=report/22/gallery/563711d86905f.pdf (P.25)

Level 4 or above:
中文60.5%  英文56.8%  數學59.3%  通識53.1%

在保祿的單張中, 佢寫2014及2015年
中文62%  英文62%

但校務報告講的Level 4 or above:
中文60.5%  英文56.8%  數學59.3%  通識53.1%
係講明是2015年的成績,
所以單張中的中文及英文科62%可能係2014及2015年的平均數吧

所以學校比出來的資料, 家長都應該仔細分析

ichome2002 發表於 16-5-18 10:15
在保祿的單張中, 佢寫2014及2015年
中文62%  英文62%
翻查PP既2014和2015校務報告:

2014年Level 4 or above:
中文67.1%  英文62.4%  數學57.8%  通識52.0%

2015年Level 4 or above:

兩年平均為:
中文63.8%  英文59.6%  數學58.55%  通識52.55%

中英文兩科還是有點不同... 不過算吧! 知道PP不是一般人認為中咁"差"就夠了!

hkpapa852 發表於 16-5-18 11:23
翻查PP既2014和2015校務報告:

2014年Level 4 or above:

認同保祿其實是不錯的中學

其實類此嘅問題在其他學校也有發生,在簡介會張貼的資料,派發給家長的詳刊,就連校務報告內的資料,通通都是由學校第一身身份發佈的,不是由第二者公佈,照理係唔會有假的嘛!三種途徑發佈皆有實物提供,照道理被查出有不實資料會好大件事影響聲譽,我估學校唔會挺而走險嘅!會唔會數據係跟據唔同時間而得出的結果呢?!放榜當日數據;九月開學變動後的數據;查卷後成績有所提升的數據;十二月份如有數名學生出了國等等也會影響最終入U率或評級.

chocolatebean 發表於 16-5-17 20:56
各B1中學入U%

蕭明 76% 

以下係我參考校務報告登既資料整理:

2014-2015年度畢業生升讀local degree:

蕭明 75.9% (本地+海外 degree)
林護 51.7% - 85.8% (3大+浸大+嶺大 degree: 51.7%, OU+SSSDP+自資學士: 11.93%, 8大學士+副學位: 73.86%)
善德 >=70% (70% JUPAS degree=8大+OU+SSSDP degree)
安柱 ~60% (~50%資助學士+~10%自資學士)
保祿  (沒有資料)
李兆基 (沒有資料)
83     27.21% - 47.47% (SSSDP degree: 1.47%, Non-JUPAS degree: 5.88%, 3大+浸大+嶺大 degree: 19.85%)
陳兆民 33.3%
全完  24.07%

所以如果PP係有67% JUPAS degree, 咁既入U率應只在林護, 善德同蕭明之下, 算係葵青區Top 4之一了

oldgamesman  勁  發表於 16-5-18 17:33
chocolatebean    發表於 16-5-18 13:51

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+16-5-18+14:01+

原帖由 hkpapa852 於 16-05-18 發表
真係睇漏眼

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆:hkpapa852 的帖子

呢間响我讀書年代到而家都係好野嚟架,如果我件係女,我堅會揀佢都未必揀 SM

cubixluk 發表於 16-5-18 17:05
呢間响我讀書年代到而家都係好野嚟架,如果我件係女,我堅會揀佢都未必揀 SM

...
可能世界變了, 除了傳統名校外, 似乎依家多咗人認為: 低調=無料........
‹ 上一主題|下一主題