用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 轉唔轉區好.................
樓主: cubixluk
go

轉唔轉區好................. [複製鏈接]

回覆 chocolatebean 的帖子

LW 我吔無資格+ 本事讀...
ST - 我個人唔鐘意 ( 我吔有基督教背景)
LSK - 我個仔未必入到.....

其餘只能向山上發展... CSM  , 但間學校又咁鬼谷....  ( 阿仔性格好滋油, 未必啱佢)
煩爆

回覆 hkpapa852 的帖子

cubixluk 發表於 16-5-17 13:07

CSM 唔谷個喎! 個個都話佢夠 HEA!

不過, CSM 都唔方便, 出MTR 仲要行上山. 你個仔又想近, 去WTS 吧!

自行就梗係搏高一線, 起碼搏B1尾中學吧! 唔駛咁快諗B2
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

如果真係揀佢, 咪搭38 囉... 係要搭小巴出黃大屯再轉

CHAN SIU MAN 唔谷咩????

我其實都係咁諗 ..........................

cubixluk 發表於 16-5-17 13:45

我其實都係咁諗 ..........................
其實有冇諗直資?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

有.....
例如顏寶玲/ 李國寶等等.

不過我近日見你吔講果間香島都好似唔錯????

elbar  顏寶鈴   發表於 16-5-17 19:21

cubixluk 發表於 16-5-17 13:54

有.....
香島, 建議自己去研究吓先

觀塘福建, 匯基東九都可以試吓

好.... 等我去研究下香校......

王家爸爸  香島其實唔差,個人鍾意香島多過福建。  發表於 16-5-17 16:00

cubixluk 發表於 16-5-17 13:44

如果真係揀佢, 咪搭38 囉... 係要搭小巴出黃大屯再轉
唔谷
d人話呢區谷既只得一間,就係LW,但我可以好肯定話你知,呢個都唔係事實

咁呢區即係間間都唔谷

Ivankwok2009    發表於 16-5-17 20:30

cubixluk 發表於 16-5-17 13:05

九龍城- 我有諗陳瑞祺喇沙, 但怕陳小上去人多, 競爭大...
陳瑞祺喇沙既非保留位都好多下喎,如果真係鍾意,值得試。

考唔考慮陳兆民同83?
MCS奮鬥中        

回覆:王家爸爸 的帖子

呢間有無多啲資料,我其實有考慮,但唔熟!

回覆:oldgamesman 的帖子

陳或許會
83 就未必,始終太遠

chocolatebean 發表於 16-5-17 14:59
唔谷
d人話呢區谷既只得一間,就係LW,但我可以好肯定話你知,呢個都唔係事實

真的講都冇人信。的而且確LW是愉快學習的學校。CSM也是。

hkpapa852 發表於 16-5-17 08:36
係度睇咗幾年,各位葵青區既家長都話保祿係B1尾中學,我真係覺得好奇怪。
保祿過去3年既33222率,都能維持 ...
保祿在升中簡介中有公布學生在DSE的成績, 有60%以上學生升讀學位課程, 在升中學校簡介單張中都有列印出成績, 可能是學校比較低調,
以我個人從各校網上搜集到的資料作比較, 其實保祿的DSE成績比李兆基還要好.

ichome2002 發表於 16-5-17 20:41
保祿在升中簡介中有公布學生在DSE的成績, 有60%以上學生升讀學位課程, 在升中學校簡介單張中都有列印出成績 ...
可否分享人保祿既入U資料?

ichome2002 發表於 16-5-17 20:41
保祿在升中簡介中有公布學生在DSE的成績, 有60%以上學生升讀學位課程, 在升中學校簡介單張中都有列印出成績 ...

各B1中學入U%

蕭明 76% 
林護 73% (只限八大)
善德 70%
安柱 69%
保祿 67 %
李兆基5X%
陳兆民33%
83 24% (只限八大)
全完 24%

引用:+本帖最後由+chocolatebean+於+16-5-17+20:

原帖由 chocolatebean 於 16-05-17 發表
除非寫明三大或八大學士課程比率,如果唔係得個本地大學率其實無咩意思,SM入U率計埋珠海樹仁呢啲

‹ 上一主題|下一主題