用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 轉唔轉區好.................
樓主: cubixluk
go

轉唔轉區好................. [複製鏈接]

cubixluk 發表於 16-5-16 21:48
想問下
如果响葵青,b1 尾 b2 頭 係咪比較難揀學校 ???

葵青o K架!

不過你仔仔想近,咁你就要同佢講,好比心機考好個試,當穩坐B1,到時轉唔轉區佢話事啦!

咁又係既,葵青D中學間間都係山上咁濟,你地搬左,搭完MTR都要轉車,都幾煩

oldgamesman 發表於 16-5-16 22:22
葵青先多選擇
如果葵青區同黃大仙區比,當然係葵青區好; 但如果同九龍城比,咁一定係九龍城好
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:原帖由+gracelam+於+16-05-16+發表葵

原帖由 晴晴小B 於 16-05-17 發表
吳祥川肯定不是B2A學校,B2B-C左右
我搞錯。 多謝更正! 仲有一間band 1尾的83.

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 16-5-16 22:12
葵青區band 1尾有保祿(女校), 陳兆民,全完係band 1尾至band 2頭,band 2頭有伍若瑜,吳祥川。

...
係度睇咗幾年,各位葵青區既家長都話保祿係B1尾中學,我真係覺得好奇怪。
保祿過去3年既33222率,都能維持係85%以上,比安柱同善德還要好,佢真係只係B1尾既中學?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-5-17 08:36
係度睇咗幾年,各位葵青區既家長都話保祿係B1尾中學,我真係覺得好奇怪。
保祿過去3年既33222率,都能維持 ...
咁入8大有幾多%?有冇資料?

係呀!咁多年D人都係話B1C,仲要B2生都有機會入,你咁講,即係大家估錯佢BANDING?咁搞笑?

chocolatebean 發表於 16-5-17 08:49
咁入8大有幾多%?有冇資料?

係呀!咁多年D人都係話B1C,仲要B2生都有機會入,你咁講,即係大家估 ...
多數人估錯學校Banding其實唔出奇, Banding呢樣嘢, 一向都只係人云亦云........

PP無公佈入U資料, 但以佢既33222率嚟睇, 入U率應該唔會太差, 估計應該好過陳兆民, 甚至李兆基.

從另一角度睇, 可以年年有85%既33222率, PP既補底保得唔错

所以我先奇怪, 大家又係基於咩因素, 話PP係B1尾中學呢?

好似KL2既德雅中學同香島, 10個人起碼有7個話佢係B2, 另外3個話唔知, 但佢地既入U率, 好過瑪神, 陳兆民, 蒙民偉...... 一大堆B1中學

hkpapa852 發表於 16-5-17 10:38
多數人估錯學校Banding其實唔出奇, Banding呢樣嘢, 一向都只係人云亦云........

PP無公佈入U資料, 但以佢 ...
以你估計! 即係呢間係B2女生可以執到寶既學校, 入到去可以做足升呢及補底, 真係唔錯喎!

chocolatebean 發表於 16-5-17 10:46
以你估計! 即係呢間係B2女生可以執到寶既學校, 入到去可以做足升呢及補底, 真係唔錯喎!

...
咁其實係咪, 大家都係沒有任何原因之下, 聽人講PP係B1尾, 所以就當佢B1尾囉!

回覆 hkpapa852 的帖子

係喎, D 女, 如果係BAND 1 A OR B, 好多都唔揀佢, 揀 SM 架喎....
所以人雲亦雲下, PP 都係比人打咗入BC 既好校

回覆 chocolatebean 的帖子

咁如果佢好彩入到葵盛圍果幾間, 我搭小巴出返黃大仙後, 有架巴士可以直達...
不過佢 / 我其實真係唔太想咁長途返學啫....

mouth:" />

咁深水埗區又有咩學校可以自行考慮下呢???  
而九龍城區既BAND 2 , 我都會諗

cubixluk 發表於 16-5-17 11:37

深水埗..... 長天, 香島(派位直資), 聖瑪加利(直資)

九龍城其實除咗女間女子B2中學係有B2A水平, 其餘只有B2B (何官, 陳瑞祺....), 真係咁快諗?

hkpapa852 發表於 16-5-17 10:58
咁其實係咪, 大家都係沒有任何原因之下, 聽人講PP係B1尾, 所以就當佢B1尾囉!
...
會唔會咁諗, 呢間學校收既都係B1C OR B2, 所以被評為B1C 呀! 因為中學係冇分BANDING, 而係按入讀學生既 BANDING 而區別

cubixluk 發表於 16-5-17 11:35
回覆 chocolatebean 的帖子

咁如果佢好彩入到葵盛圍果幾間, 我搭小巴出返黃大仙後, 有架巴士可以直達...
咁要好努力下喎!

LW 就唔好諗啦! 另外, 只得善德叫做方便D, 但一定要係B1中至好考慮, 你仔仔如果升到B1中, 咁佢入WTS協和好過啦!

cubixluk 發表於 16-5-17 11:37

SSP, TRY 長天啦!

chocolatebean 發表於 16-5-17 11:57
會唔會咁諗, 呢間學校收既都係B1C OR B2, 所以被評為B1C 呀! 因為中學係冇分BANDING, 而係按入讀學生既 BAN ...
可能係啩..... 只個係咁, 其它葵青區大多數既B1中學真係要檢討吓, Input好過人, 但Output郤唔見得好過人

hkpapa852 發表於 16-5-17 10:38

PP無公佈入U資料, 但以佢 ...
多B1尾B2頭入頭咪B1尾學校囉。俾你咁宣傳法, B2生想執雞都幾難了。

little_yolky 發表於 16-5-17 12:57
多B1尾B2頭入頭咪B1尾學校囉。俾你咁宣傳法, B2生想執雞都幾難了。
唔好睇到EK影響力咁大
而且都交晒表啦,想轉都無辦法。至於曰後既家長,到佢地選校時仲記得先算啦!

hkpapa852 發表於 16-5-17 13:00
唔好睇到EK影響力咁大
而且都交晒表啦,想轉都無辦法。至於曰後既家長,到佢地選校時仲記得先算啦! ...
我好自私架, 人哋問親XX vs PC, 我一定第一時間叫人揀XX架。

九龍城- 我有諗陳瑞祺喇沙, 但怕陳小上去人多, 競爭大...

拎定資料, 得閒上呢啲學校網睇下資料嗎??? 慢慢做研究, 仲有半年多啲, 自行 入表架啦...
‹ 上一主題|下一主題