用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 轉唔轉區好.................
樓主: cubixluk
go

轉唔轉區好................. [複製鏈接]

chocolatebean 發表於 16-5-15 15:22
Thks
北區最大隱憂係, 唔知有幾多係深圳讀書既港人子女會來港升學(元朗同屯門兩區亦有相同問題):

港人子女學校資料: http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/student-parents/newly-arrived-children/scheme-for-hk-students/leaflet_tc.pdf
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-5-16 10:37
北區最大隱憂係, 唔知有幾多係深圳讀書既港人子女會來港升學(元朗同屯門兩區亦有相同問題):

港人子女學校 ...

真係估佢唔到!

呢D港人仔女係咪讀深圳既私校? 之前聽講雙非係內地冇戶籍, 都要讀私校

chocolatebean 發表於 16-5-16 11:35
最係估佢唔到!

呢D港人仔女係咪讀深圳既私校? 之前聽講雙非係內地冇戶籍, 都要讀私校
個11間係咪私校我真係唔知.....
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:+本帖最後由+chocolatebean+於+16-5-16+11:

原帖由 chocolatebean 於 16-05-16 發表
今年帶我囡in 自行其中一間中學,等囡期間聽到兩個家長對話,其中一個家長話佢個小朋友係雙非,在深圳讀國際學校,宜家試下考香港中學,考到/派到(香港有樓)就香港讀中學!!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

引用:問咗、佢話越近越好 我其實都係咁諗 本區,

原帖由 cubixluk 於 16-05-14 發表
問咗、佢話越近越好
我其實都係咁諗
本區,只諗到文理啱佢入
黃大仙區有間B2聖文德中學,有心繼續玩音樂可考慮下

hkpapa852 發表於 16-5-16 10:37

港人子女學校 ...
但係呢批港人子女or不在港讀小學既雙非, 佢哋除咗自行或直/私可以考, 咁無banding, 又無小學校網, 佢哋大抽獎會點安排?

little_yolky 發表於 16-5-16 12:38
但係呢批港人子女or不在港讀小學既雙非, 佢哋除咗自行或直/私可以考, 咁無banding, 又無小學校網, 佢哋大抽 ...

如果佢地係教育局份小冊子講個11間深圳小學就讀, 個間學校係同教育局配合咗, 每年都有參加呈分, 所以佢地一樣有Banding, 相關既升中網係分配係北區, 元朗同屯門(睇吓間深圳小學近邊區喎!).... 而且相關運作已有差不多7年(由2009年已開始), 只係我地呢D港燦無知啫!

呢樣嘢我都係早排問教育局先知......

Yanamami  入鄧顯  發表於 16-5-17 08:06
little_yolky  吓???  發表於 16-5-16 14:03

回覆 chocolatebean 的帖子

即係自行唔可以揀銘基/  丘中??
咁 文理呢???

回覆 hkpapa852 的帖子

咁我個仔既CASE, 九龍城可以諗邊間????
請賜教

回覆 metrochung 的帖子

我聽講過, 而家查緊佢啲校風, 你知嗎????

cubixluk 發表於 16-5-16 15:36

咁我個仔既CASE, 九龍城可以諗邊間????
想近D屋企又叫較有機會, 其實都係果幾間:

KL3: 銀禧, 丘佐榮
KL5: 觀塘官立, 蒙民偉

hkpapa852 發表於 16-5-16 16:08
想近D屋企又叫較有機會, 其實都係果幾間:

KL3: 銀禧, 丘佐榮
楼主個仔好彩就B1邊緣,否則B2,可選K L3個2間?

cubixluk 發表於 16-5-16 15:34
回覆 chocolatebean 的帖子
而家言之尚早,可做的是考好呈分試,希望可提升至穩坐B1位,咁就冇問題
起碼都要提升至20內,安全d

唔係就要問老師上年有幾多入B1中學啦!

回覆:chocolatebean 的帖子

我都係咁諗
邊做定功課,睇下咩學校啱佢
又繼續努力幫佢提升自己成績

回覆:hkpapa852 的帖子

想問下
如果响葵青,b1 尾 b2 頭 係咪比較難揀學校 ???

引用:想問下 如果响葵青,b1+尾+b2+頭+係咪比較

原帖由 cubixluk 於 16-05-16 發表
想問下
葵青區band 1尾有保祿(女校), 陳兆民,全完係band 1尾至band 2頭,band 2頭有伍若瑜,吳祥川。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

葵青先多選擇
MCS奮鬥中        

cubixluk 發表於 16-5-16 21:48
想問下
我講果幾間,係建議你自行可考慮既近屋企選擇。
除非你個小朋友頭兩次呈分都在20名內,否則真係唔好轉網搏

引用:Quote:原帖由+cubixluk+於+16-05-16+發表想

原帖由 gracelam 於 16-05-16 發表
葵青區band 1尾有保祿(女校), 陳兆民,全完係band 1尾至band 2頭,band 2頭有伍若瑜,吳祥川。

...
吳祥川肯定不是B2A學校,B2B-C左右

‹ 上一主題|下一主題