用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 轉唔轉區好.................
go

轉唔轉區好................. [複製鏈接]

雖然而家幫小朋友積極備戰呈分試, 但都仲係心大心細, 十五十六...
我又白痴, 唔識分析升中資料, 變得有點迷網.

小兒校網葵青區, 剛在上年暑假搬咗去黃大仙區,
我想知 - 男仔 , 其實留响 葵青區好定黃大仙區著數呢???

我仔暫時考二次試都係11X/33 , 暫時應該係B1
若果不跌咁計..... 其實邊區會較著數??

請各位賜教.... 真係煩死.....

4    0    0    0

cubixluk 發表於 16-5-13 13:29
雖然而家幫小朋友積極備戰呈分試, 但都仲係心大心細, 十五十六...
我又白痴, 唔識分析升中資料, 變得有點 ...
是否 33/11X?

邊間小學呀?

唔覺得WTS會萶數左, 不如你諗下兩區有咩中學適合仔仔, 如果中意WTS才考慮啦! 否則, 其實留係KWAI TSING都唔錯架!

回覆 chocolatebean 的帖子

YES 33/11X - 讀基X ( 美孚果邊)

我完全唔熟黃大X 果邊既中學,

只係知勁既有協和 , 二間保記, BAND 2 好既- 文理....

而葵青, 以我仔而家既成績, 其實我唔知可以揀乜?????  

不過我係想揀間有樂團的, 等佢可以持續佢既理想.....  

同埋主要校風要好, 因為我仔易受影响等等....

好迷網....................

cubixluk 發表於 16-5-13 13:46

YES 33/11 - 讀基X ( 美孚果邊)
你係咪好肯定 33/11X 呢個成績係B1先, 會唔會有D危, 小學過往派位如何? 如果轉埋網, 我怕佢變B2.

暫時應該係...  但當然唔肯定啦...  
我聽過來人講, 正常每間學校有太約1/3 人係BAND 1, 用呢個 % 計, 咪BAND 1 囉..... ( 如果資料無錯)
我都有你担心, 怕佢係邊縁人 .... 轉區怕佢跌去BAND 2 ....  
所以先問, 到底轉唔轉區好囉.......  

cubixluk 發表於 16-5-13 13:53

不可以用1/3標準去計, 如雙仁生就有OVER 4X-5X%係B1, 有D小學又只有1X-2X%B1, 你要CHECK 下學校網站睇下去年有幾多人派B1中學, 大約可以估算仔仔BANDING. 仲有, 呢1-2年出生率低, 所以入B1人數係多左, 出年又高番, 即係又要保守少少.

回覆 cubixluk 的帖子

以我所知, 你地學校好似派位麻麻, 朋友都係依間, 佢依家小四, 佢同我講都話冇30%B1

cubixluk 發表於 16-5-13 13:53

幫你上你學校WEB SITE 望過, 佢只有派邊間中學, 同埋首3志願%, 睇佢唔公佈數字, 相信派位麻麻, 你最好問學校提供數據, 否則, 3X/11X 可能有機會係B2. 咁你就要比較2區既B2學校

回覆:cubixluk 的帖子

小朋友的小學過往不是派得出色,你的小朋友有可能是邊沿人甚至是B2。其實兩區都差不多,我建議找一間近屋企比較方便,如打風落雨的天氣近會好些。

係呀, 我只係見派邊間, 無講數字, 所以諗唔掂

如果佢係邊縁 / B2, 我都讚成有JM 講, 近屋企好似好D

但最怕佢B2A, 轉區變成B2B / C 呢...

回覆 妹妹頭 的帖子

佢啲數字如何得知呢??

因為我都想知

朋友都只係問過往畢左業既家長所知, 佢地都派得麻麻

如果心頭唔高,葵青b1c放乙1應該幾大機會,個人認為一動不如一靜
MCS奮鬥中        

cubixluk 發表於 16-5-13 15:05
回覆 妹妹頭 的帖子

佢啲數字如何得知呢??
你要問下學校有幾多B1,否則都要問下提議你仔揀B a n d幾學校

引用:回覆+chocolatebean+的帖子 係呀,+我只係

原帖由 cubixluk 於 16-05-13 發表

係呀, 我只係見派邊間, 無講數字, 所以諗唔掂
轉區升或跌 banding,只發生係邊緣人身上。即弱區B1尾轉去強區,可能會變成B2。或者強區B2頭學生,轉去弱區會變成B1生。葵青區同黃大仙都不是強區,轉唔轉應該無變化。

引用:如果心頭唔高,葵青b1c放乙1應該幾大機會,個

原帖由 oldgamesman 於 16-05-13 發表
如果心頭唔高,葵青b1c放乙1應該幾大機會,個人認為一動不如一靜
如果樓主肯定仔仔係B1,乙一排陳兆民或全完肯定入到。但基真都幾神秘,級三十幾真係唔知係咩banding

引用:回覆+chocolatebean+的帖子 暫時應該係...

原帖由 cubixluk 於 16-05-13 發表

學校有無公佈過往派那幾間中學,如果無,就保守一點,是否近盈輝台那間基X小學?

樓主問清楚老師先喇,學校應該唔會跣妳嘅
MCS奮鬥中        

回覆:oldgamesman 的帖子

唉,講跣唔跣就真係睇人,佢吔今年,聽d 家長反映,見佢吔叫學生揀校,睇到我有啲 o 咀
而上年我見學生入 band 1 既學校都佔好多間,但入幾多人就唔知,學校無數字
希望佢班主任唔好跣我
真係好大壓力

‹ 上一主題|下一主題