用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 一個學期買幾多本練習?
go

一個學期買幾多本練習?

我仔小三,中英數各兩本,做唔曬就暑假做。有時覺得自己買得幾多下,但又唔係本本都岩做。特別佢學校中英工作紙特別少,有時温起上黎真係無乜頭緒,惟有買多本閒時操下。

回覆 rean_chau 的帖子

我個女小四, 出面有專補, 自己每個學期會買2本數學, 4本英文比佢做, 佢好肯做, 所以一定做得晒, 如果快做完, 會買多2本英文比佢做, 中文就一本都冇買, 因為專補果度補得好好, 小女學校一般都有9X分, 所以冇再加操了

rean_chau 發表於 16-5-13 00:13
我仔小三,中英數各兩本,做唔曬就暑假做。有時覺得自己買得幾多下,但又唔係本本都岩做。特別佢學校中英工 ...
一個學期?
大女一年買一本中文TSA, 一本數學TSA, 咋一聲做晒, 做得好開心, 但無得做了, 因為佢一個月做晒一年份。細女就買咗一本英文一本數學, 攝書架郁都未郁過。所以諗住以後兩個都唔買了。

一本都不買,以前買的要全部賣出。
小朋友做功課就好了,每天檢查功課覺得她們都明白,就不用再做課外的了。
而且,她們學校的評估都測課内所學,所以沒必要買。

有需要就買

醒目開學勳章

回覆:一個學期買幾多本練習?

中、英、數 各買一本 ,我女懶做....都未做得哂!

唔定。發覺邊方面有問題就買針對性的。但一定唔會全本做晒,揀來做。

引用:唔定。發覺邊方面有問題就買針對性的。但一

原帖由 babywoman 於 16-05-14 發表
唔定。發覺邊方面有問題就買針對性的。但一定唔會全本做晒,揀來做。

...
x 2

回覆 rean_chau 的帖子

因為我們家每年都會翻星加坡,所以我每次都會在書局買練習給三個女,現在我規定兩個細女每天都要做中,英,數練習,因為學校教得深,想她們打好根基。大女就沒有規定,但她應該習慣了,所以每天自己自動自覺去做,考試測驗前就不停做咯。效果其實不錯,她們三個成績都很好,只不過兩個細的會討價還價

引用:Quote:原帖由+babywoman+於+16-05-14+發表

8本