用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問考入DGS 需具備什麼條件?
go

請問考入DGS 需具備什麼條件? [複製鏈接]

本人心儀DGS, 想問下女考入既家長需具備咩條件?是否一定要神幼才考到?謝謝!

hppa  Luck is important too  發表於 16-5-13 00:33
hppa  有禮貌、自信、愛閱讀  發表於 16-5-13 00:29
   14    0    0    0

引用:本人心儀DGS,+想問下女考入既家長需具備咩

原帖由 Papa201432 於 16-05-12 發表
本人心儀DGS, 想問下女考入既家長需具備咩條件?是否一定要神幼才考到?謝謝! ...
阿媽係 old girl 囉

KK20010609    發表於 16-5-19 20:08

DGJS?小朋友考入需具備咩條件?

至少咪要係女仔囉!
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

爬下舊文……

http://www.edu-kingdom.com/forum ... &highlight=DGJS

回覆:請問考入DGS 需具備什麼條件?

父母都是醫生和/或律師機會比一般人高

有良好家庭背景. 這類學校不是主要看小朋友,而是整體.
例如已經有家姐, 媽咪係old girl, 外國護照, 專業人事或做生意, 家住邊區, 有無對學校貢獻過, 是否什麼高級會藉會員, 等等
總之關係行先.

家庭背景是首要條件!大部分家長都是醫生或律師!

Hosuper.  比率真係唔細.
不是專業人事, 就多數做生意.
當然, 工程師, 飛機師等等 都算

好多是醫生律師是真,我識入到個d大部分都是,仲要不是普通mo smo

醒目開學勳章 貢獻勳章

我識嘅人當中,兩個FTM,屋企做生意,一個兩公婆都係打公仔,以上都係KG時優異生
另一個 old girl 媽媽,仲會成日參與母校活動 ,(最強關係!)

恐龍家

其實小朋友天資高,就有機會入。

是天資高,待人接物較得體。我識的都是這種小女孩。我識的咁啱也𣎴是醫生律師家庭。

引用:是天資高,待人接物較得體。我識的都是這種

原帖由 superying 於 16-05-13 發表
是天資高,待人接物較得體。我識的都是這種小女孩。我識的咁啱也𣎴是醫生律師家庭。

...
個人覺得,個小朋友要有一定嘅 鬥心先可以。而且一定有一兩個強項。

引用:是天資高,待人接物較得體。我識的都是這種

原帖由 superying 於 16-05-13 發表

...

Agree。

只要面試表現好,得體有體醒目,根本唔使父母有錢做生意做律師都會有offer。呢啲理論係入唔到嘅人安慰自己或安慰朋友嘅藉口而已。

HK2009  Totally agree! My girl got accepted but we are only ordinary family and not professional.  發表於 16-5-16 11:40
hppa    發表於 16-5-13 14:32
ME1227  AGREE  發表於 16-5-13 14:30

siden 發表於 16-5-13 14:23
Agree。

只要面試表現好,得體有體醒目,根本唔使父母有錢做生意做律師都會有offer。呢啲理論係入唔到嘅 ...

話雖如此,同分的話我相信大部份校長都會比offer old girl (or boy).  
況且old gal 已是dg type, 囡囡點都有d dg 氣質,有一定advantage ,除非校長特登要找不同性格種類的學生。

不過我都認為做好自己便是,其他既野,隨緣(估好多律師e生女都一樣入唔到)。

引用:Quote:siden+發表於+16-5-13+14:23+Agree。

原帖由 MrBeast 於 16-05-13 發表

同分收old girl唔出奇。

但140人,收得幾多個old girl? Old girl女 first round 已經被out都有。

係唔係old girl天注定,改變唔到。事實係大把非old girl冇關係人事考得入,何必死心眼着眼於old girls have more advantage? 做好自己咪得囉。校長在2nd in係有用心揀女孩子的。

反正天下又唔係浄係得女拔係好學校。塞翁失馬,有時焉知非福。

hppa  塞翁失馬,有時焉知非福。   發表於 16-5-13 18:04
Yanamami  最後一句我感受最深……  發表於 16-5-13 17:21

請問流利英語是否必要條件?純粹自己平日所見好多DGJS學生一口native ascent + 初小已睇厚厚英文小說(P.1睇Harry potter)

keep-calm 發表於 16-5-13 15:00
請問流利英語是否必要條件?純粹自己平日所見好多DGJS學生一口native ascent + 初小已睇厚厚英文小說(P.1 ...
主要廣東話。
尤其2nd in 見校長廣東話一定要流利。
英文只在first in考聆聽做簡單工作紙。根本冇機會俾你「講」英文。

siden 發表於 16-5-13 15:03
主要廣東話。
尤其2nd in 見校長廣東話一定要流利。
英文只在first in考聆聽做簡單工作紙。根本冇機會俾你 ...
曾幾何時咪有个帖问佢个女能講native Eng., 点知JS唔收既……

真實個案係,old girls + 關係 , 如非old girl, 要靠強大關係網,兩者都不是者,要識飛天 (但基本家庭條件要好的,否則入到去真係會自卑)

‹ 上一主題|下一主題