用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 明我12宗罪 (可能有更多, 不能盡錄)
樓主: melodywong903
go

明我12宗罪 (可能有更多, 不能盡錄)   [複製鏈接]

回覆:明我12宗罪 (可能有更多, 不能盡錄)

只得學卷學校有得睇報告,咁想了解私校咪唔得囉?

回覆 Beazel 的帖子

係架, 私校唔使教育局去監察同寫報告架, 所以佢哋鍾意用咩教學手法, 鍾意教深定淺, 係唔受教育局規範. 你想了解多D, 蒲吓EK都係其中一個途徑.

回覆:Cool-G 的帖子

係越來越長,仲長過小一課文,要4-5歲小朋友講咁長故仔為乜,鍾唔鍾意都要講,有家長真係日日迫小朋友講黎迎合學校,但故事一年比一年長,真係走火入魔

多謝分享,好彩唸清楚最後都無要個offer
其實樓主都係想分享吓啫,仲意咪繼續仲意囉 ,又唔洗勞氣既

回覆:vpo0615 的帖子

Thank you

奇實樓主已經唔係第一次係度講明我事非了
我只係想知,樓主個小朋友宜家轉左去邊間?

回覆:Dinper 的帖子

培理,讀得好開心,更正緊寫字問題,真係幾麻煩,一開始教錯,習慣晒,仲有好多朋友仔係明我,見今次評估故事超長

引用:奇實樓主已經唔係第一次係度講明我事非了

原帖由 Dinper 於 16-05-16 發表
奇實樓主已經唔係第一次係度講明我事非了
我只係想知,樓主個小朋友宜家轉左去邊間?

...
您一定是明我家長。

siden  一睇就知la  發表於 16-5-17 15:01

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+16-05-14+發表鐵粉

原帖由 emilyhmw 於 16-05-14 發表
哈哈哈,好幽默。

用幾個月undo D無謂嘢,小孩天真無邪的光陰有幾多個月?細細個花大量時間寫字工整到機械 ...
鐵粉,其實就係因為你咁麻木接受,學校先至無動力去改善!人人都可以花時間去undo壞習慣,但為何一開始要讓壞習慣形成呢?仲要係老師刻意去形成!鐵粉,撐還撐,事實還事實呀...

比意見給學校,令學校辦得更好,不是更好嗎?盲目支持,教錯吾緊要,幾個月改得番,這種想法真係令人好費解。

hippoo  agree  發表於 16-5-17 21:02
siden  不知所謂  發表於 16-5-17 15:02

引用:比意見給學校,令學校辦得更好,不是更好嗎

原帖由 Jane1983 於 16-05-17 發表
比意見給學校,令學校辦得更好,不是更好嗎?盲目支持,教錯吾緊要,幾個月改得番,這種想法真係令人好費解 ...
仲要話人地個仔有問題......

Jane1983    發表於 16-5-17 08:46

引用:Quote:原帖由+emilyhmw+於+16-05-14+發表哈

原帖由 mamaishere 於 16-05-17 發表
鐵粉,其實就係因為你咁麻木接受,學校先至無動力去改善!人人都可以花時間去undo壞習慣,但為何一開始要讓 ...
所以間學校真

引用:Quote:原帖由+emilyhmw+於+16-05-14+發表哈

原帖由 mamaishere 於 16-05-17 發表
鐵粉,其實就係因為你咁麻木接受,學校先至無動力去改善!人人都可以花時間去undo壞習慣,但為何一開始要讓 ...
所以間學校真係可以做到50年(甚至更耐)不變,因為好多鐵粉支持,而佢地只需跟從學校又唔會say No, 難怪仍然可屹立不倒!

支持樓主說出真相!

多謝樓主分享。
以前已聽過唔少用家評論呢間幼稚園,所以完全冇考慮過呢間,宜家更加唔會。

真心希望小朋友可以有一個快樂的童年。

引用:多謝樓主分享。以前已聽過唔少用家評論呢間

原帖由 asterion 於 16-05-17 發表
多謝樓主分享。
以前已聽過唔少用家評論呢間幼稚園,所以完全冇考慮過呢間,宜家更加唔會。
快樂的童年!

其實有好多家長係觀課時同校長討論寫字問題,校長每次都話係教小朋友字嘅結構,完全唔覺自己錯及不接納家長意見,希望多d家長向學校反映寫字問題,等以後係度讀嘅學生唔使重蹈覆轍。

我不知道現在,但五年前朋友個女派左入那間出名“叩門時最鍾意收明我幼稚園學生”的小學讀p1, 那間小學p1時真係要小朋友寫字要有腳仔的!所以可能要跟番呢間小學吧

回覆:cmchang0927 的帖子

竟然有間小學要寫有腳嘅寫,真係想見識下,依位家長可幫忙問到嗎?
以我所知,新舊基、嘉諾撒、愛官、蘇浙、康山、邱佐榮都唔比咁寫喎!

回覆 cmchang0927 的帖子

請問係咪基灣?
‹ 上一主題|下一主題