用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 明我12宗罪 (可能有更多, 不能盡錄)
樓主: melodywong903
go

明我12宗罪 (可能有更多, 不能盡錄)   [複製鏈接]

引用:係,好怪好怪,仲係度讀嘅家長都唔去正視依

原帖由 melodywong903 於 16-05-13 發表
係,好怪好怪,仲係度讀嘅家長都唔去正視依個問題,只會害左自己小朋友

...
多謝分享,一開始學壞咗,教寫返正確,係好困難的事。

siden 發表於 16-5-14 09:38
完全離譜。

學校咁教擺明唔啱,佢仲要硬拗成學校冇問題係適應唔到的人自己錯

其實個捺點寫,真係冇話邊個啱邊個錯,你上google search 「原子筆字帖」/「鋼筆字帖」好多是捺都係明我咁教,當然亦有一般寫法,我反而覺得呢個唔係單單係幼稚園問題,更多係小學老師既問題,小學老師係基於權威性一定要小朋友去寫「捺」,定係佢自己根本唔知捺可以咁寫?有冇需要咁tough?
明我既呢種教法我會定義為另類既教深左,以前細個學寫字時,老師亦有講捺係要咁寫,但小朋友係handle 唔到既...所以直接彎會更好睇....

當然明我佢教深既做法我自己都唔認同....校舍亦不盡人意,所以自己唔會揀....

回覆:cpychung 的帖子

成年人要達到此一撩當然冇問題,教育局都認為不應要求小朋友寫出此一撩的效果,完全冇必要要求4-6歲小朋友寫此書法效果,校長亦表明是方便老師評估才有此要求,是否寫唔到依隻腳就係寫錯字?相反,如掌握得不好或過火就會變成另一個字,例如:「天」會變成簡體字的「無」,根本是教壞學生,如將來學生大些對書法有興趣,到時小肌肉發展成熟當然沒有問題

引用:+本帖最後由+cpychung+於+16-5-14+10:47+編

原帖由 cpychung 於 16-05-14 發表

咪玩啦,小一學生講乜「原子筆帖」「鋼筆帖」?!依家講緊初小用鉛筆!你唔好去講微積分?!

擺明漢字根本唔係咁「寫」,擺明教到小朋友涵接小一有問題,有乜好拗?仲話人地小學老師有問題?

講真我唔係撐哂楼主,老師好壞獎項多寡地方大小呢啲我覺得係主觀感受,尤其太多豬肉獎並不應該。小朋友冇獎唔happy應該父母教正確態度而不是怨學校。

之但係,寫字呢樣係的而且確極之差。

回覆:明我12宗罪 (可能有更多, 不能盡錄)

其實明我甘教寫字

但小學又要改

小朋友會混淆 甘都叫無問題?

醒目開學勳章

支持樓主

多人謝人樓主分享

教錯幾十年都唔改

仲話幾十黎都係咁搞

犀利

醒目開學勳章

引用:支持樓主 多人謝人樓主分享 教錯幾十年

原帖由 LedTV 於 16-05-14 發表
支持樓主

多人謝人樓主分享
支持樓主 多謝樓主分享   教錯幾十年都唔改 仲話幾十黎都係咁教。

犀利

咁都得!!

支持樓主

鐵粉真係鐵粉....歪理變真理....明知教錯都照讀....仲話3個月改返啱....真聰明

引用:成年人要達到此一撩當然冇問題,教育局都認

原帖由 melodywong903 於 16-05-14 發表
成年人要達到此一撩當然冇問題,教育局都認為不應要求小朋友寫出此一撩的效果,完全冇必要要求4-6歲小朋友 ...
謝謝你的分享。

我都極不認同「錯照教」嘅態度,升小一寫字係跟教局所定寫法!小朋友將來需要幾多時間去再學係問題。但更更更大問題係幼稚園處事方式,「知錯而不改」?呢種態度最難接受!

恭喜你已為小朋友搵到更合適嘅學校!

~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

引用:題外話,見你地講完有去睇報告,聖保羅堂講

原帖由 Beazel 於 16-05-14 發表
題外話,見你地講完有去睇報告,聖保羅堂講到好好咁樣樣都好,教學方法,又有得借圖書,又話校長帶老師帶得 ...
高主教是私校非學劵制

其實視學報告都有提學校不應只跟隨家長要求,只追求學術而忽略學童其他方面發展,呢點嚮視學報告係好少出現的,教育局都睇到成件事係點同埋點解學校要咁做. 真係苦了孩子....

引用:鐵粉真係鐵粉....歪理變真理....明知教錯都

原帖由 Yeahly_ly 於 16-05-14 發表
鐵粉真係鐵粉....歪理變真理....明知教錯都照讀....仲話3個月改返啱....真聰明

...

見到鐵粉回應,真係笑咗……當 ek 家長唔識嘢……

其實摟主寫的十二宗罪,除左寫字有腳那part外,其餘嗰啲我覺得ek家長自己識得分合唔合理嘅,鐵粉唔使咁介懷喎!

反而支持摟主將寫字呢part分享出來,如其他家長覺得冇問題,仲可以突顯自己仔女叻過人,適應力同抗壓能力都高過人嘅咪報讀囉。如覺得自己仔女只係普通人一個,咪唔報囉,但起碼宜家多個資訊參考下嘛,無謂錯配。

回覆:Sumyeema1 的帖子

引用:報告既野也不能盡信,咁岩d視評人員同學校d

引用:其實EK有好多家長讚自己學校,+但應該都要有

‹ 上一主題|下一主題