用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 明我12宗罪 (可能有更多, 不能盡錄)
樓主: melodywong903
go

明我12宗罪 (可能有更多, 不能盡錄)   [複製鏈接]

回覆:tammycby 的帖子

一定唔係,2間基灣都不接受咁寫字

回覆 tammycby 的帖子

係,會不會而家改左?因為當年那mom講我知時我係有點驚訝,所以好深印象。

係寫一“辣”時要有腳仔,當時我仲諗乜咁煩。之後p2又話“除號”要用間尺畫。。。我又心諗功課咪有排做? 所以好深印象。。。不過畢竟是五年前的事了。。

回覆:cmchang0927 的帖子

可能近幾年改左掛,宜家一定冇腳,小學都會進步都會肯改,點解幼稚園唔肯改,又唔係冇人話比佢知錯

可能要等間幼稚園轉校長先有等改咯.....

引用:可能要等間幼稚園轉校長先有等改咯.....

原帖由 vpo0615 於 16-05-18 發表
可能要等間幼稚園轉校長先有等改咯.....

回覆 melodywong903 的帖子

我個仔今年9月讀n班,有d驚。

回覆:wkyclaire129 的帖子

N唔使寫字冇咩嘅!K1再諗諗

回覆:明我12宗罪 (可能有更多, 不能盡錄)

回覆:明我12宗罪 (可能有更多, 不能盡錄)

回覆:aayalee 的帖子

校長同我講,佢地開過會,檢討過,咁樣教小朋友寫字冇問題,小學還小學教,佢地幼稚園就係咁教,比時間佢改?要幾耐?幾多個月?幾多年?其實睇佢係咪有心改啫!妳唔會唔記前幾個星期收返本筆順簿話改,我仲真係以為佢會知錯能改,點知都係冇改,只改左個「花」字,有心改隻腳就一早改,唔使成班家長係咁投訴都唔改,妳又有叫佢改,我又有叫佢改,仲要幾多小朋友證明多隻腳係寫錯佢先肯改,大家都係想保護自己小朋友,希望讀緊嘅家長理性(我沒有針對你地,大家都係受害者!)

接送證就真係日日有新花款,我聽得太多版本,上下午老師做法又唔同,信寫左,原來可有可無,有接送證又唔得,冇又唔得,班班唔同,講唔到咁多!
我小朋友有攞獎,我經歷過亂到七彩嘅情況,每況愈下,就證明左收生太多囉!

aayalee 發表於 16-5-19 15:12
我睇完晒個post同回應,唔開心,點解講到我地比小朋友讀,好似唔理佢地生死甘?
每個小朋友有唔同程度,要唔 ...
你講開校長寫推薦信,校長係都會寫,其實有咩所謂,三兩行都寫完. 但都聽過其他學校唔會寫. 老實講個個都寫,作用有幾大呢, 不過好過冇甘解. 你講得岩當然唔包生仔, 去到最後搵校長幫手, 問你好多料好似好有心, 小朋友又幫到學校係校外拿到獎. 但到最後佢會講我一視同仁, 唔會幫邊個, 什麼什麼,哈哈. 到開學,有家長講係校長幫佢個仔入到邊間邊間心儀小學, 仲要係成班人面前講,校長都係度. 想講, 校長表面好似好有心, 小心一點吧. 當然唔係話個個校長都係掛羊頭,  

校長都3反4次講,如果真係去唔到心儀學校,可以同佢講,佢幫手打電話去(我都唔信包生仔啦),但起碼佢有心啦!👉🏼👉🏼👉🏼妳到時搵到佢打電話記住返黎報喜(不喜勿插!我知太多例子,除非轉校長🤔)

bboo1  agree  發表於 16-5-19 16:26

引用:校長同我講,佢地開過會,檢討過,咁樣教小

我是一名(2015年)明我畢業生的家長,也可以回覆你的部份指控,我只代表我自己。
  1)環境擠迫,你報考時以經見過、到過校舍,還是當時你去參觀的是地產商提供的示範單位,從來都無人騙你。
  2)我女兒讀了三年都未見過老師有鄉音,但就算是有又甚麼問題,現在中小學都有內地人教普通話。
  3)寫字手法問題請你看一看小學的作業、功課常常會發現一些奇特的地方。學校就有如社會,老師說對就對,老闆說對就對,以後同學會分派到不同小學,不同小學都有不同標準。
  4)(惡/嚴)只是個人感受,如你表現良好只會贊賞。
  5)無愛心,還是小朋友曳比人話。多動症、情緒病是會影響其他人上課,如果老師建議你去睇醫生也是好意。
  6)我記得派成績表是星期六上午(不一定正確),每班都有兩名班主任,兩人一齊病?
  7)班比賽全班參與只有個別問題學生無參加。
  8)畢業禮在環仔伊館舉行所有人都可以參加,你所指的應該是上台取獎,獎項分為學術、操行、美術、公德等約6-7種,共40-50個獎。
  9)學期終表演在畢業禮時一齊舉行,有音樂、舞蹈、軍鼓、合唱、交安步操、話劇。你不參加課外活動如何安排表演,我女兒是下午班,共報五項中了二項,据我知其他同班同學都差不多。課外時間是1200-1300,當時上午班下課參加,下午班上課前參加。各類課外活動收費約100元至200元一年。
  10)詢問處職員禮貌問題,我一向對人有禮但堅定,所以未見過你所發現的問題。
  11)你如經常去接小孩老師一定認識你,老師見到父母就會叫小朋友出來,你少去又無証,你話想打個電話就接走小孩,好彩係接吾到,接到就大件事啦,學校如何分得出誰是真假?請問你小孩現讀那一神校,你一個電話就可以特事特辦?請講給其他家長參考。
  12)K2講故事,是評估小孩說話能力,小孩只需要講出故事內容就好,一般小孩聽老師講完回家以經可以講出部份,回想當日女兒K2時,我以為是背,用了一個星期同女背,背到一字不錯,評估時老師還說下次不用背講故事就得。

結論;如小孩同你一樣不會尊重別人,去那裹讀書都有問題。如家長對學校莫不關心。只想拿獎,但又不願努力,明我真的不適合你

真係教佢地毛筆緊係冇問題,但宜家係寫硬筆喎!而且間間小學都唔接受咁寫,上小學已經多野要適應,仲要適應多樣一直寫開嘅習慣(中文老師會對佢印象唔好),咁樣都可以得過且過?將來辛苦要佢改咪又係媽媽你

引用:[table=98%]++++[td=1226]我是一名(2015年)

‹ 上一主題|下一主題