用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考普通話
go

考普通話 [複製鏈接]

請問過來人。。。考直資,(target陳守仁等),係咪好少考普通話?
其實扒左文,話好少考,但想睇下最近嘅trend..thx

1    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

引用:請問過來人。。。考直資,(target陳守仁等)

原帖由 ddddssss 於 16-05-12 發表
請問過來人。。。考直資,(target陳守仁等),係咪好少考普通話?
其實扒左文,話好少考,但想睇下最近嘅tre ...
我仔果間要,普通話聽故事然後答問題

楼主如果target tsl, 操fit d 英文更重要。

英普都緊要,基本對答吾可以無反應、吾答,但吾需要話拼音識晒或者考到幾多級。

考直私,中英都緊要,反而數學超前好多年係無幫助,搞掂普通雙位數加減就得,識到乘除、開方、分數、少數...都無用。

ok3 發表於 16-5-12 17:24
楼主如果target tsl, 操fit d 英文更重要。
同意呀!仔仔考TSL,第三輪見家長時,直指仔仔在第二輪面試時中文完全取不到分數。最後,今年二月公布錄取了。我們估計可能他英文分數幫忙他不少。利益申報,最後我們選了的另一間心意的。
‹ 上一主題|下一主題