用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 I位/到校服務
go

I位/到校服務

我個仔2歲時排到做評估, 當時係我覺得佢唔識講野, 連手指指都唔識, 擔心佢係自閉, 所以我自費歲半就開始言語治療, 未到3歲就上社交小組直至依家都冇停過。 依家佢3歲半了, 進步左好多, 自己覺得佢除左表達都重係差少少外, 同一般小朋友都差不多了。

剛收到信, 阿仔排到 I 位了, 佢喺今年1月參加左到校服務, 每星期都有言語治療, 其實都真係幾方便, 幾好。 想問下大家意見, 係咪會放棄 I 位, 繼續用到校服務, 留返比有需要的小朋友好呀?

回覆:I位/到校服務

如果小朋友有進步當然可以放左個i位啦!但係樓主要注意一點, 是否放左I 位等如放棄治療? 因為到校服務好似係比排緊I /E /S 位, 不如問清楚

回覆:KCHK 的帖子

其實我都唔係好識分早期訓練係 I/E 位, 我知道唔會放棄訓練, 因為早期訓練/到校服務係2選1,即係即使我放棄早期訓練, 仍然可以用到校服務。

我只係唔清楚2項服務邊樣好d? 如果係一樣, 當然到校服務會方便好多啦!

回覆:貓后 的帖子

多口問句,小朋友有無情緒社交及管教問題?

I 位係兼收位, 即學校有提供言語治療及有些時候在校上緊堂時比安排獨立訓練。 應該係好過到校服務的。到校服務係比較新, 我自已唔太清楚服務內容, 但應該只係過渡期服務。 兩樣都係在學校訓練。 E 位即早期訓練係要家長帶小朋友去中心訓練的。

引用:多口問句,小朋友有無情緒社交及管教問題?

原帖由 yamadalei 於 16-05-13 發表
多口問句,小朋友有無情緒社交及管教問題?
我有自己報私人的綜合社交小組

引用:我個仔2歲時排到做評估,+當時係我覺得佢唔

原帖由 貓后 於 16-05-12 發表
我個仔2歲時排到做評估, 當時係我覺得佢唔識講野, 連手指指都唔識, 擔心佢係自閉, 所以我自費歲半就開 ...
你小朋友好叻啊!

我都剛剛收到信,派到i位,現在使用到校服務,自己又join左出面既密集式課程,進展良好,唔知轉唔轉好?

回覆:SamSam2003 的帖子

如果比得起持續既密集課程,加埋有到校,我覺得唔需要i位啦。

回覆:KCHK 的帖子

如果不論學校老師或者服務機構好唔好,我都覺得i位係好D,因為每日都有特殊老師1:1訓練,ST兩星期一次訓練加定期Review。
如果密集咁上過ST堂既話,都知道同一既野差唔多。所以我認為只要治療師每兩星期制定訓練方針,每日訓練會比每星期訓練學得快。
如果小朋友係大小肌方面訓練需要多D,就唔好揀i位啦,睇下有無辦法轉排E位好D。i位既OT同PT只會每三個月來一次,好多普通學校都提供唔到相應既設施去做訓練。

引用:如果不論學校老師或者服務機構好唔好,我都

原帖由 yamadalei 於 16-05-20 發表
如果不論學校老師或者服務機構好唔好,我都覺得i位係好D,因為每日都有特殊老師1:1訓練,ST兩星期一次訓練 ...
你好,我小朋友今年9月會入讀i位幼稚園k1,我想問今個星期會去學校面見校長及特殊老師,請問有什麼要問?或要留意什麼?謝謝

回覆 vincelo29 的帖子

學校主要係睇下小朋友而家既狀況, 同埋商量安排邊個年級.

我都聽過Whats app群組內其他家長分享, 有幾樣野都要問下:

1. 交代小朋友現況
- 除左個別區域即排即有, 好多區既I位都要等一年幾, 小朋友既現況同學校收到既報告應該已經差天共地, 要同學校詳談交代下小朋友既現況, 彼此都需要準備.

2. 問I位老師如何協助小朋友?
- 其實呢個應該係選校之前既功課黎. 有部份I位會每日都有特殊導師堂, 有部份主張唔抽開上堂既, 而係老師Sit in主流課堂去幫助照顧. 呢樣學校因應個別教育法同行政需要而安排.

3. 家長要配合D咩?
- 除左學校功課, I位其實係仲有獨立功課同活動, 事前問下好讓自己有各方面準備.

4. 調查學校及服務機構
同一般幼稚園一樣, 事前最好多方面蒐集資料, 睇下學校係咪適合自己小朋友. 然後準備好問題問老師, 考慮係咪要讀.
而I位都有服務機構既治療師會到校, 最好先了解下口碑, 因為服務機構參差, 如果本身有到校服務, 最好比較下新舊兩間.

有興趣不妨參考一下社處有關I位嘅介紹

從 google 找到嘅社處網頁資料

請留意 p.12&13

我都有同一問題⋯⋯而家讀緊間幼稚園超好,不過又係I位有offer ,好怕為個仔㨂錯條路.....而家寫信去醫院review 呀仔個case ,如果醫生認為佢可轉E位的話也會放棄I位.....不過最怕醫生認為佢程度不得⋯⋯一定要l位、到時都不知轉不轉好....

派左i短想轉另一間學校的i位可以嗎?

想問個位媽媽密集訓練係邊上堂?通常要排幾耐左右?謝謝

其實點解i同e位可以一齊排? 定係有i位時唔可以用e位服務?但眼見e位輪候時間都唔短

引用:其實點解i同e位可以一齊排?+定係有i位時唔

原帖由 bbjoanna 於 16-08-20 發表
其實點解i同e位可以一齊排? 定係有i位時唔可以用e位服務?但眼見e位輪候時間都唔短 ...
如果派到I位就無E位的服務

Yukiruirui888 發表於 16-8-20 16:44
如果派到I位就無E位的服務
如果i位都唔要就無e位,咁其實返i位足唔足夠,到時咪要自己俾錢出去報私家治療?

引用:Quote:Yukiruirui888+發表於+16-8-20+16:44

原帖由 bbjoanna 於 16-08-22 發表
如果i位都唔要就無e位,咁其實返i位足唔足夠,到時咪要自己俾錢出去報私家治療? ...
妳可能要睇返之前d媽媽留言,因我唔清楚,I位都好睇學校老師的配合