用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 Montessori
樓主: Nannymui
go

Montessori [複製鏈接]

引用:其實幾時開始同點理分離係因人而異,我大女

原帖由 boyboobee 於 16-10-20 發表
其實幾時開始同點理分離係因人而異,我大女由7個月大上親子班,到2歲4個月嘗試自已入課室都要喊足一個月, ...
同意。
仲要睇平時日常生活點樣照顧小朋友。
如果小朋友係屋企咩都唔駛做,飯有人餵,水又有人餵,佢一定好依賴,呢d情況去到3歲返幼稚園都一定喊,仲要越大,喊得越勁。

konew720 發表於 16-10-20 10:37
同意。
仲要睇平時日常生活點樣照顧小朋友。
如果小朋友係屋企咩都唔駛做,飯有人餵,水又有人餵,佢一定好 ...
係呀,我認識一個小朋友,因為父母都要工作, 所以經常會祖父母又湊下, 外公外婆又湊下, 阿姑姑又湊下, 阿姨又湊下,不停換人湊,所以佢之後去返學係完全唔怕分離感, 所以家長可以響屋企有時都要製造一下短暫的分離感比小朋友適應, 可能會好D都未定
當個好爸爸

我小朋友18個月開始上Montessori,喊咗一星期多,每日其實都愈喊愈少。我見其他小朋友上兩個鐘會喊足個半鐘,要睇老師/家長點處理,同埋最緊要小朋友咩性格,平日夠唔夠安全感。如果有研究過Montessori係一套點嘅教學,應該唔會同坊間嘅親子playgroup比較,亦都會接受點解1.5歲就獨立上課。我仔上堂頭一個月我會成日俾上堂嘅相佢睇,話俾佢聽上堂係好開心架,佢會慢慢明白。而且過咗兩三個月,你會見到小朋友唔同,你可以再試下上親子playgroup,你會見到小朋友聽指令比其他人好、快,會留心,專注力都好咗。尤其係活躍男仔,Montessori可以train佢地集中力。

我個女15M已經開始上Montessori~
我就比較放心類型家長。初初我個女都喊左好耐,但忍住,始終都要俾佢習慣媽咪離開佢要佢獨立。雖然係我自己湊,但屋企環境有好好嘅配套,所以我都要硬起心腸,怕屋企寵壞。
我女女番個間老師好有耐性同愛心,所以佢而家好鐘意番playgroup。

都係個句啦。我自己就唔係太保護孩子型,有啲野反而遲早要面對,我就會好放手俾佢試同做。

回覆:Montessori

請問你地係上邊間playgroup? 係咪冇親子班?我都想揾下有冇好嘅Montessori pg ,thx

請問有無蒙特梭利playgroup推介?如果我囡係怕生保,慢熱既,適合嗎?

964000 發表於 16-5-17 22:30
其實點觪要咁早分離?我小朋友兩歲前我一直陪佢去playgroup, 到兩歲多少少playgroup老師覺得ready,就叫我 ...

請問你係返邊個playgroup?

iababy 發表於 16-11-18 14:20
請問你係返邊個playgroup?

TST IMW

964000 發表於 16-5-17 22:30
其實點觪要咁早分離?我小朋友兩歲前我一直陪佢去playgroup, 到兩歲多少少playgroup老師覺得ready,就叫我 ...

請問方便分享係邊間嗎?

我仔20個月上montessori separation class
喊到第5堂
第6堂自己除鞋入課室玩

回覆:Montessori

我囝囝之前都在黃埔返蒙特梭利Playgroup!
最初佢都有喊家,因為平時比較黏我!但之後佢慢慢同老師建立關係後,幾堂之後就愈喊愈少,比我地想像中快收聲!放學時見到佢開開心心拖住小朋友嘅時候,真係好開心呀!老師們都好nice,我同其他家長都可以隨時詢問老師小朋友上堂嘅情況同問教育小朋友的問題!讚!

‹ 上一主題|下一主題