用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園(海逸)Vs 九龍塘禮賢會
go

學之園(海逸)Vs 九龍塘禮賢會 [複製鏈接]

之前放棄了崇真!因為略遠又是主流班!現小朋友讀黃埔迦南!亦不差
叠埋心水昨天第二次註冊禮賢會!點知收到LH 海逸收佢!(本身已second in

不過只是waiting list ) 好矛盾!一間平均d 冇咁大壓力又龍校!

一間排名學術非常好又近屋企d 但冇backup ! 到底應該點呢?見小朋友都幾喜歡兩

間學校!好煩惱
   1    0    0    0

引用:之前放棄了崇真!因為略遠又是主流班!現小

原帖由 cherrychan827 於 16-05-12 發表
之前放棄了崇真!因為略遠又是主流班!現小朋友讀黃埔迦南!亦不差
叠埋心水昨天第二次註冊禮賢會!點知收 ...
有無弟妹?

回覆:學之園(海逸)Vs 九龍塘禮賢會

如果會考直私,我會選LH!

Vote for lh

回覆 ming1i823 的帖子

有妹妹未一歲

引用:回覆+ming1i823+的帖子 有妹妹未一歲

原帖由 cherrychan827 於 16-05-12 發表

有妹妹未一歲
有妹妹⋯我覺得揀禮賢好小小(利申:hv LH offer)。同埋睇妳本身有無宗教信仰。

讀過LH的,就會很想你的細仔女都入LH㗎啦,我細仔現也讀黄埔迦南pn, 以前大女讀同區另一間細校pn, 有比較你會發現迦南D嘢好systematic但唔人性化。細校有人情味好多。大女之後讀LH, 所以我現在又同迦南比,真係任何配套都差好遠呢。所以就算LH未有offer俾我地,我都一心等,冇offer都唔俾阿仔讀迦南K1, 幾經努力,LH先收番我地咋。一位難求,唔少LH K3同学都考到禮賢小一offer, 但如果你想唔辛苦考小一,有少少backup, 就唔駛揀LH啦。但學習知識角度,培養自信,LH is good choice.

就係有宗教信仰!不過兩間係非常不同的學校真的很難選擇

回覆 beyondcontrol 的帖子

即係你認為對孩子好!自信學術等方面LH 比較好吧?你覺得迦南黃埔很差嗎?其實大女讀得幾開心!好鍾意!不過佢有時教d 字咭真係略深!for pn ! 我女係12月大b 應該應付得好d 掛!怕LH 超谷太大壓力姐!想問咁大女讀LH 對細女之後入pn 有冇幫助呢?

引用:回覆+beyondcontrol+的帖子 即係你認為對

即係你認為對孩子好!自信學術等方面LH 比較好吧?你覺得迦南黃埔很差嗎?其實 ...
我無意貶低任何學校,但從我兩個小朋友讀過的學校中,的確迦南is not cup of tea, 透明度不高。英普語境不夠。照顧小朋友普通。但我覺得佢的字咭相對我小朋友之前讀的學校不深,程度ok,but pn其實玩啫,冇所謂。但到k1要俾學費,要成4千,雜費又高過LH, 就無谂住繼續。再加上同学染咗傳染病又冇通告通知,呢樣LH就有。你可以話LH谷,家長involvement多,因為有好多show n tell, presentation, 但並無一些學校咁要考卷的,想做谷家長可以,唔谷都可以。但語境的確非常好。我並無自信佢學術好好,但對小學函接足夠啫。當然如你有幼稚園有直屬backup仲好啦。但我自己想佢打好語言基礎,所以當初都對LH咁貴存疑,但讀咗就真係好想細仔都入。絕對物超所值。可惜有siblings有priority但不是一定入。

引用:Quote:原帖由+cherrychan827+於+16-05-12+

原帖由 beyondcontrol 於 16-05-12 發表
我無意貶低任何學校,但從我兩個小朋友讀過的學校中,的確迦南is not cup of tea, 透明度不高。英普語境不 ...
我囡囡讀左幾個月LH PN,我都同樣覺得物超所值。所有冇同佢考其他K1,唔駛煩,輕鬆好多。

多謝你詳細的意見thx

回覆 konew720 的帖子

女女讀得開心不吃力ma?

引用:回覆+konew720+的帖子 女女讀得開心不吃力

回覆 konew720 的帖子

女女讀得開心不吃力ma?
好開心,從來冇試過唔返學。可以叫做係冇功課,暫時囡囡同我都好輕鬆。

龍校禮賢,安全直升小學,哥哥妹妹都唔使煩!

搵幼稚園都係想將來入到間好小學,有得揀龍校首選,況且,賢小都好好,又男女校,妹妹都升到。

回覆:prince0214 的帖子

聽說禮賢都升得多上小學嗎?

是, 但不是100%.

回覆:大埔之友 的帖子

大約有多少%? thanks

回覆 cherrychan827 的帖子

Vote LH. 學術程度高又有配套考小一。

回覆 prince0214 的帖子

不過問過學校!因為他們是私小!所以有細佬妹都沒有著數要再考的!
‹ 上一主題|下一主題