用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問有無Galilee ( GIS ) 用家?
樓主: jinemily
go

請問有無Galilee ( GIS ) 用家? [複製鏈接]

回覆:請問有無Galilee ( GIS ) ...

噢,我發現升小個list再updated左

引用:噢,我發現升小個list再updated左+ +

原帖由 xaxababy 於 16-05-23 發表
噢,我發現升小個list再updated左
係喎~~update左, 仲要係一間競爭咁大嘅出名學術極強嘅小學, 應該俾到後來嘅家長信心. (不過話外題, 希望小朋友可以順利適應, 因為個教學理念好南轅北轍!)

我係準用家, 今年9月仔仔會讀K1, 都係會行local stream, 我對GIS認識唔算深, 只係舊年上過summer camp同一d活動, 親身經受過後,老師們一些細節位令我印象深刻, 使我投下信任的一票!  希望我地大家一齊努力,一齊keep住好成績!

回覆:safeway 的帖子

個教學style係好唔同,但可能我膚淺哈哈,覺得幼稚園呢個教學style但竟然考到呢類學校,實力都好強,也代表唔一定死谷爛谷先有成果,係真係俾到信心我

(我家人陪過我小朋友上PG,始終上一代覺得"學術性"好緊要,所以唔建議我報。而且我小朋友係大B,家人留意到board上的生日月份表,話9成小朋友係細b,覺得會進度太慢等等,所以令我都開始猶豫。見到local 小學update左,係好膚淺地多左小小信心同家人解釋 :p )

回覆 xaxababy 的帖子

其實我見到果個學校都覺得信心大增
我會take offer,有機會GIS校內見 :)

引用:回覆+liliankaykay+的帖子 請問介唔介意分

原帖由 xaxababy 於 16-05-23 發表
回覆 liliankaykay 的帖子

請問介唔介意分享下,學校對local班升學 ( 不是國際學校)的支援多嗎? 例如去考 ...
Graduates of 2015-2016 school year have been accepted in international and local primary schools such as :
Australian International School
CAIS (Christian Alliance International School)
Island Christian Academy
Think International School
AIS (American International School)  
St. Francis Of Assisi's English Primary School

St Francis of Assisi's English primary school 應該唔係34網學校喎,係要自己考架喎,而且好似都難入🤔

回覆:請問有無Galilee ( GIS ) 用家?

請問如果小朋友由K1或K2開始接受IB教育,小學可否銜接返本港直資或私校呢?唔該哂!🙏🏻😊

回覆:請問有無Galilee ( GIS ) 用家?

請問是否講緊太平道嗰間幼稚園?

PP.Family 發表於 16-6-13 02:47
請問是否講緊太平道嗰間幼稚園?

Yes.

引用:請問如果小朋友由K1或K2開始接受IB教育,小

原帖由 PP.Family 於 16-06-13 發表
請問如果小朋友由K1或K2開始接受IB教育,小學可否銜接返本港直資或私校呢?唔該哂!🙏🏻&#12 ...
係太平道,如上直資同私校,要看小朋友性格,如果習慣了IB討論、發問,做project形式,傳統單向式教學可能要一段時間適應。老師亦會依據學生能力同性格俾你升學建議。

引用:Quote:原帖由+PP.Family+於+16-06-13+發表

原帖由 liliankaykay 於 16-06-13 發表
係太平道,如上直資同私校,要看小朋友性格,如果習慣了IB討論、發問,做project形式,傳統單向式教學可能 ...
唔好意思,仲想了解多啲,如果到時考唔到國際學校升小一,要等大抽獎,咁咪弊傢伙!
Thanks!!

引用:Quote:原帖由+liliankaykay+於+16-06-13+發

原帖由 PP.Family 於 16-06-13 發表
唔好意思,仲想了解多啲,如果到時考唔到國際學校升小一,要等大抽獎,咁咪弊傢伙!
Thanks!!

...
咁你就要well-planned啦.....到時我都會問番學校老師意見!因為有些小朋友傳統亦會合適。

引用:Quote:原帖由+PP.Family+於+16-06-13+發表

原帖由 liliankaykay 於 16-06-13 發表
咁你就要well-planned啦.....到時我都會問番學校老師意見!因為有些小朋友傳統亦會合適。

...
Thank you

‹ 上一主題|下一主題