用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問有無Galilee ( GIS ) 用家?
go

請問有無Galilee ( GIS ) 用家? [複製鏈接]

因為呢間學校太新,14年先開始,EK上邊既comment唔算多,但全部都係好評,多數講GIS係小班教學,老師非常caring,BB返學開心,etc. 但唔知教成點。
而家GIS 14年K1,15年K2既學生應該都有D小學offer響手。唔知用家對個result是否滿意?

Thanks!

1    0    0    0

回覆:請問有無Galilee ( GIS ) 用家?

你可以參考學校網頁,有第一屆升讀學校的資料。因為真係得幾個K3, 所以個名單只有幾間學校。

回覆 liliankaykay 的帖子

係喔!妳講左之後我先搵到...
  • Australian International School
  • CAIS (Christian Alliance International School)
  • Island Christian Academy
  • Think International School
  • AIS (American International School)
  • SKH Holy Carpenter Primary School
好似唔係幾理想喔....唔知去唔去好....

回覆:jinemily 的帖子

點為之叫理想?

引用:回覆+liliankaykay+的帖子 係喔!妳講左之

原帖由 jinemily 於 16-05-15 發表

係喔!妳講左之後我先搵到...
因為佢地真係International School黎架!課程跟番IB,入番International school 都好正路。

仲有我地的學生和家長都係崇尚愉快學習,重視小朋友創造力和好奇心,喜歡GIS的語境。如果是學術型或追求一般本地名校,可能不是你杯茶啦。

回覆 pingu529 的帖子

我係新手媽媽,亦都唔熟悉國際學校。凈係聽D朋友時不時會講下CIS/HKIS/SIS呢幾間好出名且重學術既國際學校。
其它幼稚園升小結果好似都有呢幾個學校,但無係呢度見到,所以我話唔系好理想。

我都係搵出黎資料俾大家comment下姐,唔系judge呢間學校。其實我對呢間學校好有興趣

我都同妳一樣,崇尚愉快學習,重視小朋友創造力和好奇心,喜歡GIS的語境

但又希望小朋友可以去D重學術既國際學校....例如SIS/CIS,或者私立學校如ISF等....呢D無Local咁谷,但好似學術又幾好。

但唔知有無得兩者兼得呢?

回覆 jinemily 的帖子

因為唔清楚本身D學生家長係咪都心水你講o個幾間,可能個offer已經係佢地o既首選。我唔太清楚其他ib primary的收生要求,所以俾唔到意見你。不過學校响k2開始有升學預備俾學生同家長,pn亦開始中英文認讀,程度我覺得適中。

回覆 pingu529 的帖子

多謝分享!

你過國際版睇下就知,CAIS好難考的。

我囝囝2014年向GIS讀PN,D老師都好有耐性同愛心!因為返學路程比較遠,所以我地K1唯有轉校。但係到現在我囝囝都仲會提起個位老師,話好想見佢。
可能GIS係行IB,大多數入得呢間D家長都希望比小朋友愉快學習,所以你會見D result 係國際學校。
CAIS同Australian Int'l school都係好難入!而你所提D IS, 其實讀完PN or K1就會入表,所以你未必會向佢GIS website睇到。

亦都好多謝GIS既校長Ms Anna, 因為我都係想比我囝囝讀IS, Ms Anna比左好多意見同埋提點我囝囝邊方面比較弱及如何改善,非常感恩今年以大B成功考入ICS!

引用:亦都好多謝GIS既校長Ms+Anna,+因為我都係想

原帖由 maemae1111 於 16-05-19 發表
亦都好多謝GIS既校長Ms Anna, 因為我都係想比我囝囝讀IS, Ms Anna比左好多意見同埋提點我囝囝邊方面比較弱 ...
恭喜你呀!同意Ms Anna真係無得頂!佢真係由K1已經開始跟進升學條路。希望我地呢班local stream第時都入到理想同適合小朋友的學校。

回覆 xaxababy 的帖子

我睇完先知CAIS好好,小班,且caring。以前都無聽過呢間,太孤陋寡聞了.....
怪唔得陳慧琳都揀左呢間喔!

回覆 maemae1111 的帖子

多謝分享!亦都恭喜你個仔仔考入理想既學校!
用家咁講我就放心了。我都想今年讀呢間學校 :)

希望妳小朋友呢一屆既升小成績更加出色! :)

回覆 jinemily 的帖子

因為係新學校(CAIS),所以無HKIS/CIS等等咁多人識,但朋友仔女讀緊都大讚,陪過佢去接放學,見到個個好樸素純品,我都係後來睇EK先知咁難考 :)
如我會俾我女讀國際學校,CAIS係首選。

請問介唔介意分享下,學校對local班升學 ( 不是國際學校)的支援多嗎? 例如去考直資學校或私小。
返過GIS playgroup後好喜歡 ,因我小朋友個性好動,返過其他PG,老師硬性要佢做一D野要坐定定,佢根本唔聽 ,性格唔迫得;但返GIS老師好自由,例如佢走開去睇書,老師話仲細咁好正常唔需要硬性要點點點,我覺得好CARING,所以想報幼稚園。

但我同先生現時較prefer佢上local 小學(直資或私小) instead of int'l,眼見第一年GIS派的int'l真的好好 (如CAIS/ICS/澳洲),但,唯一的本地小學,係一間....34網較不受歡迎的學校 (希望家長唔好介意我咁講,都係聽同區家長討論咁講),所以怕local steam會不會上小一的support唔多 (因始終係IB學校)......

好少喺EK見到GIS家長,唔介意的話希望可分享多小小。感謝 :)

仔仔返GIS playgroup,好enjoy. 小班教學,老師們有愛心。Ms Anna(校長) 同Ms Esther (副校)都好主動同小朋友溝通,留意小朋友需要,連playgroup 小朋友d名佢地都記得。其實好多學校校長、副校又點會理playgroup呢。
如果上校網睇,就知學校師資好,全部老師大學畢業。音樂老師仲要喺Disney做過幾年,氹得小朋友好開心 (每節playgroup 都有music 老師教其中一d時間)
真心欣賞學校好有heart
會比仔仔9月讀PN,暫時末決定將來local 定 international .PN 都係想佢返學開心,同其他小朋友相處,適應返學。

至於IB program, 好多名幼都用IB program, 大家可以check 下 (e.g Victoria, 某間ESF,think),所以我唔會擔心學校課程太淺。

回覆 BerryYiu 的帖子

Thanks for your sharing!
好心動。我都想今年俾仔仔去讀:)
‹ 上一主題|下一主題