用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 冰雪奇緣續集 -- 同性戀
go

冰雪奇緣續集 -- 同性戀 [複製鏈接]

<冰雪奇緣> 這齣電影深受小朋友歡迎, 但如果續集變成同性戀的劇集, 這會影響小朋友的身心發展啊!!

http://www.setn.com/News.aspx?NewsID=143468&PageGroupID=8

大家點睇呢??

0    0    0    0

回覆:冰雪奇緣續集 -- 同性戀

Dinsey 應該會小心處理

醒目開學勳章

rainbowcov 發表於 16-5-11 10:22
這齣電影深受小朋友歡迎, 但如果續集變成同性戀的劇集, 這會影響小朋友的身心發展啊!!

http://www.setn.c ...
個人唔反對同性戀,但我估迪迪尼要照顧大路市場暫時唔會有呢類橋段,更何況要發生響個要角身上。不過話時話,frozen睇/聽到真係好厭吓,而家拍續集唔知仲有無人睇。。

我唔歧視同性戀,但可唔可以唔好連小朋友嘅卡通世界,都要被左右?

rainbowcov 發表於 16-5-11 10:22
這齣電影深受小朋友歡迎, 但如果續集變成同性戀的劇集, 這會影響小朋友的身心發展啊!!

我估Disney唔會理佢地!因為2015年3月已經決定開拍, 成年幾前既事, 分分鐘而家已經去到後期制作, 仲邊會改劇情啊! (除非Disney一開始就已經SET左係咁啦...... 不過我覺得唔會!)
我以前都係做動畫, 做一套動畫其實比起拍片更難同花時間~ 所以唔係話改就改, 分分鐘佢公布會拍續集果陣, 其實已經KEY好晒大部份畫面~
(所以我對Disney既動畫好有興趣, 陪個囡睇好多次Frozen都唔嫌悶~)
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

回覆:冰雪奇緣續集 -- 同性戀

而家21世紀,你以為唔講細路會唔知?俾佢地一知半解的講重衰。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆 HMmummy 的帖子

我覺得無乜野,兒家資訊發達,小朋友要知道同性戀,一d都唔難,呢樣禁個樣禁,可以禁得幾多呢?家長禁止,難道佢地就唔會係其他途徑獲取資訊?!好似以前d人避開性教育唔講咁,斬腳指避沙蟲,唔係辦法。 最重要係家長點樣解釋呢個概念俾佢地知,等小朋友從小建立一個健康geh觀念。

引用:+這齣電影深受小朋友歡迎,+但如果續集變成

原帖由 rainbowcov 於 16-05-11 發表

冰雪奇緣 連好小的bb都鐘意,咁細個就灌輸同性戀的觀念,埋下這種子,好可能對小朋友有深遠影響。
我不讚成。

有一次去圖書館睇書,有本美國出版的兒童書講起「family」,本來三兩句說話講完的,變成講埋step father,step mother,又step brothers、sisters,又half brothers/ sisters,仲有埋foster parents。卡通係反應社會情況,佢地社會確係比較複雜。

時代吾同左,我吾想卡通咁快有同性戀元素,但而家Disney卡通已經複雜左,如Sofia the First,亞媽帶埋Sofia嫁皇帝。Phineas and Ferb兩兄弟係吾同父、吾同母的,一個美國人,一個英國人。

醒目開學勳章

係....太復習對小朋友唔係好事

俾第一集洗咗腦嘅小朋友, 一睇續集講呢D, 會唔會嚇親?
‹ 上一主題|下一主題