用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Ruthin school 2016 入讀請問......................... ...
樓主: 亞史
go

Ruthin school 2016 入讀請問................................ [複製鏈接]

唔好意思啊各位 又把舊post推上來
希望大家不要介意啦
各位ruthin嘅家長,請問校服方面sixth form以上係唔係不用穿校服的?
我的是阿女 係唔係著suit便可 (校網last update 2012年)
Ruthin嗰邊會冷到要穿雪靴嗎?考慮緊買唔買
Thank you!!!!
(仲有,姨甥女9月去,有冇啊女也是9月去讀sixth form啊?她想先認識下個朋友仔,到時關照下 XD~)

仲有,剛才在其他討論區好似看到一些不太好嘅東西...有冇家長可以告訴我Ruthin而家內部究竟如何呀(要link可PM我)
另外英國新聞:
http://www.mirror.co.uk/news/uk- ... -aims-expel-9933704
死啦,我現在好驚啊...難過得已經預備好送小朋友過去

Chareli13 發表於 17-5-28 00:43
唔好意思啊各位 又把舊post推上來  
希望大家不要介意啦
各位ruthin嘅家長,請問校服方面sixth form ...

你女女及姨甥女都係九月去Ruthin讀L6?L6及U6只係戴校呔,著指定顏色既套裝就得,唔需要著雪靴,因唔係太凍。其他事我會PM你。

亮燈兄,8掛問下,year 11 & 12 學生及教長們點睇校長實施嘅措施?

DKmum 發表於 17-5-28 10:09
亮燈兄,8掛問下,year 11 & 12 學生及教長們點睇校長實施嘅措施?

其實家長都擔心架!所以都提醒子女唔好犯校規,專心讀書就得。

亮燈 發表於 17-5-28 10:22
其實家長都擔心架!所以都提醒子女唔好犯校規,專心讀書就得。

對啊,學生做好本份就不用擔心了,但校長封信語氣都幾嚴勵

DKmum 發表於 17-5-28 10:54
對啊,學生做好本份就不用擔心了,但校長封信語氣都幾嚴勵

係呀!校規執得好嚴。

亮燈 發表於 17-5-28 11:00
係呀!校規執得好嚴。

從正面角度出發,對學生有要求是好事,希望不會做成過大壓力便perfect 了!

DKmum 發表於 17-5-28 11:15
從正面角度出發,對學生有要求是好事,希望不會做成過大壓力便perfect 了!
...

我都希望,但每人面對壓力既反應都唔同,希望同學們從中可以學習到如何處理壓力啦!

不過你要有心理預備,大部份係亞洲人講普通話多過英文,朋友話今年L6全級女生27人只得3個係外籍人士。相信比例會持續增加,因為国內学生真係好叻,這就是学校排名升得噤快原因

cacadydy 發表於 17-5-28 22:31
不過你要有心理預備,大部份係亞洲人講普通話多過英文,朋友話今年L6全級女生27人只得3個係外籍人士。相信 ...

means 80%+ are Asian in this school in L6? Any idea for the lower forms? thanks.

sorry,噤遲覆,刚回港,同事話晚飯睇得最清楚,因全部寄宿生,应有7成亞洲面孔

If this is the case, what's the difference of staying in HK a few more years and only go there during L6-7?
‹ 上一主題|下一主題