用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 A仔戒片請教
go

A仔戒片請教 [複製鏈接]

細仔係A仔4歲半返緊k1大小便只肯著片先去。

返半日班無著片返學,一直忍住到回家!
哥哥事範過好多次,同每隔半個鐘帶一次都唔肯去小便。最長忍過6,7個鐘都唔去,
到一著片即刻小便,吹脹。

試用過佢鐘意嘅食物,講去到便便有得食,但都係去唔到。

試過著緊片時講"我柯屎丫"
真係搞佢唔掂。

請教大家有無其他方法提供?thx

0    0    0    0

回覆:A仔戒片請教

試下訓醒帶佢vv!

你留意下佢小便前有冇小動作,有就去厠所,佢唔行去,就由佢,下次再有小動作,再帶佢去,佢最終會忍唔住

你有無膠梯級等佢踏上去,容易去o的
同埋學校都會教佢,
要有耐性

試下放條打開咗嘅片片在痰罐,到發現急wee wee時帶他去,我朋友之前用這方法,試一輪,成功咗,最後齋用痰罐,不用放片片,現正已進階用toilet了。

夏天到喇把機會,
其實咁,你有無相熟同學仔姨姨呀婆婆呀嫲嫲果啲?返完學可以相約商場行下街,跟住去到商場呢搵廁所,話要去洗手,仲要用下梘液呀咁,做一兩個星期,第三個星期倒你就話喇:咦原來同學仔會除褲仔去vee vee喎,好叻呀,邀請同行姨姨都讚下自己小朋友,又係咁做多一個星期倒,然後開始行動,帶佢去洗手間vee vee, 佢未必有架,目的係比意識佢,知道要有去廁所嘅習慣,做完都係洗下手行返出黎,嗱,洗手時或會愛玩泡泡,你都比佢玩一陣,目的其實都係想比佢習慣去廁所,過左一段時間,而又暖嘅,你就有佢著綿質底褲仔,仲要每次飲完水十五分鐘後問下有無vee vee,佢話無,你就半個鐘問一次,都無就要有佢瀨尿,你要預左抺地廿令次一天,佢瀨濕左會感覺唔舒服同喊,你就曾機會哦下佢,……係啦,瀨濕左好唔舒服呀,又整污租左地下,嗱唔緊要嘅,有veevee就話比我知啦知嘛,,,,,
我用左差不多一年至搞掂,一次過夜片都戎埋了…

‹ 上一主題|下一主題