用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 其實而家Cambridge D考試
樓主: Wonderlady
go

其實而家Cambridge D考試 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+ta__ta+於+16-05-10+發表可以

原帖由 Wonderlady 於 16-05-10 發表
Thx . 其實都算係人有我有心態,不過認同,考試沙紙可能冇用,但準備過程小朋友應該學到英文既。

...
Agree.

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:我囝囝讀小三,一直由starter讀到e++KET,(

原帖由 queeniewingchow 於 16-05-13 發表
我囝囝讀小三,一直由starter讀到e+ KET,(之前停左一年冇讀)本月開始讀PET。
由kinder開始讀Cambridge從 ...
唔知小朋友讀英基,對考Cambridge有無幫助呢?我又唔想小朋友有壓力操,但又想試下佢既程度,一開始俾佢去考mover 會唔會有啲變態呢?

引用:Quote:原帖由+queeniewingchow+於+16-05-13

原帖由 kenyuenkc 於 16-05-14 發表
唔知小朋友讀英基,對考Cambridge有無幫助呢?我又唔想小朋友有壓力操,但又想試下佢既程度,一開始俾佢去 ...
我仔K3直考mover。做下past paper 知道format 已經ok. 其實有讀開文字書既小朋友考mover 係唔需要操。考完mover ,佢想考flyer,我試過叫佢做一份flyer sample paper , 但flyer 文章對佢地咁細個實在太抽象,佢做到大概十個盾,可能操下可以去到13個盾以上,但我覺得沒有必要,沒有考flyer。

引用:Quote:原帖由+kenyuenkc+於+16-05-14+發表

原帖由 bubuG 於 16-05-14 發表
我仔K3直考mover。做下past paper 知道format 已經ok. 其實有讀開文字書既小朋友考mover 係唔需要操。考完m ...
謝回覆~

引用:Quote:queeniewingchow+發表於+16-5-13+17:

原帖由 maymay321 於 16-05-13 發表
你小朋友有呢個能力,固然值得欣喜。但絕對係個別例子,其他父母如果強行照跟,自我催眠認為都好愉快呢,都 ...
你當然講得有道理啦!父母嘅出發點好重要,唔好人云亦云,覺得考左就唔會輸比人。
我只係想講:其實上劍橋絕對唔係一件苦差,所謂嘅閱讀理解,都可以當一個故事黎睇,可識多d生字,答問題可當睇完故事問下小朋友理解幾多,睇下佢明唔明個故事,用口述唔駛寫,只要小朋友有能力handle,又有興趣的話,不妨問下小朋友想唔想去玩下(考試),就算唔考,讀左一定有得著。
但一心滿足自己慾望,口講為子女著想,不停操練呢…我都唔會認同,咁只會令小朋友越來越對英文反感。得不償失。

taradorothy    發表於 16-5-17 09:42
hppa    發表於 16-5-15 09:02

引用:Quote:原帖由+queeniewingchow+於+16-05-13

原帖由 kenyuenkc 於 16-05-14 發表
唔知小朋友讀英基,對考Cambridge有無幫助呢?我又唔想小朋友有壓力操,但又想試下佢既程度,一開始俾佢去 ...
冇話讀英基對劍橋有咩幫助嘅,你都想知小朋友嘅英語能力啫。咁你可以唔報讀,直接報考,咁咪知羅。不過真係咁諗就唔好走去操喇,放鬆心情,先知佢嘅實力ma 唔係嘅話就如你所講“變態”嫁喇

回覆 queeniewingchow 的帖子

Cambridge的教材係編得好好,聽過吾少小朋友真係鍾意做,吾係一定要5歲考15盾Flyers,其實亦係幾好玩的。

同意Cambridge試又真係幾好玩,相信不少人仲會做上癮添,而「準備考試過程中有得著、學到英文」等也永遠是恆真句,等如推個小學生去玩DSE都一樣有得著,總學到野

回覆 Twongcw 的帖子

問題係...同時間你又失去什麼?你如何平衡和取捨?通常世事好公平,總相信人的時間、精神、健康/生命有限,5歲仔玩mover, flyer叻,其它領域總會落後於人,英文勁中文弱大有人在,當谷到中英數常體藝全部超前,童真與生命恐怕正燃燒殆盡。如果我仔話好想玩flyer,玩下無妨,但一定唔會俾佢操同考,寧願陪佢玩多點5歲的遊戲,不介意業績不如人。童年時光如箭飛,逝,怕他長大學不懂嗎?

hppa  也是  發表於 16-5-15 09:03

引用:起碼要有moverStarter就冇用

引用:回覆+Twongcw+的帖子 問題係...同時間你又

原帖由 Twongcw 於 16-05-15 發表
回覆 Twongcw 的帖子

問題係...同時間你又失去什麼?你如何平衡和取捨?通常世事好公平,總相信人的時間、 ...
如果小朋友5歲係被迫去讀同考真係好慘嘅!但係考得好,又唔一定關所有父母嘅虛榮同面子事,凡事總有例外,要對父母公平d。
5歲讀movers就等同快樂童年和玩遊戲時間被搶奪,咁有點那個~ 只不過每星期一個小時啫,有人覺得慘,只因有父母給小朋友過度操練,並不等於學Cambridge有問題喔。
之前講過學英文唔係只為考小一,學習-亦都唔會有條線去分界幾多歲先可以學到邊度,因每人嘅能力唔同,有人幼稚園睇完oxford reading 有人小學仲睇緊,有人小一有能力睇得明Harry potter,有人小五先做到。
睇書冇話會唔會比人迫,唔明迫都係睇唔明。唔通一有超前就係父母變態?
其實Cambridge 個course 係完全冇問題嫁。同公文一樣,讀到咪上羅。公文每日要重複咁做,雖然唔駛考試,一樣有家長操,想快d升級,一樣有人幼稚園學緊小學嘅野。所以問題唔係d course。問題係有家長諗唔通,太緊張小朋友,唔通就係全部都係咁咩,然後將問題歸咎係個考試到?
5歲仔考movers, flyers 叻就等於其他領域總會落後於人。Why? 一定唔會個個都係咁。相反唔讀劍橋都唔代表其他領域總會勝過其他人掛 就算咩都唔出去學,係學校嘅成績都唔代表一定落後於人,學習本身係滿足學緊果個人,個個都唔會一模一樣。
中英文強與弱好在乎小朋友本身,就算家長偏向英文,小朋友本身喜歡中文多d,最終家長都係事與願違。
我自己個仔就冇話學左d咩…要失去左d咩~一定要付出少少時間啦!只要係佢鐘意嘅野,果少少時間佢都會覺得係享受ma。總有家長係明白e點嘅,只要時間分配得好咪得羅。
至於講到玩 ~ 都係一樣,唔係個個5歲都鐘意玩5歲嘅遊戲,家長只要隨着小朋友嘅成長,滿足佢嘅需要便可。冇話大個方唔識咩…唔係自理問題,學習嘅野,大個又會到另一個領域。
總括就係 : 比多d選擇權小朋友,自然能快樂成長。 個人見解啫

taradorothy  不能同意更多  發表於 16-5-17 09:53

引用:Quote:原帖由+Twongcw+於+16-05-15+發表回

原帖由 queeniewingchow 於 16-05-16 發表
如果小朋友5歲係被迫去讀同考真係好慘嘅!但係考得好,又唔一定關所有父母嘅虛榮同面子事,凡事總有例外, ...
你說得對!

回覆:其實而家Cambridge D考試

我女身邊大把同學仔都k3考mover,其實我唔覺得有問題,我並唔覺同學仔無愉快童年,一樣有興趣班,一樣有落街玩。不過坦白講,如果小朋友能力未到真係會辛苦。
我覺得又唔洗好似其實家長咁講,攞cert去叩門就不公義等等,每個家長planning唔同,小朋友能力唔同,問題在於嗰班選擇唔考的家長堅持自己理念咪得囉,又何需咁harsh,將所有叩門持cert的小朋友/家長被label為有問題的一群。
另一方面去講,接受cert的學校應該都睇重學生成績,崇尚"自然發展"的家長其實都要諗諗嗰間學校適唔適合自己的學習理念。
無辦法現今社會就需要競爭

引用:Quote:原帖由+Twongcw+於+16-05-15+發表回

原帖由 queeniewingchow 於 16-05-16 發表
如果小朋友5歲係被迫去讀同考真係好慘嘅!但係考得好,又唔一定關所有父母嘅虛榮同面子事,凡事總有例外, ...
雖然我女冇考cambridge 試, 但好同意你的講法, 其實只要係隨住小朋友能力而比適當的學習範圍佢去學習, 唔等如令佢失去左愉快的童年。有些人讀傳統學校都可以讀得好輕鬆, 有些人讀活動教學都讀得好吃力, 只要父母唔好迫小朋友做超越佢能力的事, 我覺得即係冇問題的。

回覆 queeniewingchow 的帖子

Totally agreed!

做到就做,想做就做,未做到就慢慢來。

各有前因,做到的小朋友可能父母教得其法,小朋友 K3-P1 考 Flyer & Ket  滿分,過程一樣可以開開心心!

我真係見過。

簽名被屏蔽

回覆:memedora 的帖子

那麼叩門有什麼 cert 較有優勢?

引用:叩門仲會睇嗎?定係都考左穩陣D? 小朋友

原帖由 Wonderlady 於 16-05-10 發表
叩門仲會睇嗎?定係都考左穩陣D?

小朋友本身英文唔差,但一去到叩門,人地學校唔認識自己,係唔係多張野 ...
完全冇用

我又見過一超班馬,年紀小小已有flyer, 奬杯成個櫃咁多,有幾間一線小學offer,but last i heard 佢complain 冇得玩law。至於考cert叩門,either 最後衝刺or接受現實,我覺得無可厚非的。
‹ 上一主題|下一主題