用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 冇參加大抽獎的家長們
go

冇參加大抽獎的家長們 [複製鏈接]

本人並無參加大抽獎,早前接到教育局電話,可於現階段補回資格,需親身前往其辦事處登記即可……

1    0    0    0

回覆:冇參加大抽獎的家長們

你意思係宜家補回資格參加大抽獎?宜家咁遲,攞嘅學校小一位應該係其他人抽完唔要,或者抽淨嘅學校位。

醒目開學勳章 貢獻勳章

hehe 我都想知喎,唔知樓主會唔會去試下,睇下仲有無得填抽獎表...

(不過,聽聞搬屋嘅已經無得再填抽獎表,無理由咁唔公平,唔見人嗰d就仲有得填架?!)
恐龍家

樓主,我都想知你係乜嘢情況下教局仲比電話你參加大抽奬,你係私小、直資已收?

另外,小一下個月已知結果,宜家先叫你補資料,佢哋會唔會攪錯咗啲嘢

引用:樓主,我都想知你係乜嘢情況下教局仲比電話

原帖由 mayyylai 於 16-05-09 發表
樓主,我都想知你係乜嘢情況下教局仲比電話你參加大抽奬,你係私小、直資已收?

另外,小一下個月已知結果 ...
我在報大抽獎之前已有私小收左,所以唔諗住抽冇報到。
佢地見冇我紀錄所以call我,叫我仲想抽就拎埋份form同出世紙上去搞後補……

引用:hehe+我都想知喎,唔知樓主會唔會去試下,

原帖由 小曳人 於 16-05-09 發表
hehe 我都想知喎,唔知樓主會唔會去試下,睇下仲有無得填抽獎表...
唔搞咁多野喇……

引用:你意思係宜家補回資格參加大抽獎?宜家咁遲

原帖由 niclicma 於 16-05-09 發表
你意思係宜家補回資格參加大抽獎?宜家咁遲,攞嘅學校小一位應該係其他人抽完唔要,或者抽淨嘅學校位。

...
都係架……
但萬一有人仲想抽,都仲有機會……

回覆 jesswu 的帖子

係咪因為私小就算收咗都唔使報去教局,所以先會收到教局嘅電話?

引用:回覆+jesswu+的帖子 係咪因為私小就算收咗

係咪因為私小就算收咗都唔使報去教局,所以先會收到教局嘅電話? ...
我諗係……私小收左仲可以再抽獎,兩者可共同進行……
教局可能見我合資格抽又唔抽,驚我漏波搞到小朋友開課時冇學返,所以提我可後補……

mayyylai    發表於 16-5-9 17:48

咁其實點解你唔嘗試抽呢?冇影響喎。

引用:回覆+jesswu+的帖子 咁其實點解你唔嘗試抽

咁其實點解你唔嘗試抽呢?冇影響喎。
因為我太懶,又唔識填……
本區冇心水(屯門),跨區二三線唔值滕咁遠出去讀,一線機會渺茫,而且中左都唔敢讀,怕太谷小朋友辛苦……
加上我有教育津貼,讀直私可取得用來交學費……

mayyylai  完全明白!  發表於 16-5-9 21:40

回覆 niclicma 的帖子

為甚麼說現在交表會給與其他人抽剩的學位呢?應該不會跟交表次序去抽的呢?除非教育局現在已經完成了抽獎程序, 待6月初公布結果

引用:回覆+niclicma+的帖子 為甚麼說現在交表會

原帖由 LovelyBB06 於 16-05-09 發表
回覆 niclicma 的帖子

為甚麼說現在交表會給與其他人抽剩的學位呢?應該不會跟交表次序去抽的呢?除非教育 ...
一定不是跟交表次序去抽!實際喺邊日開始進行抽獎,係教局先會知。以前問過,佢哋自己會有個不向外界公佈嘅deadline,因為佢哋都要時間做嘢,所以過咗先交表,就要等所有人抽完,淨咗嗰d位先派俾你。所以,呢到都有人提過,要搬要入表,最好2月內搞掂,過咗得唔得,就後果自負。宜家已經5月,少於一個月就公佈結果,又要抽又要印又要對,我估應該唔會咁遲完成呱。

小曳人 發表於 16-5-9 09:05

(不過,聽聞搬屋嘅已經無得再填抽獎表,無理由咁唔公平,唔見人嗰d就仲有得填架?!)

咦,即係份「41租約」可以(手羅)正牌收工?!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:Quote:原帖由+LovelyBB06+於+16-05-09+發表

原帖由 niclicma 於 16-05-09 發表
一定不是跟交表次序去抽!實際喺邊日開始進行抽獎,係教局先會知。以前問過,佢哋自己會有個不向外界公佈嘅 ...
3月份教育局先打黎話我住址證明不足,話要即日補回文件,話過2日就要進行,我即刻搞掂俾佢啦。。

引用:Quote:原帖由+mayyylai+於+16-05-09+發表樓

原帖由 jesswu 於 16-05-09 發表
我在報大抽獎之前已有私小收左,所以唔諗住抽冇報到。
佢地見冇我紀錄所以call我,叫我仲想抽就拎埋份form ...
教育局幾時開始同私校爭生意?(學生)

醒目開學勳章

回覆:冇參加大抽獎的家長們

我覺得樓主好好 私校收左,唔擺住個位參加大抽獎,留多個機會俾人揀心水志願

hppa  yes  發表於 16-5-18 15:40

引用:我覺得樓主好好+私校收左,唔擺住個位參加

原帖由 miffymiffy 於 16-05-18 發表
我覺得樓主好好 私校收左,唔擺住個位參加大抽獎,留多個機會俾人揀心水志願

...
多謝你……其實舉手之勞……
講真如果抽完都唔打算去讀,純粹為左冇蝕底或試下自己運氣,不如慳番填表同對結果的時間啦……
可能我唔覺意做左好事,在大抽獎入表申請日之後,小女再有另一更心儀的offer....
我咪又係即刻去信之前offer果間放棄學藉,等waiting的家長等前一個位都好……
無謂左諗右諗自添煩惱,一個細路最後只能讀一間,霸多陣冇獎金……

hppa    發表於 16-5-20 17:25
Twongcw    發表於 16-5-19 11:24
mayyylai  抵讚  發表於 16-5-19 10:39

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+miffymiffy+於+16-05-18+發表

原帖由 jesswu 於 16-05-19 發表
講真如果抽完都唔打算去讀,純粹為左冇蝕底或試下自己運氣,不如慳番填表同對 ...

jesswu 發表於 16-5-19 10:34
講真如果抽完都唔打算去讀,純粹為左冇蝕底或試下自己運氣,不如慳番填表同對 ...
個個家長好似你咁, 就好喇........
‹ 上一主題|下一主題