用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙官有教快教深嗎?
go

沙官有教快教深嗎?

請指教 謝謝!
現在正比較沙官、培基🙏🙏
考慮叩門😅😅

謝謝高見!

引用:請指教+謝謝! 現在正比較沙官、培基ԅ

原帖由 Happy_funny 於 16-05-08 發表
請指教 謝謝!
現在正比較沙官、培基🙏🙏
考慮叩門😅😅
沙官冇教快,亦冇教慢!

醒目開學勳章 貢獻勳章

官校呀!老細係EDB,邊有得教快教深呀?!
唯一可能出現情況:試新嘢!

我以前讀嗰間官校,乜新policy都係第一間試點...e,g, 初中教PTH、電腦、NET教英文...
恐龍家

回覆:小曳人 的帖子

請教對沙官 培基有何看法?

因現只有Sfa 作backup 十五十六中🙏🙏

引用:請教對沙官+培基有何看法? 因現只有Sfa+

原帖由 Happy_funny 於 16-05-09 發表

培基絶對不是happy school 但應該冇SFA 咁多功課測考,如2揀一我個人會喜歡培基同沙田升中網,津校12年免費小朋友多d資源放在其他興趣發展

醒目開學勳章 貢獻勳章

Happy_funny 發表於 16-5-9 10:54

你問我,我係抽中沙官都唔讀,去咗SFA嘅人喎!
不過,我大仔有特別學習需要,而註冊沙官當日,職員唔願意回應或幫助了解學校所能提供嘅支緩,因為信心問題,所以選擇SFA,但如果為我細仔揀,我會揀沙官,至於培基,情況同沙官有少少唔同,我住88,所以無得揀培基,但91俾我亦傾向沙呂
恐龍家

Happy_funny 發表於 16-5-9 10:54

你要預咗, 官校一定有D以公務員態度工作既教職員
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

女兒能操 不過擔心sfa的presentation培訓不多 因多傳統教學 而且男生升中好似比女生好
培基好像教活動教學 而且000可扣😓😓

引用:Quote:原帖由+Happy_funny+於+16-05-09+發

原帖由 Ocean419 於 16-05-09 發表
培基絶對不是happy school 但應該冇SFA 咁多功課測考,如2揀一我個人會喜歡培基同沙田升中網,津校12年免費 ...
培基比沙呂一呂功課少很多。

醒目開學勳章 貢獻勳章

Happy_funny 發表於 16-5-9 12:13
女兒能操 不過擔心sfa的presentation培訓不多 因多傳統教學 而且男生升中好似比女生好
培基好像教活動教學 ...
呵呵,外面女校多,所以女生比較少,而教得名次唔太高 (全級2x) 都可以轉到GH,再高d嘅可以轉天神或St Mary,所以上到高小更加無乜叻女剩,所以派位唔太好睇
真心唔覺得SFA嘅presentation skill 會比普通官津小差!
恐龍家

多謝你的鼓勵!見步行步!

因為還有一個細仔 所以。。。

小曳人  ic~  發表於 16-5-9 17:49

如果有個細, 沙官小都有機會升到沙官中, 當中最叻嗰啲同學就多數會選更高一線中學;
有個細跟, 會唔會考埋2呂?

回覆:hobby 的帖子

二呂000 還有機會嗎? 我想連見都無😓

回覆:hobby 的帖子

用家說 現在沙官小 沙官中已不及當年勇😓😓
Hobby, 今年細仔會上孫方中K1, 我記得你小朋友也是用家?!?!

Happy_funny 發表於 16-5-9 12:13
培基好像教活動教學 ...
7年前(呀囝小一時期)SFA校長已經留意到presentation的問題,努力去改善把Project learning 的科目改為要訓練學生presentation. 我仔今年已是中一生, 小六時我也同樣擔心囝囝presentation的問題會影響升中, 也參加一些外面團體模擬面試班,也同樣見到其他來自不同學校的小六學生,發覺囝囝presentation方面比較起來其他小六男生並不是想像中弱,當時還被各位導師讚揚表現,其實我覺得SFA女生派位比男生好,因為女生人數只佔1/3, 而男生人數佔2/3,加上深水埗區冇出名的男校(以大抽獎計點都會冇禁着數,以%計女生應該派得好過男生

hppa    發表於 16-5-9 16:30

回覆:kwan_kwan3 的帖子

謝謝你的解說。正因為深水埗網不及沙田網多英中 所以很難決定😩

醒目開學勳章 貢獻勳章

Happy_funny 發表於 16-5-9 14:32
二呂000 還有機會嗎? 我想連見都無😓
一呂唔駛試,但沙呂可以試下
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

Happy_funny 發表於 16-5-9 15:59
謝謝你的解說。正因為深水埗網不及沙田網多英中 所以很難決定😩

升中時可用回住址校網,除非孩了係邊沿人,否則唔需要過份擔心跌banding問題
我自己無擔心過校網問題,就算當年中其他兩間私小,都會用沙田網抽!

恐龍家

回覆:沙官有教快教深嗎?

我自己也是沙官小畢業,不過已是頭幾屆畢業,我兩個姨甥女,一個已畢業,另一個讀緊小四,我一向唔覺官校好,我上年自行及甲一也有揀佢,因為只貪佢兩間聯系中學。當然我小朋友沒有幸運抽中啦!但我亦冇怨入唔到會死個隻囉!

回覆 Happy_funny 的帖子

好記性但我囡唔係讀沙官, 路過答下咀