用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖瑪利學校 入讀SMCS 的小朋友邊幾間幼稚園會好D
go

入讀SMCS 的小朋友邊幾間幼稚園會好D [複製鏈接]

想請教一下。。。除了SC/KV 外,SMCS 收的學生profile 會係邊幾間幼稚園呢? 多唔多LH 或者 KM的小朋友 呢?個女有LH & KM offer。 我自己是舊生,主要想個女打好D個底讀P1。in case 自行無都高D機會叩門。謝謝!

hppa    發表於 17-6-2 16:02
karen55407  兩間都得  發表於 16-5-22 20:47
   1    0    0    0

引用:想請教一下。。。除了SC/KV+外,SMCS+收的

原帖由 cynicsaturn 於 16-05-07 發表
想請教一下。。。除了SC/KV 外,SMCS 收的學生profile 會係邊幾間幼稚園呢? 多唔多LH 或者 KM的小朋友 呢? ...
同讀邊間無乜關係,最主要睇成績。

hppa    發表於 17-6-2 16:02

erictungcc 發表於 16-5-11 00:33
同讀邊間無乜關係,最主要睇成績。
認同。簡單來說,即是看中、英、數的能力。

我都知。。 但想睇下邊間的程度會好D。大家都知SM CS唔係容易的。。。

引用:我都知。。+但想睇下邊間的程度會好D。大家

原帖由 cynicsaturn 於 16-05-17 發表
我都知。。 但想睇下邊間的程度會好D。大家都知SM CS唔係容易的。。。
LH la

唔係KM唔好,係老師turnover太誇張

LH夠深架la

考小學support又好

hppa    發表於 16-5-19 17:49

其實KM 與 LH 都是學術深的幼稚園,應該兩間也可以涵接到 SMCS 啦!不過,如果一定要揀,我反而喜歡 KM 多D,因為小班教學,模式好接近 KV, 始終傳統津小真的喜歡收KV類型的學生,因為大部分KV學生乖巧、中文、數學超強。反而,直私則徧向收LH 多D!個人覺得LH 的英文真的很深,但是所學的部分知識,是很艱深很誇張的英文課程,有點偏離軌道,不設實際。(純粹個人意見,不喜勿插!)

hppa    發表於 16-5-19 17:49

多謝大家的意見! 我其實比較擔心小朋友中文的程度。聽見D朋友講而家D小學中文課程比我地既時候深好多。英文如果有屋企有講開(e. g. 姐姐,睇英文圖書) 都唔係太大問題。。

引用:多謝大家的意見!+我其實比較擔心小朋友中文

原帖由 cynicsaturn 於 16-05-19 發表
多謝大家的意見! 我其實比較擔心小朋友中文的程度。聽見D朋友講而家D小學中文課程比我地既時候深好多。英文 ...
想中文好,其中最緊要多睇書。而且K3開始學寫日記,如果幼稚園沒有就自己在屋企做同改。咁小朋友就慢慢明白甚麼是通順的句子~~

回覆:入讀SMCS 的小朋友邊幾間幼稚園會好D

楼主可睇下呢兩日談幼稚園有關Km嘅post做參考

謝謝大家的意見!

樓主,妳好,請問妳最後選了那間幼稚園?

冇直接關係,不過以前問過,好多人都係 Kentville tong St. Catherine。

利申:讀德雅幼稚園,同屆都有 4 個。

請問大家這學校校風適合學術強但性格內向害羞,文靜不愛體藝的女仔嗎?

My Girl from Cannan Kowloon Tong only

最後揀咗KM,不過而家有要揀KM定KV 讀K1

cynicsaturn 發表於 17-3-18 20:55
最後揀咗KM,不過而家有要揀KM定KV 讀K1
prefer KV
‹ 上一主題|下一主題