用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何讓兒子遠離損友?
go

如何讓兒子遠離損友? [複製鏈接]

請問大家,你仔女有冇試過群埋班裡的壞同學呢?我個仔小二,貪玩,不過唔壞,但有幾個壞同學成日都"翁"埋佢度同佢玩,我怕佢會受影響,有乜方法可使佢遠離損友呢?
個同學成日好多嘴,做埋D嘢俾老師罰。仲成日話要一齊對付邊個邊個,殺死邊個,佢可能睇得電視多,叫佢停都唔停,我唯有拉開阿仔。但喺學校我真係管唔到,有冇辦法呢?

1    0    0    0

多教自己果个吧~拿曳同学做反面教材。

回覆:如何讓兒子遠離損友?

去到邊都有乖有曳,我仔都係咁,全班最曳嗰個成日揾佢玩,我心都不是味兒,唯有成日同阿仔洗腦,每個人都有乖嘅地方可以學,學乖唔好學曳,唔知點解嘅嘢唔好講,返嚟問吓我地點解先。

阿仔有時都會講嗰個同學點點點,佢自己都知咁樣嘅行為係唔啱,唔可以學。

引用:請問大家,你仔女有冇試過群埋班裡的壞同學

原帖由 janchan123 於 16-05-07 發表
請問大家,你仔女有冇試過群埋班裡的壞同學呢?我個仔小二,貪玩,不過唔壞,但有幾個壞同學成日都"翁"埋 ...

同一班房上課,可以離開幾遠?

小二又壞得去邊!

自己教仔女知道你的底線,以上,由得他們自由發揮,好快就會知道什麼是好,什麼是壞。

你越緊張,佢越唔講,後果更壞。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 ANChan59 的帖子

Agreeeeee

呢個都是社會縮影,反而越反佢越反叛,聼多啲佢講學校和同學,加以引導,小三轉班和轉位,又唔同!

happy_lavender    發表於 16-5-10 16:56
ANChan59    發表於 16-5-7 13:51

新學年考慮轉班,如學校ok,可能轉咗遇着更差都有機會

brother4 發表於 16-5-7 13:38
新學年考慮轉班,如學校ok,可能轉咗遇着更差都有機會
班班都有曵人,教曉自己果个点擇友好d.

引用:請問大家,你仔女有冇試過群埋班裡的壞同學

引用:去到邊都有乖有曳,我仔都係咁,全班最曳嗰

原帖由 S-Kwok 於 16-05-07 發表
去到邊都有乖有曳,我仔都係咁,全班最曳嗰個成日揾佢玩,我心都不是味兒,唯有成日同阿仔洗腦,每個人都有 ...
係呀!阿仔係知佢同學好曳,成日都話佢同學好煩,但當個同學一攞D嘢吸引佢,例如英雄圖書,佢地又會有共同話題,又一齊玩。我最近覺得阿仔D說話開始跟佢同學,真係覺得好唔妥。老師仲編埋佢地一組,希望佢醒D啦!

引用:+本帖最後由+ANChan59+於+16-5-7+13:51+編

原帖由 ANChan59 於 16-05-07 發表
係呀,我都發覺自己喺阿仔面前過度緊張,不斷叫佢唔好同某D同學玩,有時阿仔覺得我冤枉佢,都唔知講定唔講好!

為什麽怕被其他人影響到而避開呢? 而不選擇做能具有影響力的小朋友呢?
教小朋友領袖才能, 去發揮自己的影響力, 正面影響損友, 把損友帶回正途.

talknwrite 發表於 16-5-7 18:03
為什麽怕被其他人影響到而避開呢? 而不選擇做能具有影響力的小朋友呢?
教小朋友領袖才能, 去發揮自己的影響 ...
所以老師通常編个乖同个曳一齐坐~

引用:為什麽怕被其他人影響到而避開呢?+而不選擇

原帖由 talknwrite 於 16-05-07 發表
想法正面, 不過我驚"學壞三日, 學好三年" 始終都是學壞較易.

talknwrite 發表於 16-5-7 18:03
同意,我都係咁教,唔想做各家自掃門前雪既人,都唔希望下一代係
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:為什麽怕被其他人影響到而避開呢?+而不選擇

原帖由 talknwrite 於 16-05-07 發表
請問如何敎佢領導才能呢?自問小兒好容易受人影響。如果做到當然最好!

回覆:janchan123 的帖子

我信物以類聚!

引用:我信物以類聚! +

原帖由 skkeung 於 16-05-08 發表
我信物以類聚!
多謝你既意見!我也想過你所講這一點,可以肯定大家都是貪玩,但希望在未學習壞行為之前能盡早改善。

回覆:MASAYA 的帖子

非常對,可以從亞仔處多些了解這位小朋友,有機會和親身和這位同學傾談,甚至用亞姨身分教導佢,其實出發點都是為他好,和為社會好!小二的小朋友還是聽教的!

‹ 上一主題|下一主題