用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖保羅堂amvs 學之園pm
go

聖保羅堂amvs 學之園pm [複製鏈接]

男仔還有個妹妹下年讀K1, 請問大家會點選擇?
   1    0    0    0

回覆:聖保羅堂amvs 學之園pm

我都想知,spc 會唔會課程太淺?但升小成積又好好

引用:男仔還有個妹妹下年讀K1,+請問大家會點選擇

原帖由 iam_lky 於 16-05-06 發表
男仔還有個妹妹下年讀K1, 請問大家會點選擇?
你住邊區?覺得傳統教學適合孩子嗎? Target 咩類型小學?

我覺得LH 語境好,學術好足。讀呢間應該唔多需要外補。

而SPC 就傳統d , 無Net, 但德育自理好理想。直私叩門都好好,但相信家長外補學術情況普遍。

如果我係你,我會整個家庭的需要去睇。例如,如果家長好忙,不多時間搞學術,去LH 啦。但如果覺得學術易搞,但家裡長期工人或老人家湊,可能SPC 更適合。我不是說LH 品德教育唔好,而是兩校重點不同而已。

我一直最心儀LH, 但考不到。但sPC 則正取。我相信兩間都係好學校。恭喜你有個甜蜜的煩惱。

回覆 lambeanmama 的帖子

多謝您用心的回覆! 我最後選了SPC, 因覺得似終德育方面比較重要, 希望孩子培養到良好的品格和價值觀, 雖然我是全職媽媽, 但始終有些事, 老師講一句真的比我們講十句上心!

引用:回覆+lambeanmama+的帖子 多謝您用心的回

原帖由 iam_lky 於 16-05-14 發表

多謝您用心的回覆! 我最後選了SPC, 因覺得似終德育方面比較重要, 希望孩子培養 ...
沒有最好,只有最適合的學校。你的孩子是北角校定中環校呀?

北角校am呀

引用:回覆+lambeanmama+的帖子 北角校am呀

北角校am呀
咁你會唔會外補英文呀?

mskw 發表於 16-5-14 21:09
咁你會唔會外補英文呀?
我孩子一向對英語有興趣, 我一路有比佢上英文playgroup, 他好喜歡, 應該會繼續上。

引用:回覆+lambeanmama+的帖子 北角校am呀

北角校am呀
我們是中環校pm, 雖然分校mf同,但希望多多交流呀。

好呀! Spc有個Whatsapp group, 您有沒有join?

引用:回覆+lambeanmama+的帖子 好呀!+Spc有個W

原帖由 iam_lky 於 16-05-15 發表

好呀! Spc有個Whatsapp group, 您有沒有join?
我join 了中環校的,沒有join 北角校的呀。

‹ 上一主題|下一主題