用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田體藝中學
樓主: jswailam928
go

沙田體藝中學 [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+ABC-DAD+於+16-5-10+22:31+編

原帖由 ABC-DAD 於 16-05-10 發表
「有邊個學界落場時,唔係劍指學界紀錄?」。其實某尐頂級運動員同時又係港隊代表,所以佢地喺學界比賽同時劍指香港暨學界紀錄,未必單一只想破學界紀錄。其實全港學生只要提交到喺本區比賽成績,(例如100短跑)體聯只要喺當中揀選出最佳成績32人直接進入全港決賽圈便可以,而無需由分區到全港決賽玩好多round及大量人力物力資源。

ABC-DAD  讚,你好有想法  發表於 16-5-11 02:05

引用:Quote:ABC-DAD+發表於+16-5-11+00:18+重有

原帖由 miriam 於 16-05-11 發表
要玩冷門項目真係會係體藝搵到
其實宜家網球喺青少年已相當普及而且喺亞洲區亦有唔錯嘅成績,所以頂級嘅青少年網球運動員劍指嘅會係香港或外地公開賽(例如ITF),而唔會放學界在眼內。

ABC-DAD  有幾多個香港網球代表未打過學界?笑左  發表於 16-5-11 01:34
ABC-DAD  網球都無學界紀錄啦,唔該,學界還學界分析,係咪?  發表於 16-5-11 01:32
ABC-DAD  學界網球有幾多間學校有參加?減左啲IS,唔使兩隻手都數到啦  發表於 16-5-11 01:19

Soundervolt 發表於 16-5-11 01:06
「有邊個學界落場時,唔係劍指學界紀錄?」。其實某尐頂級運動員同時又係港隊代表,所以佢地喺學界比賽同時 ...
咁使咩咁煩,按各總會攞全年成績排名,按所屬學校分餅咪得,慳好多喎。學生破到,連奧運加埋學界紀錄一齊破重好,重使我地講喎,學界賽唔係為攞奬攪,分組別,年齡,地區,係為不同能力嘅同學都參加到競賽。唔好忘記,係你話有頂級運動員會視學界賽係小菜一碟,我就唔同意咁啫。我諗我無搬龍門啩?

miriam  你個龍門好穩陣, 唔會四圍搬  發表於 16-5-11 01:38
miriam  小女子拜服~~  發表於 16-5-11 01:36

回覆 ABC-DAD 的帖子

ABC-DAD  學界網球有幾多間學校有參加?減左啲IS,唔使兩隻手都數到啦

34隊男及26隊女,共49間學校參加學界網球比賽。你尐手指可能特別多

http://www.hkssf-hk.org.hk/hk/sec/events/tennis/circulars/20150915%20te_participating%20list.pdf

我認識既香港網球代表真係有人未打過學界
,當中有好多經常周圍飛去打比賽

ABC-DAD  未打過香港學界,就話學界小菜一碟?定你唔覺意聽到嘩?  發表於 16-5-11 01:50
ABC-DAD  講緊學界喎,你識嗰位係咪香港讀書,定外國讀書返香港代表?  發表於 16-5-11 01:45

Tennis Division 1
Boys Girls
Schools Abbr. Open Open
1 Chinese International School CIS 1 1
2 Diocesan Boys' School DBS 1
3 Diocesan Girls' School DGS 1
4 French International School FIS 1 Division 2
5 German Swiss International School GSIS 1 Division 2
6 Good Hope School GHS 1
7 Heep Yunn School HYS 1
8 Hong Kong International School HKIS 1 1
9 King George V School KGV Division 2 1
10 La Salle College LSC 1
11 The South Island School TSIS Division 2 1
12 Wah Yan College (Kowloon) WYK 1
13 West Island School WIS 1 Division 2
d1男女子加埋就13間學校,你唔係話頂尖嗰批咩,

Soundervolt  咁大項既田徑,頂尖嗰批都係25間學校  發表於 16-5-11 01:54

回覆 ABC-DAD 的帖子

在香港讀書既香港代表呀!咁你又問我香港網球代表未打過學界?

ABC-DAD  口多再問問,你自講香港青少年代表,係無?  發表於 16-5-11 02:23
ABC-DAD  咁我無知啦,邊年代表?lS未加入學界嘅時候?講學校我自己問下朋友啦  發表於 16-5-11 02:09

減埋啲國際學校,有幾多呢?,13間D1,還有幾間,算啦,我手指無多,係口多左啩Ok…OK

miriam  小女子再次拜服~~~  發表於 16-5-11 02:05

Soundervolt  咁大項既田徑,頂尖嗰批都係25間學校  發表於 2 分鐘前
嘩好彩,唔係同你踢足球,你自己講Tennis,轉頭講田徑? 龍門搬得就搬?
好,你咁優默,我倍多你一陣,唔該去Youtube搜尋下學界田徑D1決賽,連啦啦隊都唔會同意你講,有頂尖學界運動員會覺得學界賽係“你所講嘅可以輕視”

miriam  你為我做版務既沉悶時間帶來不少娛樂  發表於 16-5-11 02:07

版主萬歲,你女女好勁!

老實講,你幾頂尖都好,話學界賽可以輕視,咁同侮辱香港支持運動嘅巿民無分別,重記唔記得李麗珊講過咩?

Soundervolt  哈哈,原來閣下係網球界都識唔少人....咁你問下湯嘉寶有冇打過學界? 近年仲有幾個   發表於 16-5-11 02:35

醒目開學勳章 王國長老

ABC-DAD 發表於 16-5-11 02:13
版主萬歲,你女女好勁!
有諗過畀我囡踢女足架, 不過佢唔會做守龍, 因佢唔識得搬龍門.

ABC-DAD  改打乒乓都應好有天分  發表於 16-5-11 02:34
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

引用:Soundervolt++咁大項既田徑,頂尖嗰批都係2

原帖由 ABC-DAD 於 16-05-11 發表
Soundervolt  咁大項既田徑,頂尖嗰批都係25間學校  發表於 2 分鐘前
嘩好彩,唔係同你踢足球,你自己講Ten ...
希望你唔好斷章取義,我意思係有某尐運動員嘅目標比學界更高層次,呢啲包括其實田徑以外嘅項目,唔好講來講去都講田徑,學界並不只田徑。學界比賽當然喺學界層次啦,小學生運動會都會捧小學生場啦!有乜出奇?

ABC-DAD  我梗係斷你章程去取義啦,對口嘛,你無惡意,我先同你傾啫,放心  發表於 16-5-11 02:31

版主大大,希望如果我唔覺意犯左版規,你pm我,夜啦,瞓覺豬先

miriam  Good nite & sweet dream~~~  發表於 16-5-11 02:23

醒目開學勳章 王國長老

ABC-DAD 發表於 16-5-11 02:17
老實講,你幾頂尖都好,話學界賽可以輕視,咁同侮辱香港支持運動嘅巿民無分別,重記唔記得李麗珊講過咩? ...
我囡係打完學界賽, 跟住港隊少訓甄選合格, 死好彩地入左

ABC-DAD  好打得下喎  發表於 16-5-11 02:37
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

咪玩啦…
“miriam  小女子再次拜服~~~  發表於 5 分鐘前”
玩都得,不過唔好裝香喎

醒目開學勳章 王國長老

引用:咪玩啦…“miriam++小女子再次拜服~~~++發

咪玩啦…
“miriam  小女子再次拜服~~~  發表於 5 分鐘前”
玩都得,不過唔好裝香喎 ...
 改打乒乓都應好有天分  發表於 2016-05-11 02:34:00

放心,唔會上香畀你。

乜得你咁勁,我囡真係有學乒乓球,只係當娛樂無打比賽,又符碌地入左校隊,不過非所好放棄無玩。

ABC-DAD  Cross training練到眼快,反應快,腳下功夫一定了得  發表於 16-5-11 02:55

醒目開學勳章 王國長老

引用:咪玩啦…“miriam++小女子再次拜服~~~++發

咪玩啦…
玩都得,不過唔好裝香喎 ...
ABC-DAD  好打得下喎  發表於 2016-05-11 02:37:26

新手入伍,有排學丫

Soundervolt  哈哈,原來閣下係網球界都識唔少人....咁你問下湯嘉寶有冇打過學界? 近年仲有幾個
咁我就要聲明,你開得名,係咪呢幾個你識嘅代表選手話香港學界網球賽係可以輕視?

Soundervolt  我答得你當然知湯嘉寶冇打過學界啦  發表於 16-5-11 10:29

朋友我就會問,不過我就唔好網球嘅

我好奇怪你會話有高手會對香港學界賽事,作出輕視嘅言論?
‹ 上一主題|下一主題