用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 選択給子女留英的、有後悔嗎?
樓主: Mighty
go

選択給子女留英的、有後悔嗎? [複製鏈接]

brother4 發表於 16-6-4 23:33
好奇一間倫敦及Southampton的紅番區昰那?
兩個地區都唔熟,特別倫敦好大,但英國的資訊好發達,網上有顯示每區的罪案統計,以下是倫敦較出名(差)的Brixton及Southampton:

https://www.police.uk/metropolitan/E05000417/crime/+cLjY65/

https://www.police.uk/hampshire/2SC01/crime/+3zUNBJ/

回覆:skIII 的帖子

thx

係吖,非常同意,阿仔過咗去2年,成個人獨立左,視野濶咗,每次返來都有說不完的話題,更孝順咗,之前中一讀咗一年聖士提反寄宿,要讃下間學校令個仔快速成長,以家安排緊個女2年後過去

引用:係吖,非常同意,阿仔過咗去2年,成個人獨

原帖由 carolyyyan 於 16-06-05 發表
係吖,非常同意,阿仔過咗去2年,成個人獨立左,視野濶咗,每次返來都有說不完的話題,更孝順咗,之前中一 ...
好勁,三個。如果家庭能力可以的話,根本唔使考慮,只要子女同意,去吧!必定收獲豐富!

其実我開這貼子、是因為小朋友(12歳)今年9月去Y9、是我提出的、開始時她也表現興奮的。 現在又非常不捨得原校朋友同学校老師、見她吾開心、就想是否自己当初的選択是錯的。 大家這方面情緒問題是如何処理? 我小朋友是比較感性個種。 7月学校有ORIENTATION,我会同她一起去、希望会減低她対新環境的恐懼。
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

引用:+本帖最後由+Mighty+於+16-6-6+11:04+編輯+

原帖由 Mighty 於 16-06-06 發表

其実我開這貼子、是因為小朋友(12歳)今年9月去Y9、是我 ...
其實當初我同阿細講時,佢都好開心,但我會俾個心理準備佢,話佢未心考到,就算考到,佢再決定去唔去,如果去,就冇左D好friend既同學,等佢自己諗,跟住就俾幾間學校佢自己揀,叫佢上網自己睇,揀到再通知我,再同agent講!結果佢就決定去,就俾按金時,再叫佢諗清楚,唔好反悔,佢都話去,咁就去囉!所以依家冇問題,佢都好期待。

如果是兒女們參與選校過程,一般都沒有太大的問題。當然家長不要把自己的不安顯露在他們面前,這樣會讓他們有心理壓力。

明白的。 可能少女心事、有点吾同。 其実之前考学校、実地考左6間、表現好好、如果吾想去、是迫不来的。 但可能依家離愁別緒、也不一定。 毎次的SUITABILITY TO BOARD都無問題。
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

亮燈 發表於 16-6-2 13:47
唔好意思,漏左最尾條問題未答,點解香港人排外呢?排斥邊個國家既人呢?美國人?日本人?……我諗你意思係中(国)人,如果估錯請指證,謝謝!

正如我剛才所講:世上沒有無原無故的恨。唔好問其他人點解會歧視我,要自己問自己究竟對其他人做過D乜先?答案好明顯,我諗好多人都知佢地做過D乜!

而我係唔會歧視、討厭D有質素、有禮貌、懂得尊重他人既遊客及移民,無論佢地係邊個國家既人,當然包括中(国)人在內,我亦遇過D有質素、有禮貌既中(国)人,冇問題喎!但可惜為數太少,大部份都認為自己有錢大晒!咁就抵人歧視啦!
其實我不是太擔心排外問題,
我反而好拍愈來愈多 真正的中國人/ 有錢二代  去左英國留學,
教壞埋香港D仔女

回覆 亮燈 的帖子

我個女未申請, 我已經唔捨得, 諗起佢唔開心時都冇父母係身邊開解

引用:Quote:亮燈+發表於+16-6-2+13:47+唔好意思

原帖由 Leung2010 於 16-07-04 發表
其實我不是太擔心排外問題,
我反而好拍愈來愈多 真正的中國人/ 有錢二代  去左英國留學,
教壞埋香港D仔女 ...
呢樣就冇得擔心,而我就事前解釋清楚俾佢地知,呢D中(国)人既錢係點樣得番黎!而父母既錢又係點樣得番黎!令佢地知道有乜分別,教佢地唔好貪心,因為佢地果D係陰質錢,要累死好多人先有,而父母既錢係用自己既知識、勞力及時間賺番黎,好辛苦的,要等佢地明白。

引用:回覆+亮燈+的帖子 我個女未申請,+我已經唔

原帖由 123BB 於 16-07-04 發表
回覆 亮燈 的帖子

我個女未申請, 我已經唔捨得, 諗起佢唔開心時都冇父母係身邊開解 ...
父母要學懂放手,子女亦會學懂自立!放心啦!

亮燈兄 所言甚是

亮燈  客氣  發表於 16-7-4 20:33

回覆 Leung2010 的帖子

佢兩個係仔, 擔心少d

123BB 發表於 16-7-4 16:17
回覆 Leung2010 的帖子

佢兩個係仔, 擔心少d
雖然係,但都要做到(放手),我都明白你既擔憂,所以就更加要好好學習放手喇!

http://hd.stheadline.com/news/columns/26/20160705/470442/

引用:+http://hd.stheadline.com/news/columns/2

原帖由 dorame 於 16-07-05 發表
http://hd.stheadline.com/news/columns/26/20160705/470442/
誰是黃麗君?關於倫敦和香港都有點危言聳聽。

引用:Quote:原帖由+dorame+於+16-07-05+發表http

原帖由 Ruby1219 於 16-07-05 發表
誰是黃麗君?關於倫敦和香港都有點危言聳聽。
如無記錯,應該係一個幫港共政府既……XX

睇完成篇文章,見到:

"...但蒙特利爾的教訓是任由盲目的本土主義抬頭,我們不需要等到有公投的那一天,香港的本地、國際大企業也有機會被嚇怕、嚇走。..."

呢個就係成篇文章主旨!

英國脫歐,同魁北克(蒙特利爾是其中一個主要城市)的要求獨立,兩者性質根本完全不同,英國是一個獨立國家,她是希望解除歐盟加諸她身上的所有貿易特別是移民條款,亦不關民族主義,而魁北克是一個省,她是要求脫離加拿大的統治!

只可以說這完全是危言聳聽,特別是講比香港人聽!

建議大家可以睇下原文,尤其是其他人的評論,就知道文章有幾多人贊同:

http://www.ft.com/cms/s/0/ebd5c226-3eb1-11e6-9f2c-36b487ebd80a.html

skIII 發表於 16-7-5 16:50
睇完成篇文章,見到:

"...但蒙特利爾的教訓是任由盲目的本土主義抬頭,我們不需要等到有公投的那一天,香 ...
依家中共就係成日利用民族主意來製造團結,所以成日同香港人講:大家都係(中国人),其實係好危險,因為一個政權冇其他好既方法令國民聽話,到最後就係用民族主意呢招!大家可以參考下中国人在外國所做既事,尤其是呢幾日在意大利一個小鎮發生既事,幾百個中国移民同意大利警察對峙,原因係警察要巡查佢地既工廠!
‹ 上一主題|下一主題