用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 選択給子女留英的、有後悔嗎?
樓主: Mighty
go

選択給子女留英的、有後悔嗎? [複製鏈接]

想請教各位有經驗家長,香港小朋友去到英國受當地學生歡迎嗎?有冇好似香港咁排外呢?

引用:想請教各位有經驗家長,香港小朋友去到英國

原帖由 teambuilder 於 16-06-02 發表
想請教各位有經驗家長,香港小朋友去到英國受當地學生歡迎嗎?有冇好似香港咁排外呢? ...
我覺得唔需要擔心,只要孩子唔係自私自利、肯合群、懂得尊重別人(無論國籍及膚色)、肯開放自己,咁又點會被人排斥呢?記住,世上沒有無緣無故的愛、亦沒有無緣無故的恨。不要問他人為何總是歧視我,要問自己究竟對他人做過甚麼?

Kitty1230    發表於 16-9-28 09:51

回覆:選択給子女留英的、有後悔嗎?

亮兄,很欣賞你。你的分享好實在,好有用,好舒服。

回覆 亮燈 的帖子

Totally  Agree, 無論在學校或職場也都一樣,要孩子學會怎樣與人相處

我仔沒有遇到被排擠的情況,原因1是有兩三個同house的師兄照顧,原因2是我仔本身在港跟同學相處也ok, 他懂得"走位",他曉得避開較麻煩的同學。人與人相處的事,孩子要慢慢學的。

引用:亮兄,很欣賞你。你的分享好實在,好有用,

原帖由 SYSquare 於 16-06-02 發表
亮兄,很欣賞你。你的分享好實在,好有用,好舒服。
過獎喇!我知我所講既野會有部份人係唔啱聽,但我唔在乎,因我係講真心話,憑良心講野及做事,問心無愧就得!

引用:回覆+亮燈+的帖子 Totally++Agree,+無論在

原帖由 scso 於 16-06-02 發表
回覆 亮燈 的帖子

Totally  Agree, 無論在學校或職場也都一樣,要孩子學會怎樣與人相處 ...
冇錯,待人處事,係讀幾多書都唔會教到,因為每個人都唔同,要自己去摸索、體會,累積經驗至試得處理!

Kitty1230    發表於 16-9-28 09:52

引用:Quote:原帖由+teambuilder+於+16-06-02+發

原帖由 亮燈 於 16-06-02 發表
我覺得唔需要擔心,只要孩子唔係自私自利、肯合群、懂得尊重別人(無論國籍及膚色)、肯開放自己,咁又點會被 ...
對!

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+teambuilder+於+16-06-02+發

原帖由 亮燈 於 16-06-02 發表
我覺得唔需要擔心,只要孩子唔係自私自利、肯合群、懂得尊重別人(無論國籍及膚色)、肯開放自己,咁又點會被 ...

引用:想請教各位有經驗家長,香港小朋友去到英國

原帖由 teambuilder 於 16-06-02 發表
想請教各位有經驗家長,香港小朋友去到英國受當地學生歡迎嗎?有冇好似香港咁排外呢? ...
唔好意思,漏左最尾條問題未答,點解香港人排外呢?排斥邊個國家既人呢?美國人?日本人?……我諗你意思係中(国)人,如果估錯請指證,謝謝!

正如我剛才所講:世上沒有無原無故的恨。唔好問其他人點解會歧視我,要自己問自己究竟對其他人做過D乜先?答案好明顯,我諗好多人都知佢地做過D乜!

而我係唔會歧視、討厭D有質素、有禮貌、懂得尊重他人既遊客及移民,無論佢地係邊個國家既人,當然包括中(国)人在內,我亦遇過D有質素、有禮貌既中(国)人,冇問題喎!但可惜為數太少,大部份都認為自己有錢大晒!咁就抵人歧視啦!

WINLEG    發表於 16-7-27 17:03

亮燈 發表於 16-6-2 13:47
唔好意思,漏左最尾條問題未答,點解香港人排外呢?排斥邊個國家既人呢?美國人?日本人?……我諗你意思係 ...
実在太同意了。 最近在網上看過幾条片子、都不約而同有満口口音的大媽話人地[蝦]距、実情係距地做左D野、人地不歯她們行為。先将軍事情弄大、但大媽自卑心作怪、與人無尤。
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

引用:Quote:亮燈+發表於+16-6-2+13:47+唔好意思

原帖由 Mighty 於 16-06-02 發表
実在太同意了。 最近在網上看過幾条片子、都不約而同有満口口音的大媽話人地[蝦]距、実情係距地做左D野 ...
即係所謂既「玻璃心」,其實我覺得係「奴隸心」,因為自卑感太大而做成極度自大,長期受壓迫而唔敢反抗,當去到文明自由國家時,就立即變成主人,一副有錢大晒!我係黎幫你地國家經濟發展,冇我地消費,你地就破產既不可一世模樣。真係好幼稚、好可笑。正如佢地話:冇我地賣東江水(屎水)俾香港,你地香港人冇水飲喇!所以你地要感謝祖國呀!但係香港人又知唔知呢D屎水比馬來西亞賣水俾星加坡係貴幾多倍呢?正確係:如果冇香港用超高價錢買你地D屎水,你地D貪官邊有錢去移民買屋做外國人呢?又講多左添!

補充:講開水,最近既鉛水事件,點解冇人話要驗輸入香港既水源呢?即係入濾水廠前及後既水質,是否含鉛及是否適合現代人類飲用水既標準呢?從來冇人提過喎!點解呢?

當然後悔啦, 太貴了

回覆 亮燈 的帖子

先多謝你無私分享。其實我意思係英國人興唔興話外國人留學生霸佔左佢地d學位或佔用資源而排外,唔係話針對某人。以我所知加拿大比較接受到多種族(我都係聽人講),而且華人好似都多(只係例子,完全冇諗過加拿大好過英國)。我自己當然唔會種族歧視,亦唔係無聊到問bully受唔受英國學生歡迎。

引用:回覆+亮燈+的帖子 先多謝你無私分享。其實

原帖由 teambuilder 於 16-06-04 發表
回覆 亮燈 的帖子

先多謝你無私分享。其實我意思係英國人興唔興話外國人留學生霸佔左佢地d學位或佔用資源 ...
你放心啦!全世界只有香港依家個政府咁,只幫中(国)人,唔會幫香港人既!學位已是好例子,西方國家政府係民選出黎,咁梗係幫當地國民啦!佢地俾得個學位你,又點會話你搶左個學位呢?,最主要係做好自己,奉行普世價值就冇問題,唔好似某D中(国)人咁,以為有錢大晒!不可一世!咁就梗係俾人排斥、歧視啦!

teambuilder 發表於 16-6-4 08:38
回覆 亮燈 的帖子

先多謝你無私分享。其實我意思係英國人興唔興話外國人留學生霸佔左佢地d學位或佔用資源 ...
英國通常愈北就愈窮,失業會較多,就會比較排外,亦會較少雜國人,近南部及倫敦就較少排外,例如住近倫敦後,附近幾家分別有北歐、波蘭、印巴、黑人、英國白人及華人,英國人變成少數,大家基本都冇乜鄙視。

不過無論如何,英國每處都有一些紅番區,一定唔好在這些區住,這已經不是會排外問題,而係安全問題。

好奇一間倫敦及Southampton的紅番區昰那?

‹ 上一主題|下一主題