用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 迦南幼稚園老師向學童拋書包
樓主: utshoward
go

迦南幼稚園老師向學童拋書包 [複製鏈接]

回覆:迦南幼稚園老師向學童拋書包

其實每間學校都有唔好嘅老師,只係有冇俾人掘出黎,依家搞單咁嘅嘢,其他分校應該會監管得好啲,對其他分校都有得著,我朋友都見過個女k1老師飛手冊(荊冕堂嘅幼稚園)

我真係識有家長昨天唔去迦南(不是富榮)俾大訂註冊而回歸返N班間私校升上K

引用:以我一年在黃埔迦南PN的感受,90%職員(上至

原帖由 lamyo 於 16-05-08 發表
以我一年在黃埔迦南PN的感受,90%職員(上至下)都係無禮貌,惡,粗魯對待小朋友,是這校的文化。好多小朋友 ...

總知唔好將D教育人士角色化(e.g.老師一定有愛心,校長一定正直公正),佢哋都係普通人,乜人都有,人前人後兩個樣

HoneyBoy 發表於 16-5-9 07:54
總知唔好將D教育人士角色化(e.g.老師一定有愛心,校長一定正直公正),佢哋都係普通人,乜人都有,人前人後 ...
係啦... 真係咩人都有...

引用:總知唔好將D教育人士角色化(e.g.老師一定有

原帖由 HoneyBoy 於 16-05-09 發表
總知唔好將D教育人士角色化(e.g.老師一定有愛心,校長一定正直公正),佢哋都係普通人,乜人都有,人前人後 ...
對!類似事件可能不同情況地發生在不同學校,只係幸運地揭發了迦南富榮花園分校。因此,大家不用只針對迦南。作為媽媽,無論小朋友讀邊間學校,細心留意小朋友舉動及情緒變化吧!

引用:Quote:原帖由+HoneyBoy+於+16-05-09+發表總

原帖由 MarcusMaC9 於 16-05-09 發表
對!類似事件可能不同情況地發生在不同學校,只係幸運地揭發了迦南富榮花園分校。因此,大家不用只針對迦南 ...
係呀更過份我都聽過,只係家長唔知,今次迦南衰左抵鬧,但其他以為自己個老師好有愛心既家長要留意,多d關心自己既小朋友,多d問下學校情況,其實係BK見到d 媽媽好開心入到某 d 所謂有愛心既幼稚園,自己都覺得心寒,總之我絕對唔相信只有迦南係咁

suetyizoe 發表於 16-5-9 09:33
係呀更過份我都聽過,只係家長唔知,今次迦南衰左抵鬧,但其他以為自己個老師好有愛心既家長要留意,多d關 ...
對~~
飛書包真係冰山一角, 比起恐嚇小朋友已經輕微好多~

引用:Quote:原帖由+MarcusMaC9+於+16-05-09+發表

原帖由 suetyizoe 於 16-05-09 發表
係呀更過份我都聽過,只係家長唔知,今次迦南衰左抵鬧,但其他以為自己個老師好有愛心既家長要留意,多d關 ...
真心唔明點解有啲家長成日分愛心幼稚園同商業幼稚園。每間學校都有真心愛小朋友的老師,亦有志在打份工的老師。小朋友遇到邊一種老師真係睇運氣。愛心係形容人的,不知何解可以形容在死物(幼稚園)上?

其實間間學校都有愛心老師同無愛心老師,我女讀緊將軍澳某間政府津校幼兒園,仲要係教會學校,老師都好差無愛心,對一個2歲班既學生大聲鬧:你地成班都唔知乜鬼班,乜都唔識!更有老師強迫小朋友食早餐,鬧食得慢,之後強行餵,飽到嘔返出黎都仲強行塞回小朋友嘴里,睇到心都寒,當初選呢間學校時,考慮到是教會學校,德育品行兼備,點知學校上至領導下至大部分老師姐姐都係無愛心既,簡直係間邪教學校,幸好k1可以轉校,遠離魔掌!

引用:其實間間學校都有愛心老師同無愛心老師,我

原帖由 kathysqm 於 16-05-09 發表
其實間間學校都有愛心老師同無愛心老師,我女讀緊將軍澳某間政府津校幼兒園,仲要係教會學校,老師都好差無 ...
好心寒,小朋友未試反抗。

引用:Quote:原帖由+HoneyBoy+於+16-05-09+發表總

原帖由 MarcusMaC9 於 16-05-09 發表
對!類似事件可能不同情況地發生在不同學校,只係幸運地揭發了迦南富榮花園分校。因此,大家不用只針對迦南 ...
agree

catyeung2015    發表於 16-5-10 19:26
catyeung2015    發表於 16-5-10 19:25

引用:Quote:suetyizoe+發表於+16-5-9+09:33+係呀

原帖由 mmki 於 16-05-09 發表
對~~
飛書包真係冰山一角, 比起恐嚇小朋友已經輕微好多~

回覆 kathysqm 的帖子

好想知邊間咁恐怖!

幼稚園被發現做錯,被人指責又好、被人針對又好,最終能解結係幼稚園自己。淨係炒人都唔能夠挽回大眾信心,佢地係要有積極措施,例如:所有課室加view cam ,家長可以隨時監察、重新制定工作指引等等。唔好再繼續用甚麼人地都好差,自己只係唔好彩被人發現做藉口(做錯斷正就要認);更唔可以話人地仲差,所以自己差都唔係太大問題去推卸責任(呢個唔係鬥差遊戲)。
幼稚園犯錯,被人針對,係好平常,您冇做錯,要針對都針對唔到。

亳無愛心,和完全不尊重自己工作,幼稚園老師是啟蒙老師,甘做係教壞小朋友。

簽名被屏蔽

回覆:puichingforsure 的帖子

我朋友comment 呢位家長有典型的斯德哥爾摩症候群

回覆:貝珠 的帖子

引用:+本帖最後由+KHLaam+於+16-5-9+19:13+編輯+

原帖由 KHLaam 於 16-05-09 發表

幼稚園被發現做錯,被人指責又好、被人針對又好,最終能解結係 ...

上樑不正下樑歪
‹ 上一主題|下一主題