用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 六月期考,大家會幾時開始溫習?
樓主: celiakids2013
go

六月期考,大家會幾時開始溫習?   [複製鏈接]

happy_lavender  咁算唔算沉迷睇書?  發表於 27 秒前

自從城大lum天花, 我哋嚇到第一時間問個裝修朋友, D書會唔會壓lum間屋。

beautyhar  ha ha ... funny  發表於 16-5-27 14:30

wan_sosin 發表於 16-5-24 15:44
要將全屋書封印,違者。。。
記住唔好封埋D教科書喎,唔係就捉蟲!

little_yolky    發表於 16-5-24 15:46
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

little_yolky 發表於 16-5-24 15:45
happy_lavender  咁算唔算沉迷睇書?  發表於 27 秒前
咁要睇埋樓上喎!

little_yolky  我哋係頂樓  發表於 16-5-24 15:53
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

大家忍手一星期, 屋企氣氛也好些。

引用:回覆+little_yolky+的帖子 係事實成屋書,+

原帖由 scyauchris 於 16-05-24 發表
回覆 little_yolky 的帖子

係事實成屋書, 還有佢地不介意重復看。再借書,真係出事。 ...
係㗎,唔比新書,咪睇舊書囉,我仔都係咁。

引用:Quote:wan_sosin+發表於+16-5-24+10:50+你

原帖由 happy_lavender 於 16-05-24 發表
咁即是如果你有辦法令你仔看重考試,佢係會自動波搞掂啦。
我仔對於分數成績,仿如浮雲!

最慘係今年發生咗D問題,小一時佢成績算唔錯,於是小二被編入好班,點知呢年小二佢係呢班讀得唔多開心,我襯佢未自動放棄,自己去考差成績嚟離開呢班之前,同班主任講定出年安排!等呀仔放心讀書!
讀得好之後個結果咁樣!點算?
希望最少到佢呈分試時,佢會知道成績影響升中,而重視考試!

引用:大家忍手一星期,+屋企氣氛也好些。

大家忍手一星期, 屋企氣氛也好些。
呀仔自己忍唔到手,今日係學校借書返屋企,係學校借管唔到

MASAYA 發表於 16-5-24 14:39
其實我都出事,尋日去圖書館還書順便借書,諗住考試期間收埋新借既書先,點知又畀個女發現左,聽日考數學, ...
haha, 有次我收埋左連我自己都搵唔番,最後報失,供獻左一本新書給香港市民。

回覆 wan_sosin 的帖子

佢借了, 你找借口keep住本書, 等佢還唔到。佢地掂會介意分數, 不是全班最差就得。

wan_sosin    發表於 16-5-24 21:53

引用:Quote:原帖由+scyauchris+於+16-05-24+發表

原帖由 wan_sosin 於 16-05-24 發表
呀仔自己忍唔到手,今日係學校借書返屋企,係學校借管唔到
Yes, 我唔買書,阿仔就會喺學校圖書館借,管唔到

wan_sosin  學校圖書館少人借書d,仲易過市政局圖書館借  發表於 16-5-24 21:59

引用:回覆+wan_sosin+的帖子 佢借了,+你找借口k

回覆 wan_sosin 的帖子

佢借了, 你找借口keep住本書, 等佢還唔到。佢地掂會介意分數, 不是全班最差就得。 ...
Keep學校本書,咪攞屋企舊書睇囉。

回覆 S-Kwok 的帖子

好過看新書。基本上他們是病態看書, 我完全理解不到佢地重復看十幾次。我喜歡的韓劇也唔會看十幾次咁多。

回覆:六月期考,大家會幾時開始溫習?

我學校圖書館已經關閉大吉,同學仔咪使旨意借課外書,逼大家番屋企溫書

引用:我學校圖書館已經關閉大吉,同學仔咪使旨意

原帖由 siden 於 16-05-24 發表
我學校圖書館已經關閉大吉,同學仔咪使旨意借課外書,逼大家番屋企溫書

...
我女下星期考試都唔溫書。

我不會埋佢何時exam 同assessement, 一得閒,就會温。.non stop,不過佢真係、聽.我點😂😂
:-D :-?

csbaik 發表於 16-5-25 19:16
我不會埋佢何時exam 同assessement, 一得閒,就會温。.non stop,不過佢真係、聽.我點😂😂 ...

non stop溫書

你小朋友係好乖嘅細路!除咗溫書,佢仲有無其他興趣呀?

回覆:六月期考,大家會幾時開始溫習?

回覆:Bingb 的帖子

自己溫,我同佢温個一刻,我會問書,或者有唔明就問我,有時會一齊同佢齊

回覆:wan_sosin 的帖子

佢有音器興趣班,同打羽毛球

會安排小朋友早兩三星期開始每天逐小溫習, 不過好多時都溫得好小同好短時間
‹ 上一主題|下一主題