用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 2017 到英國讀Y9
樓主: cherrieloyp
go

2017 到英國讀Y9   [複製鏈接]

引用:Quote:db7mu23+發表於+16-11-25+13:54+ 請

原帖由 ^--^ 於 16-11-25 發表
應該係大藥廠
Thanks !

Kmee@@ 發表於 16-11-26 00:05
恭喜呀!咁你仔好叻,今年只得幾個位。
多謝!

^--^ 發表於 16-11-26 01:02
回覆 chantessa 的帖子

唔好意思...
無問題呀!Anyway, thx !

大家選好學校未? 選校真的很傷腦筋!

我女已選好兩間,月底飛去考試。

jj100c 發表於 16-12-4 11:53
我女已選好兩間,月底飛去考試。
我巳選定2間,比較中,12月中要confirm 啦!

回覆 Cherrielo 的帖子

係呀!有啲催交deposit, 另外的又未出result/未考

有agent suggested 以下boardong schools, 請問大家對每一間有何意見?
Wycombe abbey
Sherbon girls
Woldingham
Beneden
St withun
St Mary Caln
Queensmargaret

cwkshk 發表於 16-12-5 23:00
有agent suggested 以下boardong schools, 請問大家對每一間有何意見?

Year 幾 ?

回覆 katrinafu 的帖子

Year 9

cwkshk 發表於 16-12-5 23:41

Year 9

幾時入讀?

因為選校範圍給你都好廣 下 。

我估計你囡囡成績非常女子,所以agent的推薦包括一些成績很好的女校。但正如 katrinafu 所說,agent 給你的學校名單似乎範圍很廣。其中有部分, 據我所了解是不會給agent commission 的,所以通常是家長直接申請,而且可能要超過一年以前便申請 。

例如 Wycombe Abbey 是英國成績最頂尖的寄宿女校,full boarding,  收生學位很少,考進去的難度很高,應該只可自己直接申請 , 並要早於超過一年前申靖。

另外 Benenden 也需要提早超過一至兩年申請,也是 full boarding,成績很好, 對學生的關顧也很著名。

另外如 St Swuthin's 及 St Mary's Calne 等成績也很好。

Hopefulmom 發表於 16-12-6 06:16
我估計你囡囡成績非常女子,所以agent的推薦包括一些成績很好的女校。但正如 katrinafu 所說,agent 給你 ...
Thanks a lot. 咁我就唔知边間agent會有或冇comission收..我填表, agent幫我連同ukiset result交回學校 申請2017入讀Y9.
大部份已考試, 有啲等result, 有啲已收offer, 但係間間已收都要within幾個星期內要交ㄧ個term嘅學費feposit作實。
所以想你地對每ㄧ間評價如何?!

Yes Beneden , 上年9月 報名嗰時只可on 佢地嘅application wwaiting list.學校話要入學3年前申請, 因太多申請表。。。。
謝謝

jj_hk  Wow, your agent can apply for you for so many schools so great?
BTW you have offers of ALL quoted sc   發表於 16-12-6 15:04

Wycombe,我有朋友的女讀緊,朋友評語係學校無咩好特別地方,香港人唔少。低年級要自己早幾年申請。

sherborn girls,我女有同學過去跳中六,少香港同大陸人,評語係玩得好開心。不過唔好同sherborn international混為一體,係兩間學校。

st swithun, 我女之前考到,無去讀。我有朋友女兒讀過,佢覺得照顧得學生唔好,亦有好多香港同大陸學生。我女參觀完亦唔喜歡,覺得宿舍單人房好湯房feel.

St Mary calne,我女考到sixth form,九成會轉過去讀。學校雖然細,不過boarding house好新好舒服,y11開始已經係單人套房。不過我知係sixth form先可以早一年報,其他年級要起碼早兩三年去排。少香港,  冇大陸人.80% boarding

最好去學校參觀下,唔好紙上談兵。

cwkshk 發表於 16-12-5 23:41

Year 9

Sherborne Girls 我女有考入,但沒有讀,但之前出席過家長會,都有跟該學校的家長聯絡,讀書好開心 ,學校都多活動的 , 成績又不錯的一間學校,學校有coach 往來機場接送。

Woldingham 我女讀緊, 學校 資訊,電郵回覆都是很快的, 學校星期六日也多活動, 但到year 9是自由參與的 。以我女低年級來說,Boarding house mistress 都是比較嚴格。

但這兩所學校都不是頂尖女校 !

回覆 wloi 的帖子

Thanks wloi/Katrina, 呢幾間都去咗campus 考試. Wycome Abbey, 在佢地個hall等接放考試, 唔係帶有色眼鏡, 但實在太多香港人, 7成人係個hall都在講廣東話。見色咗就算。
Sherbon girls and Woldingham, 都會decline offer.
St switun, 聽聞學生照顧唔係咁足夠, 另外又要額外考cambridge 試, 佢地話ukiset 唔夠。
可能同你囡做校友, 大機會㨂st Mary....

jj_hk  Your girl so smart, decline so many offers including WAS, Great!  發表於 16-12-6 23:36

cwkshk 發表於 16-12-6 20:53
回覆 wloi 的帖子

Thanks wloi/Katrina, 呢幾間都去咗campus 考試. Wycome Abbey, 在佢地個hall等接放考試 ...

咁你都鎖定了目標 ,都有個預算!

各位明年到英國讀Y9的,應該有結果了?我book咗新年假期到2間學校school visit, 到時就 confirm 啦!
‹ 上一主題|下一主題