用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 我的囝囝3歲了,努力了1年半後(自認為)沒有自閉象徵了~分 ...
樓主: agatechung
go

我的囝囝3歲了,努力了1年半後(自認為)沒有自閉象徵了~分享 [複製鏈接]

引用:Quote:Yukiruirui888+發表於+16-5-4+16:03+

原帖由 lawwct 於 16-05-04 發表
庭恩兒童中心的語言治療幾好, 只要通過入息調查,就可以減免收費
謝謝妳,我有上巨的網站睇,但我申請唔到學費減免,因我唔係自住有同其他人住

lawwct 發表於 16-5-4 18:14
庭恩兒童中心的語言治療幾好, 只要通過入息調查,就可以減免收費
但通過吾到入息調查就吾接我的CASE....

lawwct 發表於 16-5-4 18:18
回覆 agatechung 的帖子

明愛李姑娘同鄧姑娘教得好唔好?

佢地教得好,我排自費貴些果隻。因為當時未做評估

byuk 發表於 16-5-5 00:06
請問樓主是否不用 gf df 跟普通人一樣飲食?
吾知道什麼係GF DF, 而家係同一般人一樣。

之前豬牛所有家畜類(雞<=超級敏感)魚雞蛋,apple, pear,orange,提子,蕃茄薯仔蕃薯corn 木瓜,翠玉瓜節瓜紅菜頭西蘭花...(菜類只食得菜心生菜同白菜),茹類,洋蔥蒜頭...............唉....都吾食得.....所以當時我抱住就算比人呃都要試一試的心態走上去......

而家只要吾好太過份,吾好食得太太太過量就吾會有事。而且我都盡量選擇一些小化學野的食品,出街食飯就冇得擇~會由佢。

講多少少,佢地的感覺可能同一般人吾同,而且好多都係感覺上有障礙。有些反應強,有些人冇反應。你吾好話佢冇反應,小朋友都吾想,佢的感觀的確吾係好似你噤, 你見到佢身濕了,佢可能冇感受身體濕左,地下濕了,佢可能load緊地下...?濕.....???....了嗎....???你叫佢點點點,佢可能聽吾到,或未LOAD到,你要停一停,等一等, 等佢聽得見先。

要記住佢係需要時間去聽,要時間聽得見,(聽到未必聽得入),要時間入到腦,要時間開始分析同要時間思考決定(可能有選擇困難症),再要時間作出反應.....一般人可能只需幾秒就有反應,但佢地可能需要幾分鐘或十幾分鐘.......

你起佢未load到前就講左答案或幫佢做左或捉佢隻手完成, 噤姐係白講,白教,吾係佢自己經過思考而作出的反應所有野都係白費!佢做左都未load到發生什麼事~!!!

回覆:我的囝囝3歲了,努力了1年半後(自認為)沒有自閉象徵了~分享

謝謝分享!請問你兒子初時有咩特徽呢?我有興趣遊戲治療同RDI....會去借書睇睇....但可以分享多些RDI是什麼嘛?先謝

Yeahly_ly 發表於 16-5-7 22:26
謝謝分享!請問你兒子初時有咩特徽呢?我有興趣遊戲治療同RDI....會去借書睇睇....但可以分享多些RDI是什麼嘛 ...

佢地一般對身邊事件冇咩反應, 往往表現冷漠,缺乏「動態智能」,姐係好難因應事物變化而作出思考,感想或適當反應。感想什麼的佢地好難掌握。佢地較似機械一般,只做某某, 以外的東西就吾關佢事。

例如:水灑左落地下,佢冇反應,行左去。
           將碟一隻一隻交比佢叫佢幫手抹,佢就只係用手接碟,低頭抹,冇任何人與人之間的交流(你比碟佢,佢不會望一望你,笑一笑或點點頭之餘的行為)

RID係日常生活介入.....我覺得用刺激會好D.....通過日常事件中刺激佢地,引導佢地,等待佢地多思考,多些反應。父母又需要多分享同一事件中的感覺,帶佢一同回味。

例如: 我仔之前流鼻梯吾會覺得鼻痕,佢冇反應嫁,要我好大聲話好dirty呀~~指指佢個鼻又指指我個鼻,之後比塊鏡佢,又話dirtydirty....,但又由佢,佢會望望我又望望鏡,我講有鼻流好dirty可以點做?佢又望望我又望望鏡,我就好大動作指指紙巾盒,佢就醒起可以用紙巾,就囉紙巾抹。慢慢,佢會明白有鼻涕需要抹鼻。

將碟一隻一隻交比佢叫佢幫手抹,當佢囉碟時冇望我我就囉實隻碟,等佢望我我會對佢笑或讚佢望我,我先放手,增加人與人之間的交流。

引用:+本帖最後由+agatechung+於+16-5-10+16:06+

原帖由 agatechung 於 16-05-10 發表

明白~謝謝分享!小兒有時好似去左外太空咁~所以都想試試你既方法~想請教小兒宜家18M~剛剛排期等緊CAC~應該排半年~請問18-24M有冇一些課程/特訓可以推介出去上e.g.playgroup ? 小兒都有食物敏感~請問你比邊隻supplement去增加營養?謝謝!

Yeahly_ly 發表於 16-5-11 22:12
明白~謝謝分享!小兒有時好似去左外太空咁~所以都想試試你既方法~想請教小兒宜家18M~剛剛排期等緊CAC~應該 ...
18m係黃金時期,吾好等啦,有咩可以上就上左先,我當時係咩都報咩都排,邊度快就上左先,因為要找岩你個小朋友的導師,你要知道,就算導師都吾一定係識教或者要找夾你小朋友的。我都遇過教得吾好而對方又自認專業的導師!真係吾上過你吾知的。做家長要識分辨一下個老師教得好吾好。吾好倚賴個導師!父母先係小朋友的第1個最重要的老師。

多謝分享! 請問你小朋友是在那裏驗食物敏感呢?
現在沒有食物敏感這個問題, 是因為介食敏感食物一段時間抑或要做治療呢?
謝謝!

引用:Quote:Yeahly_ly+發表於+16-5-11+22:12+明

原帖由 agatechung 於 16-05-12 發表
18m係黃金時期,吾好等啦,有咩可以上就上左先,我當時係咩都報咩都排,邊度快就上左先,因為要找岩你個小朋友的 ...
明白~我都知係黄金期....我都著急了....啱啱搵到間叫努力試課程訓練中心....教父母train自閉兒童...已經報名了....我都覺父母先係最佳導師~希望學到野~教到小兒

引用:我囝現在剛3歲,+當差不多1歲半時就發現佢有

原帖由 agatechung 於 16-05-03 發表
我囝現在剛3歲, 當差不多1歲半時就發現佢有問題,
我比個囝1歲半就開始返自己獨自上的Play group,再報晒其他 ...
請問什麼是腦部治療?

引用:我囝現在剛3歲,+當差不多1歲半時就發現佢有

原帖由 agatechung 於 16-05-03 發表
我囝現在剛3歲, 當差不多1歲半時就發現佢有問題,
我比個囝1歲半就開始返自己獨自上的Play group,再報晒其他 ...
請問什麼是腦部治療?在那兒做?都想train阿仔eye contact. 遊戲治療和Rdi是自學嗎?有在出邊上堂嗎?請指教。

rabbitmic 發表於 16-6-1 02:29
請問什麼是腦部治療?
....

lingyan828 發表於 16-6-5 06:24
請問什麼是腦部治療?在那兒做?都想train阿仔eye contact. 遊戲治療和Rdi是自學嗎?有在出邊上堂嗎?請指 ...
佢的治療方式來自德國,我所了解的係===身體每個細胞都帶有電,從而可以Run到佢本身細胞載有的功能。而身體吾同地方的細胞所載有的電波率都吾同,但係有一定的正常的波率。佢係會check身體細胞的波率/幅有冇異常,如某地方的細胞有異常,就去改善異常,引導波率與常人的一樣。當細胞的波率正常,就會發揮到佢原本應該要發揮的功能。==與常人差不多

治療係先CHECK腦能力,通常一邊腦好強,一邊好弱,以致2邊腦平衡差而出現障礙(姐係情感障礙, 感覺綜合問題,行為問題,眼神對望等等)佢會先強化弱果邊腦,以致2邊平衡,要慢慢強化腦細胞,佢地的機係對腦部有評分的。

一般會先睇身體有冇問題,有冇發炎,有冇敏感或細菌真菌係好影響到身體,身體冇問題先會再睇腦。

引用:Quote:lingyan828+發表於+16-6-5+06:24+請

原帖由 agatechung 於 16-06-06 發表
佢的治療方式來自德國,我所了解的係===身體每個細胞都帶有電,從而可以Run到佢本身細胞載有的功能。而身體 ...
可以比contact我嗎?我想試下。

腦部治療在哪裡可以做?
即是髗骶骨治療?

回覆:agatechung 的帖子

我都想要contact, thx!

引用:Quote:Jjchow2015+發表於+16-5-4+16:28+Rdi

原帖由 agatechung 於 16-05-04 發表
之前這裡有些POST 講RDI點用,可惜比板主DEL左好多,我當時有追post, 有PM個JM叫佢教我, 佢真係好好心約我出 ...
請問每個月付费的RDI的網站是什麼?thx

引用:Quote:yetinwo1213+發表於+16-5-4+10:25+謝

原帖由 agatechung 於 16-05-04 發表
遊戲治療 : 建立關係的藝術 = Play therapy : the art of the relationship / 蓋瑞.蘭爵斯(Garry L.Landret ...
我打電話問遊戲治療,職員話不會收有自閉症兒童

‹ 上一主題|下一主題