用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 我的囝囝3歲了,努力了1年半後(自認為)沒有自閉象徵了~分 ...
go

我的囝囝3歲了,努力了1年半後(自認為)沒有自閉象徵了~分享 [複製鏈接]

我囝現在剛3歲, 當差不多1歲半時就發現佢有問題,
我比個囝1歲半就開始返自己獨自上的Play group,再報晒其他班排隊等上堂。感統班,個別識知班,言語治療,等等都有排同上, 而自己晚晚同老公夾住個囝教佢各種各樣的認知同指令。當時真係好嘔血好傷心(相信佢當時係遲緩!去IN N班冇一樣野係得......)!都吾明點解個天要玩我! 個囝有嚴重的(多多多種)食物性敏感, (由10個月大開始)個個星期都要睇共振治療(西藥中藥都敏感吾食得),已經用不少錢.....再加上訓練班的錢....荷包硬了......

介睇電視。我有比個仔食營養食品,因為我覺得營養對腦好重要,加上我和老公學了遊戲治療同RID的重點理念!覺得好好,個仔更進步, 因為我要的係個囝自立, 我拆開一件件事,要他學理解思考再有反應! 真的幾好!

到了2歲,終於排到政府驗查,有自閉譜系傾, 智力同講野都合格,(我長久以來晚晚半小時至個半小時的2對1訓練是流的嗎?)
到了2歲4個月,我仔的食物敏感已冇,可以與常人一樣正常飲食了,就開始轉做腦部治療(又要比錢....)話可以強化腦功能同減低左右腦的障礙。

不過600蚊一次我覺得比其他治療(冇排政府支援的)的費用更平一點......所以就繼續.....比錢(真是沒完沒了...)我把握3歲前的黃金時期,希望真係對囝有幫助。一開始係冇咩特別....到做了8次....先見到有成效.....

起初,我仔係上開訓練班的表現會明顯進步,老師會話我知啦~~
之後佢情感上豐富了~~例如會多了不用層面的傷心表現同表達(以前係冇,一來就喊)(佢的PLAY GROUP 老師由佢歲半開始就教佢,留意到佢的轉變,再問我比左咩訓練佢)你有見過自閉寶寶情感係豐富的嗎?一般木口木面的MA~
佢情緒一時間豐富多了,變得好波動!好在有學到遊戲治療~我同老公都會教佢明白自己感受別人感受,幫佢建立情緒管理。
再來開始能自然地與人相處(對佢黎講好難嫁)
之後就係開始能自然地望住人講話,(依點我點用RID都TRAIN吾到!!)
而家會對話,多了講野,會答人~講道理~

現在冇人會覺得我囝有自閉譜系傾, 只有本身就識我個囝的人先知,
可能有人會覺得我囝係輕微問題~但我只覺得如果我什麼都吾做,或只靠老師去教的話,
我仔一定冇而家噤好!     我仔2歲半已介了尿片,當然我用的方法相信好多人都會吾忍心使用的去教,吾好當個仔咩都吾識,你要比信心佢,你要話比自己同囝知道,佢係得嫁! 你要比囝更有耐性,更長氣更煩更堅持!!!我可以重複一樣野慢慢連續講三十次以上,為了令佢明白同服從。
而家我囝放學回家會自己除鞋襪衫褲外加摺衫(摺衫要望住先肯摺)同著衫。

現在因為進步良好,(2015年9月開始至2016年4月)現在可以暫停治療,比個腦自己運轉成長,隔一段時間再返去驗查。

19    0    1    0

還有更固執更狠心,說一不二!從來說出口就一定實行!!要鐵石心腸,所以講出口的話要先思考,而我從不改變心意,(我會後悔講左出口,不過都要鐵住心去實施....)

引用:我囝現在剛3歲,+當差不多1歲半時就發現佢有

原帖由 agatechung 於 16-05-03 發表
我囝現在剛3歲, 當差不多1歲半時就發現佢有問題,
我比個囝1歲半就開始返自己獨自上的Play group,再報晒其他 ...
謝謝分享!請問什麽時遊戲治療及RID?

回覆:agatechung 的帖子

恭喜你啊!有睇開你嘅post,見你小朋友進步咁多,好開心啊!歲半開始治療好好啊,你咁早開始真係醒啊!

yetinwo1213 發表於 16-5-4 10:25
謝謝分享!請問什麽時遊戲治療及RID?
遊戲治療 : 建立關係的藝術 = Play therapy : the art of the relationship / 蓋瑞.蘭爵斯(Garry L.Landreth)著 ; 高淑貞譯.        蘭德雷思 (Landreth, Garry L.)

這本書我起圖書館借,我睇過噤多本有關自閉的書,依本真係好好。
或者東華三院都有親子治療上,好似1800蚊8堂.

sorry,不是RID,而係RDI....介入法,我係睇之前依度的Post,再跟人指導!

peonybibi 發表於 16-5-4 11:27
恭喜你啊!有睇開你嘅post,見你小朋友進步咁多,好開心啊!歲半開始治療好好啊,你咁早開始真係醒啊!

...
謝謝~^^~

請問你係邊到上感統班,個別識知班,言語治療?

lawwct 發表於 16-5-4 12:28
請問你係邊到上感統班,個別識知班,言語治療?
感統班,個別識知班都係起明愛上李姑娘同鄧姑娘,太子道西近教堂果間,言語就起其他地方,不過我覺得教得吾好

真心恭喜妳,希望我仔都得,但經濟唔允許我,想問明愛的收費貴嗎?

Yukiruirui888 發表於 16-5-4 16:03
真心恭喜妳,希望我仔都得,但經濟唔允許我,想問明愛的收費貴嗎?
明愛感統班650一堂,個別識知班(約)550一堂

Rdi 要不要去上堂學?你說的腦中心可以pm 資料比我?

我小朋友也有食物過敏,你比什麼營養食品小朋友食?現在已經冇敏感?

你覺得是什麼改善了他的眼神?

Jjchow2015 發表於 16-5-4 16:28
之前這裡有些POST 講RDI點用,可惜比板主DEL左好多,我當時有追post, 有PM個JM叫佢教我, 佢真係好好心約我出黎教我,所以我係冇正式起出面學嫁~不過我有起RDI個綱業註冊,內面有好多資料同教學,不過個個月交500蚊

Jjchow2015 發表於 16-5-4 16:28

Jjchow2015 發表於 16-5-4 16:33
我小朋友也有食物過敏,你比什麼營養食品小朋友食?現在已經冇敏感?

你覺得是什麼改善了他的眼神?
我仔吾係完完全全冇敏感,只係現在吾洗介口,亂食亂飲野都冇發敏感姐。

我仔食兒童營養素, 係多種維他命。

什麼改善了佢的眼神: 我覺得佢腦部成長左,引致身體神經反應障礙少左。現在精靈左,成日古靈精怪諗計整估人,多左自然望人講野要求多多。

以前要佢望人係好難的事,佢會好吾自然同好吾舒服,佢同人之間好似有隔膜噤,不過佢都有按我指示(望人講野),但佢就算好似好努力都吾多成功,一係望左第2度先講野,一係望住你吾出聲。2者好難一用進行。

眼仔好易出賣個人的本質(如有精神病,自閉等)一眼就好易望出依個人係比一舨人有些分別。就算訓練左會望人,佢的眼神都會好似牛噤眼噤望住,吾會好自然。

你講得好好!就算佢好努力望,好快就會閃開!眼神係出賣他們的!

Yukiruirui888 發表於 16-5-4 16:03
庭恩兒童中心的語言治療幾好, 只要通過入息調查,就可以減免收費

回覆 agatechung 的帖子

明愛李姑娘同鄧姑娘教得好唔好?
我的小朋友上緊明愛的啓導課程,我覺得一般。
我排近明愛的ST同OT

謝謝寶貴資料。

請問樓主是否不用 gf df 跟普通人一樣飲食?
‹ 上一主題|下一主題