用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 男仔操作得B,成績頭十。地區名小校!
樓主: cherrycheung528
go

男仔操作得B,成績頭十。地區名小校! [複製鏈接]

moon.ng 發表於 16-5-4 13:05
學校有很多課外活動,會挑選適合的人選參加,好像人人都有一樣,但是你可以自己剔不同意參加!

...
真係級一都係假, 佢自行可能要揀一D極重成績既學校至有把握。

little_yolky 發表於 16-5-4 16:57
真係級一都係假, 佢自行可能要揀一D極重成績既學校至有把握。

果个無直資收既師姐最後入YWGS.

引用:Quote:little_yolky+發表於+16-5-4+16:57+

原帖由 Yanamami 於 16-05-04 發表
果边無直資收既師姐最後入YWGS.
直覺, YWGS & BPS 都係睇成績多~~~

回覆 moon.ng 的帖子

So sad to hear that the girl doesn't have any activities besides study.

引用:TwinWong++選校,+變左選補習社++發表於+3+

原帖由 little_yolky 於 16-05-04 發表
TwinWong  選校, 變左選補習社  發表於 3 分鐘前
學校完全冇活動可填 ?
咁我仔學校好好,學校有規定一啲學藝活動比同學在課堂參與,然後寫落成績表計活動,一定唔會空白。

回覆:男仔操作得B,成績頭十。地區名小校!

老師通常覺得女仔會比男仔乖啲,所以對男仔操行分比較少比A。如果比 A/A-,相信一係老師手鬆,一係小朋友表現真的算乖。

洋蔥頭媽咪 發表於 16-5-6 07:50
學校完全冇活動可填 ?
咁我仔學校好好,學校有規定一啲學藝活動比同學在課堂參與,然後寫落成績表計活動, ...
係囉, 我哋學校都有規定上堂時間有課外活動的, 不過唔寫落成績表, 但都好過乜都無。

Sorry 錯帖!

Band5 發表於 16-5-3 22:59
操行係冇標準嘅!學校鍾意俾幾多個A都得!唔俾亦得!

我兒子六年小學都係級一或二,但操行卻未攞過A,也無 ...
操行呢樣嘢, 男仔B或B+其實已經OK, 有D小學操行比得好奇怪, 成績好, 乖, 有拿獎都係B+, 成績唔好,  又比捉住去做風紀(有D學校風紀通常係行為有問題), 操行A.    明知搞珠成績唔達, 入好既學校機會微, 如果操行勁好過其他人, 自行, 直資入既機會可能大D.  呢D藝術, 小學識玩, 中學傻既.  成績AAAAA, 操行B,  成績ABBBB, 操行A, 中學揀邊個?

回覆 tintinlam 的帖子

適合做風紀嘅學生唔一定成績方面名列前茅,操行攞A嘅學生亦可能考試結果唔理想。

如果一間小學只係以學生嘅考試名次嚟派風紀章,
將操行同考試名次掛鉤,
仲有無得知內情嘅中學會考慮此小學操行同風紀等資料協助自行收生/叩門時山揀選該小學學生?
分分鐘仲會比人打折

moon.ng 發表於 16-5-4 12:52
我們學校就有一個女同學,次次考第一,見到她一放學就有爺爺接回家,爺爺幫忙背書包,自己負責吃零食!真的 ...
會唔會係同爺爺相依為命,可能人地情況特殊,其實老師需要多支援成績好但係溝通能力差既學生。

王家爸爸 發表於 16-5-16 12:01
會唔會係同爺爺相依為命,可能人地情況特殊,其實老師需要多支援成績好但係溝通能力差既學生。 ...
我以前有個同學, 佢爸媽離咗婚, 後來跟媽媽住, 之後媽媽都死埋, 同外婆住, 經濟條件無乜問題 外婆服侍得佢好好, 但佢當外婆好似阿四咁。有一次我上去佢屋企做project, 外婆煮嘢俾我哋食, 我食完緊係順手執嘢入廚房, 同學阻止我, 話唔駛做, 又唔係工人。但我唔見佢屋企有工人喎, 得個外婆。後來我執好D嘢交俾外婆, 多謝佢, 外婆開心到差D流眼淚。

我同學都唔係壞人嚟, 同婆婆相依為命佢可能有自己既想法, 不過咁大個人要老人家辛苦就點都講唔通。

cherrycheung528 發表於 16-5-3 18:16
如題!全級140人,考頭十以上。操行得B有無機會入dbs,皇仁,英皇,喇沙,九華聖保羅書院個d傳統名校呀?自行 ...
LS全in;九華只要次第夠前也有得in;SPC就話成績好,C都有得in,但唔知真定假;其他就唔清楚啦!
‹ 上一主題|下一主題